Flera spelare ska ha blivit utsatta för pennalism i Åtvidaberg – enligt en före detta spelare.
Flera spelare ska ha blivit utsatta för pennalism i Åtvidaberg – enligt en före detta spelare. - Foto: BILDBYRÅN / ANDREAS L ERIKSSON

Pennalism i allsvensk klubb: "Kastade tårta på varandras könsorgan"

Äta bananer tills man spyr, tvingas dricka fyra liter vatten – och kasta tårtor på varandras könsorgan. Den före detta Åtvidaberg-spelaren Robin Bornehav, 23, berättar om hur han och andra nykomlingar utsattes för pennalism på ett träningsläger i Cypern 2008.


Veteranens svar

– Det jag kommer ihåg från hans uppträdande var att de hade tagit ner en desert från buffén som de kastade på sin överkropp, men vi sa att det blev för kladdigt att hålla på med där vi var. Sedan rakade väl han och hans kompanjon av håret på sina huvuden som en del av uppträdandet, men det var inte så mycket humor i det. Det andra känner jag inte igen, säger målvakten Henrik Gustavsson till Aftonbladet och fortsätter sedan svara på frågan om det bara rakades av hår på huvuden:

– Ja, herregud. Och de hade det som en del av sitt uppträdande. Det är sånt som man inte brukar tycka är så underhållande att titta på. Man brukar ju vilja ha lite humor och sketcher.

"Väl på scenen har vi en liten tävling. Vem som kan äta banan och spy först? Kasta tårta på varandra utan kläder och se vem som kan träffa den andres könsorgan först. Det hela avslutas med: Vem kan dricka upp fyra liter vatten?". Orden kommer från den före detta Åtvidaberg-spelaren Robin Bornehavs i en krönika publicerad av studenttidningen Bonasignalen, som ges ut av Bona folkhögskola.

Händelserna inträffade när han, som 17-åring, fick resa iväg på ett A-lagsläger för första gången till Cypern 2008. Tillsammans med fem andra nykomlingar fick han utstå flera förödmjukande ritualer som en del för att komma in i laget.

"Likhet med Lundsberg"

Förutom det ovannämnda tvingades han bland annat att halvnaken berätta för alla i laget hur han förlorade oskulden. Han var även tvungen att lära sig nio budmeningar som han skulle kunna utantill. En natt kom hela laget in på hans rum och för varje budmening som han sa fel rakade de av en del av hans ögonbryn.

– Flera år efteråt tänkte jag ”vad hände egentligen?” Någonstans finns det en likhet med Lundsberg även om det inte var aga, säger han till Corren. 

Bornehav vill varken se sig själv som ett offer eller smutskasta Åtvidaberg – utan snarare ifrågasätta idrottsföreningarnas tradition av inkilning.

Vill ha debatt om inkilning

– Min tanke var aldrig att skada Åtvidaberg som förening. Det är ju inte de som står för det här, det är fenomenet inkilning som man kanske ska ta en debatt om. Ska det här verkligen få finnas på ett träningsläger när man kommer som ny och redan har att mycket att tänka på?, säger han till Expressen. 

En anonym lagkamrat bekräftar Bornehavs historia för Corren. Han berättar både om hur spelarna kom in på natten och rakade bort delar av ögonbrynen om man svarade fel på budmeningarna – och att om det förnedrande uppträdandet på en scen inför alla lagkamrater.

"Det var det värsta som finns"

– Det var det värsta som finns. Alla som satt därinne gjorde allt i sin makt för att du ska känna dig så liten som möjligt. För vissa var det ett helvete. En kille fick tårar i ögonen, då är det inte rätt, säger han till tidningen

Åtvidabergs ordförande Peter Svensson, som visserligen inte hade sin position i klubben 2008, säger att han inte känner till inkilningsprocesserna – men att han nu vill ha svar från spelare och ledare.

– Jag har begärt av spelarrådet och av sportgruppen i dag att jag ska få en officiell förklaring som jag kan ta upp på vårt styrelsemöte i oktober. säger han till Expressen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs lycka – det händer nu

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.

Lamt Tre Kronor förlorade mot Finland

1 timme sedan
Tre Kronor var alldeles för tamt i första perioden och Finland kunde därmed göra två matchavgörande mål i det tredje mötet av fyra. Vi kommer inte in i närkampsspelet och var långsamma, säger förbundskaptenen Sam Hallam.

Publikfest i Partille – men Sävehof utan chans

2 timmar sedan
Sävehof var chanslöst i den första kvartsfinalen mot landslagsstjärnan Jim Gottfridsson och hans kompisar i Flensburg-Handewitt. Den tyska storklubben vann med 41–30 och lär knappast gå bort sig i returen i nästa vecka.

Ytterligare 1,5 miljarder till gymnastikläkarens offer

3 timmar sedan
FBI:s misslyckande gör att den amerikanska staten nu får betala motsvarande 1,5 miljarder kronor sammanlagt till ett hundratal offer för gymnastikläkaren Larry Nassars övergrepp.

Ryska fäktare nobbar OS-kval

idag 16:56
Det blir inga ryska fäktare i OS i Paris. Ryssarna bojkottar kvalen till OS.