Henok Goitom uttalar sig positivt om pyroteknik på matcher.
Henok Goitom uttalar sig positivt om pyroteknik på matcher. - Foto: Bildbyrån/Joel Marklund
Personer i IFK Göteborgs klack tände bengaler under matchen.
Personer i IFK Göteborgs klack tände bengaler under matchen. - Foto: Bildbyrån/Joel Marklund
Även åskådare i AIK-klacken använde bengaler.
Även åskådare i AIK-klacken använde bengaler. - Foto: Bildbyrån/Joel Marklund
Ett utrymningslarm gick igång under matchen, troligtvis på grund av röken inne på arenan. - Foto: Bildbyrån/Marcus Ericsson

AIK-stjärnan Henok Goitom efter premiären: "Jag är för bengaler"

AIK:s Henok Goitom tycker att man tar bort en del av stämningen om man tar bort bengaler. Däremot vill han hitta en säkrare lösning på pyrotekniken.

AIK – IFK Göteborg

Resultat: 0–2 (0–1)

14' 0–1 Lasse Vibe (Adam Johansson)

86' 0–2 Malick Mané (Philip Haglund)

Gula kort: Philip Haglund, Jakob Johansson

Röda kort: Per Karlsson

Domare: Stefan Johanesson

Publik: 30 650 på Friends Arena

Läs Nyheter24:s intervju med Andreas Alm inför säsongen här.

STOCKHOLM. Inför matchen mellan AIK och IFK Göteborg på Friends Arena i den allsvenska premiäromgången låg mycket fokus på hur den avlidne djurgårdssupportern skulle hedras. En tyst minut hölls innan matchen och supportrar från båda lagen läste upp texter där de tog avstånd från våldet.

Efter matchen kom mycket av diskussionerna i stället att handla om det brandlarmet som drog igång i inledning av den andra halvleken. Samtidigt som många då evakuerade arenan sprang en åskådare in på planen.

– All respekt till AIK-fansen. Det var någon som sprang in och det var stora delar av fansen som ville ha bort honom. Han representerar inte alla och det ska de ha stor eloge för, säger Henok Goitom till Nyheter24 efter matchen.

"Tar man bort det tar man bort känslan"

Polisen gick efter matchen ut och sa att det var en nioåring som hade träffats av en bengal, men att han hade klarat sig undan skador. Goitom är dock öppen med att han tycker att bengaler ska vara tillåtet, dock under säkra former.

– Fotboll ska ju vara säkert för alla. Jag är för det här med pyroteknik så länge man kan hitta en säker lösning på det. Jag tycker det är en fin inramning till spelet och tar man bort det känns det som att man tar bort en del av känslan. Kan man få in säkerheten i det blir det bra. Hur det sedan ska utformas vet jag inte.

Misshandeln i Helsingborg som ledde till supporterns död har präglat den allsvenska premiäromgången och det var också något som laget pratade om inför matchen.

– Lite snack om det på Karlberg innan matchen, men när det sedan var dags för match var det bara den vi koncentrerade oss på.

"Känns tungt"

Matchen slutade med en 0–2-förlust för AIK och det blev inte den säsongstarten som många hade hoppats på.

– Det är självklart en besvikelse. Det är premiär och AIK har nästan sålt så många årskort som det går och att förlora mot en rival känns så klart tungt, säger han och utvecklar:

– I första halvlek har vi lite problem att skapa målchanser, men med en man mindre i andra halvlek ändrar vi lite taktik. Vi har Eero Markkanen och mig på topp och då tycker jag att vi får lite tryck och målchanser att kunna kvittera.

AIK
/
/
/
/
/

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.