Pyroteknik kan komma att tillåtas på svenska fotbollsarenor.
1 av 4
Pyroteknik kan komma att tillåtas på svenska fotbollsarenor. - Foto: © Bildbyrån / Lennart Månsson / BILDBYRÅN
Polisen har konstaterat att bengaler inte utgör någon hälsofara.
2 av 4
Polisen har konstaterat att bengaler inte utgör någon hälsofara. - Foto: © BILDBYRÅN / PETTER ARVIDSON
Men om det blir aktuellt handlar det först och främst om en försökperiod.
3 av 4
Men om det blir aktuellt handlar det först och främst om en försökperiod. - Foto: Bildbyrån / NILS JAKOBSSON
I dag maskerar sig supportrarna som bränner av bengaler för att inte bli avstängda från svenska arenor.
4 av 4
I dag maskerar sig supportrarna som bränner av bengaler för att inte bli avstängda från svenska arenor. - Foto: BILDBYRN / Carl Sandin

Nya förslaget: Bengaler kan bli tillåtna nästa år

Att få använda bengaler lagligt har länge varit ett önskemål från supportrarna. Nu kan deras dröm besannas:– Då ser vi inga hinder, säger Isabel Thorén på rikspolisstyrelsen till DN.


Supportrarna som tänder bengaler under svenska idrottsevenemang kostar sina egna klubbar många tusen per år i bötesavgifter. Men nu kan det bli ändring på det. För någon månad sedan gjorde polisen ett test på Friends Arena med bengaler där de kunde konstatera att de inte utgjorde någon hälsofara. Det öppnar för en tillåten bengalbränning på svenska fotbollsarenor.

– Antingen blir det så att totalförbudet fortsätter att råda, eller så inför man en legal "safe zone" med certifierade, utbildade supportrar som kan få sköta pyrotekniken under en försöksperiod, säger Isabel Thorén till DN.

Utredningen klar i februari

Nu handlar det om en försäkringsfråga för att ändringen, som till en början kommer ske under en försökstid, ska bli möjlig. Klubbarnas supportrar ska nu diskutera frågan tillsammans med Svenska fotbollssupporterunionen och Svensk elitfotboll. 

Men det finns några punkter kvar att diskutera och parterna kommer att behöva komma överens för att försöksperioden ska tillåtas.

– Inte om allt är löst med ansvarsförsäkring, om man utbildar supportrarna och använder den pyroteknik arenan är avsedd för, om man håller sig i säkerhetszonen och håller avståndet till övriga supportrar så att ingen kommer till skada.

Enligt polisen ska utredningen vara klar i februari.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

2 timmar sedan
Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

Världens bästa innebandyspelare stannar i Umeå

2 timmar sedan
Världens bästa innebandytvillingar – Oona och Veera Kauppi – förlänger med SSL-laget Thorengruppen. Finländskorna stannar i Umeå till 2026.

Så tycker fotbollsfansen om VAR

idag 07:16
Närmare hälften – 48 procent – av de som följer fotbollsallsvenskan kontinuerligt eller till och från är ganska eller mycket positiva till att införa VAR. Det visar en undersökning gjort av Verian, på uppdrag av TV4 och Fotbollskanalen. 27 procent av de tillfrågade är dock ganska eller mycket negativa.

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

idag 06:32
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.