Firman Boys har ett stort inflytande i AIK enligt Uppdrag granskning.
1 av 4
Firman Boys har ett stort inflytande i AIK enligt Uppdrag granskning. - Foto: Faksimil SVT/Bildbyrån Obs Bilden är ett montage
AIK FF:s ordförande Johan Segui håller dock inte med.
2 av 4
AIK FF:s ordförande Johan Segui håller dock inte med. - Foto: Jens L´Estrade / SCANPIX
Hells Angels kopplas till Firman Boys, här på marsch i Borås.
3 av 4
Hells Angels kopplas till Firman Boys, här på marsch i Borås. - Foto: SCANPIX / Bildbyrån / Montage
Stefan Alvén lämnade Djurgården under ytterst dramatiska former. Hot mot familjen var droppen som fick bägaren att rinna över.
4 av 4
Stefan Alvén lämnade Djurgården under ytterst dramatiska former. Hot mot familjen var droppen som fick bägaren att rinna över. - Foto: MARCUS ERICSSON/SCANPIX

"Dessa jävla f*ttor förtjänar att slås sönder och samman"

Hot, våld och infiltration – ända in i styrelserummet påverkas AIK av "Firman Boys" och dess medlemmar – som dessutom har kopplingar till Hells Angels. Det avslöjar Uppdrag granskning i kväll.


Djugårdens sportchef avgick på grund av hot

Djurgården före detta sportchef Stefan Alvén avgick från sitt uppdrag i klubben för två år sedan efter att ha blivit hotad av DFG, Djurgårdens firma. 

– Jag hade fått hot tidigare, men då direkt riktat mot mig, via mail eller blivit konfronterad, berättar han för Uppdrag granskning.

Men när hoten kom in i hans frus och barns vardag blev det för mycket för Alvén.

– Jag kände att på dom här premisserna vill jag inte jobba kvar. Jag håller på med fotboll för jag älskar fotboll, och jag har spelat fotboll och liksom det är så långt ifrån det jag tycker är kul med fotboll och det som gjorde att jag en gång började involvera mig inom fotbollen.

STOCKHOLM. "Hanfick höra lugnt och bestämt att han kommer att bli judas om hanlämnar...", skriver en. En annan kommenterar: "...berättaför honom att det blir ännu svårare att bli såld om han fåttsina knäskålar krossade". 

Citaten kommer från Sverigescenen – den ökända hemsidan för Firman Boys-medlemmar – i ett stängt forum som Uppdrag granskning har tagit del av. Fyra medlemmar, varav en tillhör Hells Angels undergruppering Redand White crew, hade då träffat en dåvarande AIK-spelare som var under kontraktsförhandling med klubben. Spelaren, som sedan lämnade klubben, utsattes för både hot och trakasserier – men vill inte själv prata om det.

Hot och trakasserier är något som genomsyrar klubben ända in i styrelserummet – främst genom personen bakom pseudonymen "Johan Höglund". Alltså samma person som skrev boken "En av grabbarna" som handlar om just huliganlivet i Sverige.

"Förtjänar att få en chans att förändra sig"

Höglund kallas för Firman Boys "politiska språkrör" på forumet men är samtidigt tränare i AIK:s akademi. 

AIK FF:s ordförande Johan Segui, själv med förflutet i Hells Angels, svarar på frågan om hur han ser på att Höglund är tränare i ett av klubbens ungdomslag.

– Ja, vi ser ju honom som en bra ungdomstränare och det är därförhan är ungdomstränare och oss veterligen så är han ju inte Firman Boys längre i dag. Det är ju en förutsättning för att kunna varaungdomstränare, säger han och fortsätter:

– Alla har förtjänar en ärlig chans och alla människor förtjänaratt få chans att förändra sig och gå vidare i livet, om manuttrycker det så.

Men så sent som i höstas hyllade Höglund huliganvåldet och skrev att de äldre inom Firman njuter av att se "baby-firmorna" slåss. Något senare skrev han dessutom: "Jagogillar demokratier. Jag är ju FB (Firman Boys reds.anm)!".

"Nu blir det svårt för ordföranden att ta beslut bakom vår rygg"

Något som även framkommer i Uppdrag granskning. Så sent som i höstas förhandlade Höglund om årskortspriser för alla inom Firman Boys med AIK:s vd Thomas Edselius

Tre år tidigare hade han dessutom beslutat om ett taktikbyte inför föreningens årsmöte 2009. Firman Boys var då ute efter att få bort oönskade personer från klubbens ledning – och att deras "egna" skulle bli ersättarna. I slutändan fick också de personer Firman Boys hade önskemål om plats – något som gladde Höglund på forumet: "Årsmötet avklarat. Allt gick enligt beräkningarna. Nu kommer det bli väldigt svårt för Ordföranden och bihang att ta ett enda beslut bakom vår rygg."

En av ledamöterna som valdes in 2009 är själv medlem på Sverigescenen sedan 2004 – och har uttryckt minst sagt våldsamma tendenser på det stängda forumet mot både egna spelare och matchvärdar: "Dessajävla fittor förtjänar att slås sönder och samman".

"AIK är vårt"

Samtidigt fungerade han, han var bara kvar som ledamot till 2010, som en informant för de andra på Sverigescenen: "Tja, jag slåss med näbbar och klor för att hitta kapital till eneventuell emission. Styrelseledamot XX seglar upp som fiende no.1. Vimåste börja mobilisera, även grabbarna."

Enligt Uppdrag granskning har dock styrelsen fyllts på med fler människor som stöttas, eller åtminstone gör som Firman Boys vill. Slutorden talar sitt tydliga språk:

"Otroligtmotiverande att veta att vi har Er som krigar på insidan. Ni görett sjuhelvetes viktigt arbete, AIK är vårt!".

Uppdrag granskning sänds i SVT1 20.00 under onsdagskvällen.

AIK
/
/
Hot
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

1 timme sedan

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

3 timmar sedan
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.