1 av 14
2 av 14
3 av 14
4 av 14
5 av 14
Vid matchstart var han bänkad. Efter 60 minuter hade Zlatan ändå gjort ett hattrick. Så går det när man sätter en superstjärna på bänken. Sverige vann till slut med 5-0 sedan Toivonen inlett målskyttet och Bajrami avslutat den.
6 av 14
Vid matchstart var han bänkad. Efter 60 minuter hade Zlatan ändå gjort ett hattrick. Så går det när man sätter en superstjärna på bänken. Sverige vann till slut med 5-0 sedan Toivonen inlett målskyttet och Bajrami avslutat den.
7 av 14
8 av 14
9 av 14
10 av 14
11 av 14
12 av 14
13 av 14
14 av 14

Fem snabba - därför krossade Sverige lillebror Finland

Sverige lekte hem VM-kvalmatchen mot Finland med 5-0.


EM-kval herrar, grupp E

Sverige-Finland    5-0 (3–0)
1–0 Kim Källström (11),
2–0 Zlatan Ibrahimovic (31),
3–0 Zlatan Ibrahimovic (35),
4–0 Zlatan Ibrahimovic (53),
5–0 Emir Bajrami (83).

Varning, Finland: Alexei Eremenko.

Domare: Antony Gautier, Frankrike.

Publik: 32 128.

Sverige (4–5–1): Andreas Isaksson – Mikael Lustig, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Oscar Wendt – Sebastian Larsson (Christian Wilhelmsson 83), Anders Svensson, Ola Toivonen (Zlatan Ibrahimovic 25), Kim Källström, Emir Bajrami – Johan Elmander (Pontus Wernbloom 81).

Finland (4–5–1): Anssi Jaakkola – Joona Toivio, Petri Pasanen, Markus Heikkinen (Markus Halsti 46), Niklas Moisander – Kasper Hämäläinen (Mika Ääritalo 46), Roman Eremenko, Alexei Eremenko (Alexander Ring 80), Mika Värynen, Perparim Hetemaj – Mikael Forssell.

Varför krossade Sverige våra grannar från öst?

Nyheter24:s Björn Ehrnberg ger dig en snabbanalys.

5. Finländskt högmod

Finnarna kom till matchen med en känsla av underdog. När de såg den svenska startelvan fick de känslan av att de mötte Goliat. Men David visade sig vara precis lika ineffektiv som en finne som urinerar på ett aggregat och tror att lukten är värd ångorna.

4. Svenska ytterbackar

Inte sedan Pontus Kåmark, Roland Nilsson och Roger Ljung har ett ytterbackspar känts så stabilt. Det var länge sen man fick se en svensk förbundskapten släppa lös springarna på kanterna. Oscar Wendt och Mikael Lustig lekte Ferrari på Autobahn längs med kanterna. Och till skillnad från tidigare drog de framåt med bravur. Slutligen fick Lustig och Werndt att se de finska kantspringarna att se ut som proffs utan dobbar under skorna. Överdrivet absolut. Helt fel? Absolut inte.

3. Zlatan Ibrahimovic

Mannen, myten och legendaren chillade inledningsvis på bänken. Han tuggade tuggumi och njöt av inramningen. Sen blev han inbytt. Och det innebar punkt slut för bröderna från öst.

2. Zlatan Ibrahimovic

Återigen, vad ska man säga? Att gå från ifrågasatt i startelvan till att bevisa EXAKT varför han hör hemma där på mindre än en vecka, det är precis vad Zlatan är ämnad för.

1. Zlatan Ibrahimovic

En kväll som denna är det bara att lyfta på hatten. En vecka som denna när skatteåterbäringen anländer är det bara prisa gudarna för skatteåterbäringen och att sverigedemokraterna inte fått samma starka genomslagskraft i vårt avlånga land. Tack Zlatan. Tack blågult. Och tack Råsunda för en magisk kväll i svensk idrottshistoria.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!