Jens Lindqvist tror att Djurgården har hittat den perfekta tränaren i Per-Mathias Høgmo.
Jens Lindqvist tror att Djurgården har hittat den perfekta tränaren i Per-Mathias Høgmo. - Foto: Nyheter24

Därför blir Norges svar på Tommy Söderberg perfekt för Djurgården

Jens Lindqvist om att Djurgårdens nye huvudtränare Per-Mathias Høgmo är överraskningen som klubbens supportrar inte visste om att de behövde.


Jens Lindqvist

Jens är sportreporter på Nyheter24. 

Följ honom på twitter här.

Det var både med glädje och stolthet som Djurgårdens tillförordnade sportchef Anders Grönhagen raljerade för presspacket på Stockholms stadion om hur han tillsatte Per-Mathias Høgmo som huvudtränare för klubben. Grönhagen påstod, det ligger i hans intresse att ljuga här, att norrmannen var förstavalet för honom. Men det var först när "en fågel som viskade" i sportchefens öra att Høgmo var intresserad som de på tu man hand hade pyjamasparty och lekte sanning och konsekvens hemma hos Grönhagen. Det var först på morgonen dagen efter som 53-åringen tackade ja till uppdraget.

Och trots att han var tvungen att avbryta sin semester i Toscana lyste det om Grönhagen. Det här är en lösning han tror på. Det här är en lösning som också jag tror på.

När den för de flesta okände norrmannen klev in i det tajta och varma pressrummet på Stadion utstrålade han värme men också en sällsynt ödmjuk självsäkerhet. 

På ett avslappnat och ledigt sätt pratade han om familjen, deras hund Figo, hur mysigt Gamla stan är i juletider men också hur spelarna måste uppträda med "raka ryggar, visa stolthet för klubben och ha en glasklar blick" mot Halmstad på söndag.

När han sedan intervjuades av oss journalister efter presskonferensen bjöd han på sig själv på ett uppriktigt sätt med skämt och ryggdunkar som om han kände varenda en av oss. Något som inte hör till vanligheterna för oss i "journalistpacket". Visst, en enkel förklaring är att han var lycklig över sitt nya uppdrag men det finns även något genuint hos Høgmo som jag tror kommer att uppskattas hos både spelarna och supportrarna. 

Om han hade haltat, burit träningsoverall och bytt sin norska mot en bred stockholmska hade jag tagit honom för Tommy Söderberg. Och det är precis en Söderberg-typ som Djurgården behöver.

Till skillnad från Magnus Pehrsson kommer Høgmo som huvudtränare att agera närmare laget. Något som även Grönhagen betonade när han samtidigt passade på att skicka en liten känga till managerposten som Pehrsson hade i Djurgården tidigare. På presskonferensen sa Grönhagen att han inte tror "att vi är mogna för det i Sverige än", vilket han sedan fick chansen att utveckla.

– Jag är inte så förtjust i det. Jag vill att den som ska leda laget ska vara med på träningarna och driva träningar så att säga. Jag menar inte att han måste sköta varje övning, det är inte det jag är ute efter, men du bör vara där. Speciellt i det läget som vi är i nu, förklarar han.

Efter nio år med universitetsstudier inriktade på prestationskultur, och hur man stärker individer i grupp, kommer Høgmo vara noga med att alla spelare trivs i Djurgården. Uppgifter från hans tidigare adepter är att han är omtyckt och en "skön tränare". Mer av en "koselig bestefar", likt Söderberg, än Magnus Pehrsson.

Man ska inte heller underskatta att den 53-årige norrmannen har räddat den norska storklubben Rosenborg ur en liknande situation tidigare.

Vinden vänder dock snabbt i tränarbranschen. Han har en hektisk vecka framför sig. Vad händer vid idel förluster mot Halmstad, i det ångestladdade derbyt mot AIK och i Svenska cupen-finalen mot IFK Göteborg?

Det vågar nog varken Grönhagen, Høgmo eller supportrarna tänka på.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

1 timme sedan
Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

1 timme sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

2 timmar sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.