Prisutdelare av guldbollen, här till målvakten Magnus Hedman år 2000.
1 av 10
Prisutdelare av guldbollen, här till målvakten Magnus Hedman år 2000. - Foto: Mark Earthy/SCANPIX
För en gångs skull i bakgrunden, bakom två andra pampar - Franz Beckenbauer och Lennart Johansson.
2 av 10
För en gångs skull i bakgrunden, bakom två andra pampar - Franz Beckenbauer och Lennart Johansson. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Analyserande publik på en av damlandslagets träningar i Algarve.
3 av 10
Analyserande publik på en av damlandslagets träningar i Algarve. - Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Nu lämnar 72-årige Lars-Åke Lagrell sin post som SvFF-ordförande efter 21 år. Han har fått uppleva både framgångar och bakslag - och trätt in i flera olika roller.
4 av 10
Nu lämnar 72-årige Lars-Åke Lagrell sin post som SvFF-ordförande efter 21 år. Han har fått uppleva både framgångar och bakslag - och trätt in i flera olika roller. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Galornas man.
5 av 10
Galornas man. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Byggherre på (nya) Gamla Ullevi i Göteborg.
6 av 10
Byggherre på (nya) Gamla Ullevi i Göteborg. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
På presskonferens när Sverige och Norge ansökte om att få arrangera EM 2016 tillsammans.
7 av 10
På presskonferens när Sverige och Norge ansökte om att få arrangera EM 2016 tillsammans. - Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
På Nils Liedholms minnesstund tillsammans med Lennart Johansson.
8 av 10
På Nils Liedholms minnesstund tillsammans med Lennart Johansson. - Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX
I kramkalas med landslagsstjärnan Therese Sjögran under Algarve Cup.
9 av 10
I kramkalas med landslagsstjärnan Therese Sjögran under Algarve Cup. - Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
Som pressad förbundsbas i samband med muträttegången om Swedbank Arena. Denna roll har han fått ikläda sig även när det handlat om dialogen med supportrarna, Alexander Gerndts misshandelsdom och Sveriges landskamp mot Bahrain.
10 av 10
Som pressad förbundsbas i samband med muträttegången om Swedbank Arena. Denna roll har han fått ikläda sig även när det handlat om dialogen med supportrarna, Alexander Gerndts misshandelsdom och Sveriges landskamp mot Bahrain. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Lagrell: "Nedflyttningen av Örebro var svårast"

Efter över 20 år som SvFF-ordförande lämnar Lars-Åke Lagrell om sin post - nu berättar han om sin svåraste tid och om den brustna dialogen med fansen.


Supporterprotester, Gerndtkrisen och Bahrainmatchen

Nyheter24 har under det gångna året flera gånger ställt SvFF och Lars-Åke Lagrell mot väggen.

Först handlade det om bristande dialog med ståplatssupportrar samtidigt som både anmälningsplikt och olika bestraffningar debatterades. Det hela fick sitt klimax i och med AIK- och Djurgårdenssupportrarnas tysta protest på Stockholmsderbyt i höstas.

Sedan dömdes anfallaren Alexander Gerndt för misshandel av sin ex-fru och ett förbund som varit relativt friat från skandaler krävdes på svar. Även Lagrell blev lite ställd av uppmärksamheten. Till slut stängdes Gerndt av.

I januari möttes Sverige och Bahrain i en träningsmatch i Qatar och flera höjde rösterna mot detta faktum eftersom flera spelare i det bahrainska landslaget stängts av, fängslats och torterats för att de protesterat mot regimen i landet. Detta visste inte SvFF om när matchen planerades.

STOCKHOLM. Svensk fotboll har upplevt berg och dalar sedan 1991 och så har det även varit för mannen som då till nu varit det högsta hönset - Lars-Åke Lagrell. På fredagen lämnar han över ordförandeklubben till Karl-Erik Nilsson.

Nu berättar SvFF-basen om sin tuffaste tid på posten.

– Kanske var nedflyttningen av Örebro SK den jobbigaste (och den som tog längst tid). Även om beslutet i Representantskapet stöttades av 44 ledamöter av 45 så var den tung. Det känns alltid svårt när något måste göras och att det för en part, en förening, finns ett pris att betala, säger Lagrell till Nyheter24.

Lagrell har upplevt ett VM-brons, kvalframgång på kvalframgång och slutspelsfiasko efter slutspelsfiasko. Han har varit med om en allsvenska som hade lag som tog sig till Champions Leagues gruppspel men där det nu är en bragd att ta sig till sista kvalomgången i Europa League. På det personliga planet är han dock mest nöjd med att han aldrig varit ifrågasatt.

– Jag slutar när jag själv vill, jag aldrig har haft någon motkandidat och alltid varit enhälligt omvald. Dessutom, om inget hänger upp sig på fredag, så har jag aldrig fått någon kritik av den för mig viktigaste instansen, vårt årsmöte, säger Lagrell.

"Tappade det goda samarbete vi ska ha med klackarna"

Han har också upplevt fantastiska publikår i början av 2000-talet som till slut dock ledde till konflikter mellan supportrar och förbund. Anmälningar för ramsor, avbrutna matcher och protester har varit det som det rapporterats mest om under allsvenskan 2011.

– Vi har inte "gått i takt" med våra supporterklackar under 2011. Det blev tre avbrutna matcher i vår högsta serie, det blev alldeles för många anmälningar och vi tappade det goda samarbete som vi ska ha med den gruppen, säger Lagrell om relationen till ståplatssupportrarna.

Nu hoppas SvFF-basen att efterträdaren Karl-Erik Nilsson ska kunna fortsätta de samtal som förts och kunna lösa konflikten med fansen.

– Jag vet att han tror på att alla som går på fotboll vill fotbollen väl. Vi behöver ett samarbete med våra klackar och det är möjligt att någon bestämmelse i vårt regelverk ska omprövas, säger han.

Vad är du mest stolt över att lämna efter dig?

– Bra landslag och en anläggningssituation som har lyfts betydligt. Ett stort intresse för svensk fotboll som kommer att märkas ju närmare EM-slutspelet i Ukraina vi kommer.

Vad kommer du sakna mest med att vara ordförande för SvFF? Och vad kommer du tycka blir skönt att slippa?

– Att alltid ha något fotbollsproblem att fundera på, slita med och skriva av sig på kommer jag att sakna. Förhoppningsvis får jag lite mer egentid och det kanske kommer att kännas skönt ibland.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!