Djurgårdssupportrar tände bengaler under matchen.
1 av 5
Djurgårdssupportrar tände bengaler under matchen. - Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson
Det gjorde även AIK-supportrar.
2 av 5
Det gjorde även AIK-supportrar. - Foto: Bildbyrån
Pyrotekniken skapade en rökig atmosfär på Tele2 Arena.
3 av 5
Pyrotekniken skapade en rökig atmosfär på Tele2 Arena. - Foto: Bildbyrån
AIK-klackens tifo inför avspark.
4 av 5
AIK-klackens tifo inför avspark. - Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson
Djurgårdsklackens tifo inför matchen.
5 av 5
Djurgårdsklackens tifo inför matchen. - Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

Bengaler, ja tack – tycker spelarna

Åsikterna om bengalernas vara och icke vara på svenska läktare går i sär. Men spelare i både Djurgården och AIK visade tydligt att de var för bengaler efter derbyt – som var en av de bengalrikaste matcherna på många år.


Djurgården – AIK

Resultat: 2–3 (0–1)

24' 0–1 Martin Lorentzson (Celso Borges)

55' 0–2 Nabil Bahoui

65' 0–3 Eero Markkanen (Nabil Bahoui)

82' 1–3 Erton Fejzullahu

90+5' 2–3 Haris Radetinac (Erton Fejzullahu)

Gula kort: Henok Goitom, Daniel Amartey, Kyriakos Stamatopoulos, Erton Fejzullahu

Domare: Jonas Eriksson

Publik: 25 175 på Tele2 Arena

STOCKHOLM. Under onsdagen besegrade AIK Djurgården med 3–2 på Tele2 Arena i säsongens första derby. Mycket av snacket inför matchen handlade om hur åskådarna skulle bete sig, eventuellt bojkottande av ramsor och debatten om hatet i supporterkulturen.

Efter matchen handlade mycket av eftersnacket om de bengaler som brann under i stort sett hela matchen. Från båda lagens klackar brann det bengaler och det var få stunder som arenan var helt utan pyroteknik.

Spelarna gillar bengaler

Det finns många olika åsikter om bengaler, men spelare i båda lagen visar tydligt att de tycker om det.

– Jag tycker det är mysigt faktiskt. När man var liten och kollade på derbyn var det ändå bengalerna och fansen man taggades av, säger AIK:s Nabil Bahoui till Nyheter24 efter matchen.

Även Djurgårdens Erton Fejzullahu gillar pyrotekniken.

– Så länge det inte skadar någon tycker jag att det är "fine". Det är en fin utsikt, men som sagt, om någon skadas av röken är jag emot det. Men jag har aldrig märkt av att någon har blivit skadad av det. Det är en tradition man har här i Sverige, speciellt i Stockholmsklubbarna.

"Höjer stämningen för alla"

Han tycker även att det är en stämningshöjare som skapar en inramning till de stora matcherna.

– Man märker att det är en större match än vanligt. Det här är inte Mjällby borta, utan det är ett hett derby. Det blev rätt hett där inne med.

AIK:s mittback Alexander Milosevic är också för bengaler, så länge det sker på ett säker sätt.

– Jag tror att det var under ganska ordnade former. Innan vi skulle komma ut i andra halvlek blev vi informerade om att det skulle brinna bengaler. Då måste det ju vara lite ordnat eftersom att någon säkert hade sagt till dem att det skulle brinna, så att de haft ganska bra koll på det. När det är på ett sådant sätt tycker jag att det är fantastiskt. Det är en inramning och det höjer nog stämningen för alla som går på fotboll. Det är sådant man vill se. Så länge det inte börjar kastas hit och dit på någon annan läktare har jag inga problem med det.

Blåste inte av spelet

Reglerna för hur domarna ska agera när en bengal tänds på läktarna har ändrats genom åren. För några säsonger sedan blåste de av spelet tillfälligt om någon bengal tändes, men i går lät domaren Jonas Eriksson spelet pågå så länge röken inte störde sikten för mycket.

Ett beslut som spelarna verkar nöjda med eftersom att de inte störs av bengalerna.

– Nej, det är inga problem. Det är lite dimmigt, men då får man lära sig att spela i det också. Det är inget jag kan klaga på direkt, säger Bahoui och får medhåll av Milosevic:

"Har vi gympa med årskurs tre eller?"

– Egentligen stör det ju inte oss så mycket att han behöver blåsa av. Samtidigt vet jag inte hur deras regelverk är. När vi kommer ut i andra halvlek och det är ganska många, typ 25 stycken, som brinner av på vår sida är det klart att han avvaktar lite. Men när det var typ två-tre stycken tror jag inte att han blåste av. Det tycker jag faktiskt är riktigt bra. Det var ingen fara för någon i dag, i alla fall inte vad jag såg. Det var bara vackert att se.

På Friends Arena stannar röken kvar mer på arenan och många supportrar använder bengaler även när taket är stängt.

– Det känns lite konstigt på den där arenan ibland. Röken stannar, man måste vänta och så kommer ett brandlarm igång mitt i en match. Man tänker "har vi gympa med årskurs tre eller?". Bara de förbättrar det där hoppas vi att det blir en förbättring.

Stör röken er sikt på något sätt?

– Nej, det är inga problem. Man ser ju. Kollar man bort mot motsatt sektion ser man ju att det är lite rök, men i min närsyn är det ingen rök och då är det inga problem alls.

AIK Fotbolls ordförande Johan Segui tycker inte heller att bengalerna är något större problem, så länge det görs under säkra former.

– Vi är för att man utreder pyroteknikfrågan. Jag upplever det som att supportrarna använder pyroteknik i ett positivt syfte som stämningshöjande. Jag tycker inte att man ska avbryta spelet när någon använder pyroteknik, så länge man kan fullfölja spelet. Oavsett vad man har bestämt så tycker jag inte att man ska ha ett speluppehåll som man har nu. Så länge man ser hörnflaggorna och spelarna är det bara att spela.

"Uppenbarligen en generationsfråga"

Trots att det är olagligt med pyroteknik och att man från polisens och klubbarnas håll har sagt att man inte tillåter det har det använts i flera år.

– Uppenbarligen är det en kultur- och generationsfråga. Dagens fotbollssupportrar tycker att pyroteknik på stormatcher är en del av fotbollen. Det spelar ingen roll vad vi säger, tycker och tänker eller hur mycket vi blir bötfällda för det. Det används ju i alla fall.

Vad tycker du personligen om det, rent stämningsmässigt?

– Det är helt okej, men det måste vara säkert och tryggt för alla besökare och klubbarna ska inte bli bötfällda. Då har jag inget problem med det.

/
/
/
/
AIK
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska bengaler tillåtas i svensk fotboll?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Stjärnor i Argentina misstänks för våldtäkt

3 timmar sedan

Svensk storseger mot Skottland

idag 01:46
Det börjar arta sig för de svenska curlingdamerna i VM i Kanada, efter en svag start.

Karlskoga inledde med skrällseger

igår 23:01
Karlskoga fixade en skräll när man vann den första kvartsfinalen mot Södertälje i bäst av sju, i det hockeyallsvenska slutspelet. Theodor Pistek satte avgörande 2–1 i den första förlängningsperioden genom att smälla in segermålet i numerärt överläge.

Luleå till SM-kvart efter förlängningsrysare

igår 22:08
Örebros säsong är över. Luleås fortsätter in i SM-kvartsfinalerna. Juhani Tyrväinen höftade in det avgörande 1–0-målet i förlängningen av den tredje och avgörande åttondelsfinalen. Nu väntar SHL-tvåan Växjö.

Messi skadad – står över landskamper

igår 21:50
Storstjärnan Lionel Messi kommer inte till spel i Argentinas kommande landskamper i USA, meddelar det argentinska fotbollsförbundet.

En ny början – men vart går landslaget med Tomasson?

igår 20:24
Sommaren 2004 hyssjade Jon Dahl Tomasson de svenska supportrarna på Estádio do Bessa i Porto, i det klassiska "Due-Due"-mötet. Nära 20 år senare står han på en sliten liten arena i samma stad. Som svensk förbundskapten. Så kan det gå. Frågan är hur det ska gå.