Är Beckham gay?
1 av 3
Är Beckham gay?
Eller Cristiano Ronaldo?
2 av 3
Eller Cristiano Ronaldo? - Foto: Armani/SCANPIX
Kom ut som homosexuell i en av världens manligaste sporter.
3 av 3
Kom ut som homosexuell i en av världens manligaste sporter.

Hur länge innan vi får homosexuella fotbollstjärnor?

KRÖNIKA: Fotbollsvärldens syn på homosexualitet är förlegad. I stället bör man ta en titt på rugbyn. Det säger Nyheter24:s krönikör Ramin Nouri.


Gareth Thomas. Säger det namnet er fotbollsfantaster någonting? Kanske inte. Det har jag full förståelse för. Gareth Thomas är nämligen en rugbyspelare.  Men inte vilken rugbyspelare som helst.

”Alfie”, som han kallas, är den förste professionella rugbyspelaren som har ”kommit ut ur garderoben”. Han är alltså öppet homosexuell. Kan ni tänka er? En öppet homosexuell spelare i en sån manlig sport som rugby.

Jag är inte själv homosexuell (tyvärr, Alfie) men jag tycker det är riktigt fantastiskt att han har tagit detta enorma steg. Jag kan bara föreställa mig hur svårt det måste ha varit att ta det beslutet.

Men jag kan inte släppa tanken hur det skulle se ut i fotbollsvärlden om en storspelare skulle ”komma ut”. För sanningen är att det finns gott om homosexuella fotbollsspelare.

I Italien har gigolos berättat om sina kvällar med flera Serie A-spelare varav några representerat landslaget. I England har en pr-expert berättat om sina homosexuella Premier League-spelare till klienter.

Nyligen gick Tysklands VM-målvakt Manuel Neuer ut och vädjade till alla homosexuella fotbollsspelare att ”komma ut”. För något år sedan gjorde Mario Gomez detsamma. Men är världen verkligen redo för det?

Om vi blickar tillbaka till det enda kända fallet då en fotbollsspelare öppet berättat om sin homosexuella läggning. Justin Fashanu var namnet. 1990 var året.

Efter en lyckad tid i Norwich som tonåring värvades han av Nottingham Forest som den förste svarte spelare att kosta en miljon pund. I Nottingham gick det inte lika bra och rykten spreds om att han hade setts på gayklubbar.

Det var för mycket för den homofobiske tränaren Brian Clough som senare sålde Fashanu. Några år senare, 1990 för att vara exakt, kom då Fashanu ut ur garderoben. Men hans liv skulle få ett tragiskt slut.

Efter publikhån och anklagelser om sexuella övergrepp begick Justin Fashanu självmord 1998 vid 37 års ålder. Men än i dag ses han som en hjälte av homosexuella fotbollsfantaster världen över.

Några märkliga fall då. Graeme Le Saux var en spelare som det ryktades om att han var homosexuell. Detta eftersom han hade en del ”fjolliga” hobbyn, såsom att samla på antika prylar.

Han blev då häcklad på planen av bland andra Robbie Savage och Robbie Fowler. Det gick så långt att heterosexuelle Le Saux ett tag funderade på att lägga skorna på hyllan.

Sol Campbell har också blivit utsatt för publikhån efter rykten om att vara homosexuell. Campbells bror, John, fick ett års fängelse efter att ha misshandlat en klasskamrat på universitetet som hade kallat Sol för homosexuell.

När Esteban Cambiasso i somras chockerande nog lämnades utanför Argentinas VM-trupp, efter den succésäsongen han hade haft, började folk fråga sig varför. En förklaring skulle då ha varit att Cambiasso är bisexuell och att Maradona hade svårt att hantera detta.

Tränaren Luiz Filipe Scolari har gått ut med att han inte skulle kunna tänka sig att ta ut en homosexuell spelare. Även Marcelo Lippi har gjort ett liknande uttalande.

Till skillnad mot vad Neuer och Gomez säger verkar fotbollsvärlden tyvärr inte vara redo för öppet homosexuella spelare. Det är synd att det ska behöva vara så. Att ens sexualitet ska vara så tabubelagd inom en sport.

Ibland borde fotbollen vara lite mer som rugby. Tänk bara om en stor fotbollsspelare sa något i stil med det Gareth ”Alfie” Thomas en gång sa i en intervju med The Guardian:

– What I choose to do when I close the door at home has nothing to do with what I have achieved in rugby.

Fantastiskt.

//Ramin Nouri

Gareth Thomas talar ut hos Ellen:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Armand Duplantis sätter nytt världsrekord

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

2 timmar sedan
Efter tre raka finaler åkte Victor Hedmans Tampa Bay ut direkt i Stanley Cup-slutspelet förra året. Om det var slutet på en era? Absolut inte. Förhoppningsvis var det min sista långa sommar i min karriär, säger NHL-stjärnan inför årets drama.

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

3 timmar sedan
23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.