undefinedNapolis supporters är kända för att vara några av de mest extrema i världen.
1 av 4
undefinedNapolis supporters är kända för att vara några av de mest extrema i världen. - Foto: Faksimil Scanpix/AP
AIK:s ledning är medvetna om den hotbild som finns i Neapel i samband med Europa League-matchen
2 av 4
AIK:s ledning är medvetna om den hotbild som finns i Neapel i samband med Europa League-matchen - Foto: Alberto Saiz/AP
När Napoli mötte Liverpool 2010 arresterades flera Napolifans efter att bråk uppstått mellan lagens supportrar.
3 av 4
När Napoli mötte Liverpool 2010 arresterades flera Napolifans efter att bråk uppstått mellan lagens supportrar. - Foto: Franco Castano/AP
Totalt räknar man med att drygt 1000 AIK-fans kommer att vara på plats i Neapel.
4 av 4
Totalt räknar man med att drygt 1000 AIK-fans kommer att vara på plats i Neapel. - Foto: Maja Suslin/Scanpix

AIK kan inte garantera supportrarnas säkerhet

De är kända för att ha några av världens mest extrema fans. En svensk har redan knivskurits i Neapel inför Europa league-matchen mot AIK. Säkerhetennivån är hög, men AIK kan inte garantera alla fans säkerhet inför mötet mot Napoli.


NEAPEL. På torsdagen inleds AIK:s äventyr i Euro league, och det kunde knappast inledas på ett tuffare sätt. Att spela bortamatch mot Napoli är inte direkt som att möte Gefle på Strömvallen. Enda likheten är väl egentligen färgerna. Neapel som fotbollsstad är en helt annan värld från den verklighet som finns i Allsvenskan. När Ezequiel Lavezzi lämnade Napoli för PSG tidigare i år talade han om hur Napoli format honom som spelare, men även om lagets fans.

– Jag kommer alltid att känna för Napolis fans, men vid vissa tillfällen är de extrema, sa Lavezzi till Football-italia i samband med flytten till Paris.

Många poliser

För AIK har Neapel redan visat sig från sin negativa sida då en AIK-supporter på onsdagskvällen knivskars i samband med ett restaurangbesök i staden. Det är enligt Gabriella Blombäck, kommunikationschef på AIK, oklart om knivdådet är fotbollsrelaterat men hon är medger att det finns en hotbild i samband med torsdagens Euro league-match.

– Neapel är en farlig stad, det händer saker här, säger hon till Nyheter24.

Gabriella är på plats i matchstaden när Nyheter24 ringer henne. På torsdagsförmiddagen beskriver hon läget i staden som lugnt än fast antalet poliser som patrullerar gatorna växer allt eftersom dagen går.

– AIK har ett nära samarbete med Napoli och den italienska polisen, det finns även svensk supporterpolis på plats. Vi upplever säkerheten som god.

"Håll ihop"

Totalt rör det sig om lite drygt 1000 AIK:are som besöker Neapel för att se matchen mot Napoli, många av dessa kommer under torsdagen att anlända till staden. Gabriella Blombäck berättar att supportrarna kommer att föras med buss till arenan, efter matchen kommer bussarna att föra AIK:arna till den samlingsplats som etablerats i staden inför matchen.

– Napoli har vädjat till sina fans att låta AIK:arna vara i fred. Men man får vara försiktig här nere, vi kommer inte kunna att skydda varenda svensk och därför är det viktigt att supportrarna håller ihop och använder sig av de transportmöjligheter som erbjuds, säger hon.

Hur skyddas spelarna från excentriska fans?

– De har poliser som följer dem på motorcyklar var de än går och i samband med att de ska resa till och från arenan kommer de att ha poliseskort.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
AIK slipper Cavani
Senaste nytt

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

1 timme sedan
23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.