Polen och Ukraina delar på arrangemanget av sommarens EM. Båda länderna har stora problem med rasism på fotbollsläktarna.
1 av 4
Polen och Ukraina delar på arrangemanget av sommarens EM. Båda länderna har stora problem med rasism på fotbollsläktarna. - Foto: Bildbyrån
Nu tar EM-värdnationerna krafttag mot rasismen inom fotbollen, både på läktarna och på planen. 7 000 observatörer ska rapportera in allt med rasistisk koppling.
2 av 4
Nu tar EM-värdnationerna krafttag mot rasismen inom fotbollen, både på läktarna och på planen. 7 000 observatörer ska rapportera in allt med rasistisk koppling. - Foto: Bildbyrån
Den polska huvudarenan i sommarens EM, Nationalarenan i Warsawa, där finalen kommer spelas.
3 av 4
Den polska huvudarenan i sommarens EM, Nationalarenan i Warsawa, där finalen kommer spelas. - Foto: Bildbyrån
Den olympiska stadion i Kiev är den största arenan i Ukraina. Där kommer Sverige spela samtliga sina gruppmatcher.
4 av 4
Den olympiska stadion i Kiev är den största arenan i Ukraina. Där kommer Sverige spela samtliga sina gruppmatcher. - Foto: Bildbyrån

Anlitar 7 000 personer - för att stoppa rasismen under EM

40 länder samarbetar för att kartlägga rasismen under mästerskapet.


Nätverket FARE

FARE, kort för Football Against Racism in Europe (Fotboll mot rasism i Europa), är ett nätverk som bildades i februari 1999. Målet är att med fotbollen som grund motarbeta rasism och alla former av diskriminering som förekommer inom sporten.

I dag har nätverket medlemmar i fler än 40 länder och samarbetar med både UEFA och FIFA.

WARSAWA/KIEV. Båda EM-värdnationerna Polen och Ukraina har haft stora problem med rasism i samband med fotbollsmatcher. Nu ska organisationen FARE se till att stävja problemet under sommarens fotbollsfest.

Planen är att kartlägga alla rasistiska händelser, både på och utanför arenorna, under mästerskapet. FARE rekryterar nu 7 000 personer som ska hårdbevaka och rapportera in allt de misstänker har rasistisk koppling till UEFA.

Problemen med rasism på läktarna i samband med fotboll sträcker sig långt ner i divisionerna i både Polen och Ukraina. Det är vanligt med högerextrema kopplingar bland supportrar, med glåpord riktade mot mörkhyade och Hitlerhälsningar som följd.

/
/
/
/
/
EM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!