Nära skjuter ingen hare, Sydafrika

Efter två mål i första halvlek hade Sydafrika ett kanonläge att ordna en plats i åttondelen, men efter flertalet brända jättelägen och ett franskt reduceringsmål kunde Mexico knipa den sista slutspelsplatsen i grupp A.

BLOEMFONTEIN. Många förväntade sig en avslagen tillställning i matchen mellan Frankrike och Sydafrika. Men oj, så annorlunda det blev.

Efter en försiktig inledning från båda lagen tog Sydafrika tag i taktpinnen när Bongani Khumbalo enkelt kunde nicka in 1-0 på en hörna i den 20:e minuten. Bara sex minuter senare tändes hoppet ytterligare för sydafrikanernas del när jättetalangen Yoann Gourcuff blev felaktigt utvisad.

Sydafrika var inte sena med att utnyttja övertaget och tryckte in 2-0 genom måltjuven Katlego Mphela strax innan halvtidsvilan. Samtidigt kom beskedet att Ajaxanfallaren Luis Suarez gett sitt Uruguay ledningen mot Mexico, vilket innebar att Sydafrika vid det läget endast var två mål från en plats i åttondelen.

I början av andra halvlek fortsatte Sydafrika att komma till anfall efter anfall, men de offensiva spelarna hade inte riktigt siktet inställt och i stället var det Frankrike som hittade rätt. Ett mönsteranfall avslutades med att Franck Ribéry spelade fram inbytte Florent Malouda, som kunde rulla in reduceringen i öppet mål.

Det franska målet sänkte sydafrikanernas hopp rejält och när drygt 20 minuter återstod förstod man att det var kört. Matchen slutade således 2-1 till Sydafrika, som därmed slutade på samma poäng som Mexico, som knep andraplatsen i gruppen tack vare bättre målskillnad.