Ehsan Fadakar tog tempen på vuvuzelan i Johannesburg.
1 av 4
Ehsan Fadakar tog tempen på vuvuzelan i Johannesburg. - Foto: FAKISMIL FRÅN YOUTUBE
Vuvzelan är oerthört populär i Sydafrika.
2 av 4
Vuvzelan är oerthört populär i Sydafrika. - Foto: SCANPIX/AP
Alla har en vuvuzela.
3 av 4
Alla har en vuvuzela. - Foto: SCANPIX/AP
4 av 4
- Foto: SCANPIX/AP

VM-RESAN - DAG 3: Vuvuzelan tar över Johannesburg

Nyheter24:s Ehsan Fadakar tog pulsen på VM-staden Johannesburg. I dag är det premiär och vuvuzelan har tagit över staden.


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

JOHANNESBURG. Under 90-talet blev vuvuzelan populär i Sydafrika och har hela tiden växt.  Den blev så stor att började den massproduceras på 2000-talet. Under Confederations Cup, förra sommaren, blev vuvuzelan kritiserad från alla världens hörn för det oljudet den för. I dag rapporterar TT att ett företag som tillverkar hörapparater har tagit reda på att vuvuzelan framkallar likadant oljud som en motorsåg. Enligt företaget framkallar tutan 127 decibel.

Nyhetsbyrån Sapa rapporterar att hörselorgan kan ta permanent skada om man under 15 minuters utsätts för ljudvågor på över 100 decibel.

Under Confederations Cup klagade bland annat VM-spelaren Xabi Alonso på att det var svårt att koncentrera sig.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!