Ungdomstränaren säger att han inte är med i Firman Boys i dag.
1 av 4
Ungdomstränaren säger att han inte är med i Firman Boys i dag. - Foto: © Bildbyrån / Björn Tilly
Uppdrag Granskning visade på kopplingar mellan Firman och Hells Angels.
2 av 4
Uppdrag Granskning visade på kopplingar mellan Firman och Hells Angels. - Foto: Faksimil SVT/Bildbyrån Obs Bilden är ett montage
Janne Josefsson fick efter programmet motta ett tackbrev från huliganerna.
3 av 4
Janne Josefsson fick efter programmet motta ett tackbrev från huliganerna. - Foto: SCANPIX
AIK:s ordförande Johan Segui.
4 av 4
AIK:s ordförande Johan Segui. - Foto: Jens L´Estrade / SCANPIX

Ungdomstränaren om Firman: "Jag var snarare fredsmäklare"

Ungdomstränaren "Johan Höglund", som utpekas som Firman Boys "politiska språkrör" i Uppdrag Granskning, har nu talat ut. "Jag har snarare agerat fredsmäklare än den krigsherre som jag framställs som", säger han.


Detta har hänt

Hot, våld och infiltration, vågorna efter Uppdrag gransknings avsnitt "Hotet inifrån" om hur huliganföreningen Firman Boys har nästlat sig ända in i styrelserummet hos AIK har engagerat många. 

Det stora avslöjandet i programmet var främst att en ungdomstränare i AIK, samma person som bär pseudonymen "Johan Höglund" till boken "En av grabbarna", fortfarande är aktiv i Firman Boys.

Men även uppgifterna om hur de har infiltrerat sig in och påverkar beslut i styrelsen upprör många.

På hemsidan Sverigescenen har Firman Boys avfärdat Uppdrag gransknings uppgifter, samtidigt som de tackar Janne Josefsson: "Den påverkan denna typ av hårdvinklade sensationsprogram har på unga killar kan inte nog betonas. För detta tackar vi Dig "Janne"!"

STOCKHOLM. Under pseudonymen "Johan Höglund" skrev han boken "En av grabbarna" om AIK:s firmakultur. Numera är han pojklagstränare i klubben - trots att han enligt Uppdrag Granskning fortfarande är aktiv i Firman Boys.

Nu har han själv talat ut i en intervju som lagts upp på AIK:s hemsida. Där hävdar han att han inte har någon aktiv roll i Firman i dag.

– Jag är ingen del av Firman Boys verksamhet idag, säger han.

Bekräftar inläggen

Höglund bekräftar dock de inlägg från det hemliga forumet på Firmans sajt Sverigescenen som presenterades i SVT-programmet. Han menar att hans roll varit en länk mellan klubben och Firman.

– Min roll senaste åren har varit som en kommunikativ brygga mellan klubb och supporter. Det var ett arbete som jag började efter degraderingen till superettan 2004 då AIK befann sig i en monumental kris, dels ur ett klubbidentiskt perspektiv men också ur alla engagerade supportrars frustration som då tog sig rätt ovärdiga uttryck, säger han och fortsätter:

– Man kan säga att jag snarare agerat fredsmäklare än den krigsherre jag framställts som. Det har med tiden inneburit en stor transparens och öppenhet som genomsyrar hela AIK idag och där samtliga andra stora supportergrupperingar har mått väldigt bra att ha involverats i denna relation.

Bröt kontakterna när han blev tränare

Men när erbjudandet kom om att bli ungdomstränare i AIK hävdar han att han bröt alla kontakter med den hårdföra huliganfalangen.

– AIK gjorde snabbt klart för mig att min relation med Firman Boys ej kunde ske på bekostnad av detta. Då jag inte varit inblandad i våldsamheter sedan många år var det inte ett svårt beslut att ta. Den dag jag accepterade arbetet inom Akademin påbörjades omgående en process att överlämna kommunikationen till andra inom FB, säger han, men tillägger sedan:

– Det kan dock ha hänt att jag blivit tillfrågad om min åsikt eller uppfattning i saker och ting kring AIK av vänner till mig som fortfarande är aktiva och där jag kan ha återspeglat det i olika sammanhang.

/
AIK
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

2 timmar sedan

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.