Johannes berättar om AIK-tifo som ligger bakom AIK:s läktararrangemang.
1 av 6
Johannes berättar om AIK-tifo som ligger bakom AIK:s läktararrangemang. - Foto: Bildbyrån
Johannes anser att tifot under Daniel Tjernströms sista match var deras bästa hittills under 2000-talet.
2 av 6
Johannes anser att tifot under Daniel Tjernströms sista match var deras bästa hittills under 2000-talet. - Foto: Bildbyrån
De hade bara fyra dagar på sig att förbereda ett tifo till Ivan Turinas ära inför matchen mot IFK Göteborg förra året.
3 av 6
De hade bara fyra dagar på sig att förbereda ett tifo till Ivan Turinas ära inför matchen mot IFK Göteborg förra året. - Foto: Bildbyrån/Marcus Ericsson
Under AIK:s sista allsvenska match på Råsunda hyllades arenan.
4 av 6
Under AIK:s sista allsvenska match på Råsunda hyllades arenan. - Foto: Bildbyrån/Joel Marklund
På Friends Arena finns andra förutsättningar för tifon. Här är AIK:s allsvenska premiär mot Syrianska.
5 av 6
På Friends Arena finns andra förutsättningar för tifon. Här är AIK:s allsvenska premiär mot Syrianska. - Foto: Bildbyrån/Joel Marklund
Gais och Elfsborg får beröm av Johannes som tycker att de har bra tifon för att vara så få i sina klackar.
6 av 6
Gais och Elfsborg får beröm av Johannes som tycker att de har bra tifon för att vara så få i sina klackar. - Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

"Djurgården lever inte upp till bra svensk klass"

Johannes berättar om planerna inför den kommande säsongen och beskriver engagemanget som ligger bakom AIK-tifos verksamhet.– Ingen kan få mig att sluta göra det jag gör. Jag gör det ju för AIK, säger han.


Johannes om...

...den klubben i Sverige som, efter AIK, är bäst på tifon:

– Vi är Gnaget, så jag bryr mig inte om de andra. Men Malmö är duktiga och är väl de som är under oss. Även Elfsborg och Gais gör det bra trots att de är småklubbar och ibland bara är 300 personer i sina klackar. Det är viktigt för svensk supporterkultur.

Malmö FF:s tifogrupp

Läs Viktor Olsson berätta om Malmö FF:s tifoverksamhet här.

STOCKHOLM. Johannes är cirka 20 år och har varit engagerad i AIK:s tifoverksamhet i 5-6 år. Han vill dock inte gå ut med sitt riktiga namn eller med bild på sig själv.

– Jag ser ingen anledning till att gå ut med mitt namn till hela Sverige. Vi inom AIK-tifo vill vara lite underground. Vi gör det här för AIK, så det finns ingen anledning att gå ut med våra namn, säger han till Nyheter24.

Han berättar vad det är för människor som är engagerade inom AIK-tifo.

– Det är väldigt olika. Det är killar i 20-30-årsåldern med vanliga jobb som satsar sina kvällar och helger åt att planera tifon och beställa material till dem. Vi försöker göra så mycket som möjligt för AIK.

"AIK-sfären är generös"

Hur lång tid det tar att anordna ett tifo kan variera, men arbetsprocessen ser ungefär likadan ut varje gång.

– Först är vi en grupp på 10-15 personer som kommer fram med en grundidé och en skiss som vi försöker göra så bra som möjligt. Den ska givetvis försöka matcha det materialet och de pengarna som vi har tillgängliga. Människor inom AIK-sfären är vanligtvis väldigt generösa, så det brukar inte vara några problem med pengar.

Efter att en idé föreslås börjar man planera koreografin och sedan produceras tifot. 

– Vi är ett antal personer som diskuterar hur det ska se ut, vad det ska ha för innehåll, vilka effekter och vilket material vi ska använda. Sedan röstar vi och diskuterar oss fram till vilken idé vi väljer. Det är väldigt demokratiskt. För själva utförandet av tifot bjuder vi in olika supportergrupper som hjälper oss med det.

"Ingen kan få mig att sluta"

Det är relativt få supportrar som är engagerade i tifoverksamhet. Johannes familj och vänner har dock vant sig vid den tid och det engagemang som han lägger ner för AIK:s tifon.

– De har respekt för det jag gör och har bara positivt att säga om mitt engagemang. Ingen kan få mig att sluta göra det jag gör. Jag gör det ju för AIK.

Det finns många olika typer av tifon. Man kan ha mosaiktifon, banderoller, flaggor och liknande och AIK-tifo brukar variera mellan dessa.

– En personlig favorit är när man har många olika saker. Som i tifot då vi tackade av Daniel Tjernström och hade målningar, flaggor och banderoller. Det är nog ett av de bäst koreograferade tifona vi har haft.

Och den typen av tifon han tycker sämst om?

– Djurgårdens tifon. De blir inte så snygga.

Djurgården och Hammarby inga hot

Under 2014 gör AIK-tifo sin 15:e säsong och Johannes tycker att AIK nu har fått en tifokunnig publik. Det är dock inte beröm från publiken som är en avgörande drivkraft bakom AIK-tifos arbete.

– Det är klart att det är skönt med en psykisk ryggdunk ibland. Det är kul att gå ut på internet och se att våra tifon har varit uppskattade och att folk tycker att det bar fram laget till tre poäng. Det värmer, men det har ingen betydande roll.

Enligt Johannes finns det inga speciella lag eller ligor som inspirerar dem, men de har givetvis koll på andra lags tifon.

– Derbyna i Italien är väldigt bra, som exempelvis matcherna mellan Sampdoria och Genoa. Tyskland är också bra. Vi försöker framhäva vår tradition och historiska moment som vi vill stoltsera med. Utöver det är vi spontana och har ett tifo som passar den aktuella matchen.

Djurgården och Hammarby är dock, föga förvånande, inte några klubbar som inspirerar AIK:s tifoverksamhet.

– Djurgården lever inte upp till bra svensk klass. Det känns som att de och Hammarby tävlar lite om vilka som är bäst av de två.

"Tragisk flytt till Friends"

2014 är året då AIK ska försöka ta guld, som många tippar att de ska göra efter att ha varit i toppen de senaste åren. AIK-tifo håller för fullt på att planera den kommande säsongens läktaraktiviteter.

– Vi har planerat sedan några månader tillbaka. Vi har bland annat tänkt på bortamatchen mot Djurgården och premiären hemma mot IFK Göteborg då vi vill ha tunga inramningar. Vi vill också lägga mer fokus på bortamatcher än tidigare, så att laget känner att klacken är med dem även där.

En av de största omställningarna för hela AIK på senare tid har varit flytten från Råsunda till Friends Arena. En flytt som har varit långt ifrån helt oproblematisk.

– Jag önskar att vi hade haft Råsunda kvar. Där kunde vi ha feta tifon. Det kan vi ha på Friends också, men på Råsunda kunde vi vara minst lika bra. Där hade vi en fondläktare och kunde hissa upp saker och ha feta banderoller. Arkkoreografier blir också svårare på Friends i och med att det inte finnas några stolar att placera ut ark på. Det är en tragisk flytt helt enkelt.

AIK:s bästa tifo under 2000-talet, enligt Johannes.

Hemmamatchen mot Elfsborg 2013, som var Daniel Tjernströms sista match i karriären.

AIK
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!