Djurgården supporterförening Järnkaminerna JO-anmäler polisen efter händelserna utanför Friends arena. Djurgårdssupportern Jonas Samuelsson har polisanmält två incidenter där han har blivit slagen med batong av polisen.
1 av 6
Djurgården supporterförening Järnkaminerna JO-anmäler polisen efter händelserna utanför Friends arena. Djurgårdssupportern Jonas Samuelsson har polisanmält två incidenter där han har blivit slagen med batong av polisen. - Foto: Privat/Youtube
Dan Blomberg, ordförande i Järnkaminerna, tycker att det är "ovärdigt en rättsstat att statens förlängda arm beter sig så".
2 av 6
Dan Blomberg, ordförande i Järnkaminerna, tycker att det är "ovärdigt en rättsstat att statens förlängda arm beter sig så". - Foto: Privat
Presstalesmannen för Länskriminalpolisavdelningen i Stockholm, Lars Byström, tycker att det är "beklagligt" om oskyldiga har drabbats av övergrepp av polisen och välkomnar en anmälan.
3 av 6
Presstalesmannen för Länskriminalpolisavdelningen i Stockholm, Lars Byström, tycker att det är "beklagligt" om oskyldiga har drabbats av övergrepp av polisen och välkomnar en anmälan. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Det var efter Svenska cupen-finalen, när IFK Göteborg-anhängare stormade planen, som saker och ting började att urarta.
4 av 6
Det var efter Svenska cupen-finalen, när IFK Göteborg-anhängare stormade planen, som saker och ting började att urarta. - Foto: Bildbyrån
Supportrar från IFK Göteborg hetsade Djurgårdens klack.
5 av 6
Supportrar från IFK Göteborg hetsade Djurgårdens klack. - Foto: Bildbyrån
Ett antal Djurgårdsanhängare försökte ta sig in på gräset för att möta upp IFK Göteborg-supportrarna.
6 av 6
Ett antal Djurgårdsanhängare försökte ta sig in på gräset för att möta upp IFK Göteborg-supportrarna. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Djurgårdssupportrar JO-anmäler polisen: "Ville bara komma därifrån"

Skandalscenerna på Friends arena i samband med Svenska cupen-finalen mellan Djurgården och IFK Göteborg skapar fortfarande rubriker. Nu kan Nyheter24 avslöja att Djurgårdens supporterförening Järnkaminerna JO-anmäler polisen för flera händelser av övervåld efter matchen.


Vittnesmål i anmälan

Vittne ett:

– Min kusin (Jonas Samuelsson i huvudtexten) stannade upp för att hjälpa en svårt blödande kille som dessutom fått pepparspray i ansiktet. En polis dök snabbt upp och rappade honom över armen och skrek "GÅ". Min kusin sa då, med stark men sansad röst: "Men herregud, killen behöver ju läkarvård ser ni väl. Han blöder kraftigt", varpå han får ytterligare 2 slag över låret. 

Vittne två. 

– Jag får in min tjej framför mig och saktar ju då automatiskt upp eftersom utrymmet försvinner framför mig och då är en kvinnlig polis bakom mig snabbt framme och puttar mig med batongen och säger "gå framåt". Jag svarar att det är omöjligt eftersom de andra står stilla framför mig men får då jag en hård knuff i ryggen och mer eller mindre flyger framåt men tas emot av min flickväns rygg så jag tappar inte balansen. Jag känner ingenting på ett tag så jag vänder mig för att kolla var de mindre trevliga poliserna har tagit vägen och ser att jag har ett avstånd på en halv meter till dem. Då händer det. Polisen sparkar mig i nedre ryggen och det gjorde fan så ont. Till höger om mig skickar de en grabb i backen han kan omöjligt ha vart mer än 12-13 år gammal. Tjejer får batongslag och knuffar i ryggen. Min tjej har fått batongknoppen i ryggen ett flertalet gånger.

Vittne tre:

– Jag var ögonvittne till scenen när två polisbilar gasade för fullt och körde rakt in i folkmassorna efter matchen. Vi var på väg bort till vår bil och när vi var mitt på den vita bron med byggställning (den som går över järnvägen) såg jag och de flesta andra som inte är både blinda och döva först hur polisen, i princip, motar alla djurgårdssupportrar (som iofs var långt ifrån lugna) så pass snabbt att de måste springa för att inte bli slagna med batong. När några av supportarna stannar till gasar den mörkblåa, stora polisbilen för fullt och satsar rakt in i klungan. Samtliga lyckades hoppa åt sidan vad jag såg men hade någon blivit träffad av bilen kan jag garantera ett dödsfall.

STOCKHOLM. För en och en halv vecka sedan spelades Svenska cupen-finalen mellan Djurgården och IFK Göteborg. IFK Göteborg vann matchen på straffar men det är scenerna efteråt som många kommer att minnas från matchen. Flera hundra av Blåvitts supportrar tog sig in på planen för att fira med sina spelare – och några tog sig över till Djurgårdens sida för att håna deras supportrar. Något som slutade med att en IFK Göteborg-anhängare kastade in en bengal i Djurgårdens klacksektion.

Även om det till slut lugnade sig på på planen fortsatte kaosscenerna utanför Friends arena. Anhängare till Djurgården och polisen drabbades samman på gångvägen mellan arenan och pendelstationen Solna station dit supportrarna gick för att ta sig hem.

"För att markera att våld mot oskyldig supportrar aldrig är okej"

Nu kan Nyheter24 avslöja att Djurgårdens officiella supporterförening Järnkaminerna JO-anmäler polisen för scenerna som utspelade sig utanför arenan. Anmälan kommer att lämnas in till JO under onsdagen. Enligt flera vittnesuppgifter, som supporterföreningen har samlat in och Nyheter24 har tagit del av, använde polisen övervåld med pepparspray och batonger. Enligt uppgifterna till Järnkaminerna ska polisen även ha "kört polisbussar in i folkmassan".

– Vi anmäler för att markera att våld mot oskyldiga supportrar aldrig är okej. Varken batongslag eller att åka in med polisbussar i folkmassor, säger Järnkaminernas ordförande Dan Blomberg till Nyheter24.

Jonas Samuelsson, 29, från Norrköping fick motta slag från polisen. Han berättar att polisen försökte få bort folkmassan utanför stadion mot pendelstationen. Då såg han en man som låg ner och blödde. När han försökte hjälpa mannen att komma upp på fötterna kom en polis fram och slog honom över axeln med en batong så att även han föll till marken. 

"Då fick jag ett till slag över benet"

Jonas, som jobbar på familjerätts- och familjehemskontoret i Norrköping, kunde till slut ta sig upp och även hjälpa den okände man som låg bredvid honom. På vägen mot pendelstationen såg han att några djurgårdsanhängare ställt sig på en höjd och börjat kastat sten och bråte mot polisen. För att själv inte hamna i "skottgluggen" började Jonas att backa – medan polisen sa åt dem att fortsätta framåt.

– Jag sa till polisen att det var omöjligt att få gå framåt men då fick jag ett till slag över låret och benet, berättar han för Nyheter24.

Efter polismannen slagit honom ska samma polis ha skrikit att "det inte finns någon anledning att maska". Men då reagerade en kvinnlig kollega till polismannen.

– Det var en kollega till honom som sa till. Hon bad typ om ursäkt å hans vägnar. Men jag vet inte, han var så uppe i sitt adrenalin eller så, berättar han.

Gjorde du någonting för att "hetsa" polisen till att slå dig?

– Nej, jag hade inte gjort någonting. Jag ställde mig medvetet en bit bort. Det jag gjorde var att jag ifrågasatte varför man inte hjälpte en kille som låg ner. Men det struntade de i. Jag ville bara komma därifrån. 

Jonas har polisanmält händelsen och var till en läkare för att dokumentera skadorna som han fick efter batongslagen. På fredag ska han till polisförhör.

– Jävligt tråkigt, jag har i grunden en bra polissyn. Jag jobbar på ett socialkontor och har ofta att göra med polisen. De brukar alltid vara vänliga och väldigt bra. Men jag trodde de skulle kunna hantera såna här stora grejer bättre.

Har du tappat ditt förtroende för polisen nu?

– Vi får se hur jag blir bemött på polisförhöret på fredag.

Presstalesmannen för Länskriminalpolisavdelningen i Stockholm, Lars Byström, säger att det är "beklagligt" om någon oskyldig har blivit utsatt för våld av polisen.

– Det är svårt för mig att säga vad som hände. Men jag vill beklaga om personer från polisen har utsatt oskyldig för något sånt. Tyvärr är det något som kan hända, säger han till Nyheter24.

Han välkomnar dock en JO-anmälan och att frågan utreds internt inom polisen.

– Har det skett ett övergrepp från poliser är det rätt att anmäla och det bör utredas. Men jag kan inte kommentera vad som har hänt.

"Ovärdigt en rättsstat"

Enligt Järnkaminernas JO-anmälan ska även några polisar ha gömt sina nummer på skyddshjälmarna, som ska underlätta identifiering av enskilda individer inom polisen.

– Jag hoppas också att det här lyfter debatten om att polisen döljer sina hjälmnummer och hotar den som försöker fota eller filma. Det är ovärdigt en rättsstat att statens förlängda arm beter sig så, säger Blomberg.

För att få ytterligare vittnesuppgifter kommer också Järnkaminerna att be fler att återge sina historier.

– Vi kommer ha ett formulär på vår hemsida där den som vill kan lämna sin egen anmälan, jag hoppas alla som drabbades eller bevittnade polisvåldet gör en anmälan, säger Blomberg.


/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

1 timme sedan
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

2 timmar sedan
Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

2 timmar sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

2 timmar sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.