1 av 9
Men Roberto di Matteo är nog inte glad för det. I returen vände Barcelona 1-3 till 6-4. - Foto: Kirsty Wigglesworth/Scanpix
Messi försökte, men kom inte upp i den nivå vi är vana vid att se honom i.
2 av 9
Messi försökte, men kom inte upp i den nivå vi är vana vid att se honom i. - Foto: Matt Dunham/AP/Scanpix
Drogba var pigg och svarade för flera fina insatser.
3 av 9
Drogba var pigg och svarade för flera fina insatser. - Foto: Matt Dunham/AP/Scanpix
Då, liksom nu, förlorade Guardiola.
4 av 9
Då, liksom nu, förlorade Guardiola. - Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Scanpix
Gary Cahill försöker överlista Valdes utan framgång.
5 av 9
Gary Cahill försöker överlista Valdes utan framgång. - Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Scanpix
Puyol försökte fälla en framrusande Drogba.
6 av 9
Puyol försökte fälla en framrusande Drogba. - Foto: Matt Dunham/AP/Scanpix
7 av 9
Ivorianen mötte Ramires passning med en stenhård bredsida som var otagbar för Valdes. - Foto: Matt Dunham/AP/Scanpix
8 av 9
Messi hade en tung afton och såg småskadad ut. Argentinaren var även den som tappade bollen på mittfältet innan Chelseas 1-0-mål. - Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Scanpix
Didier Drogba firar sitt 1-0-mål.
9 av 9
Didier Drogba firar sitt 1-0-mål. - Foto: Matt Dunham/AP/Scanpix

Drogba sänkte Barcelona – Chelsea nära final

Chelsea står med ena benet i Champions League-final efter att ha besegrat Barcelona med 1-0.

För tolv år sedan spelade Josep Guardiola och Roberto di Matteo mot varandra när Barcelona mötte Chelsea på Stamford Bridge i en Champions League-kvartsfinal. Den matchen vann engelsmännen med 3-1.

I kväll möttes de tidigare stjärnspelarna igen – fast på tränarbänken. Och även den här gången var det Roberto di Matteo som gick segrande ur striden. Italienarens Chelsea utmanövrerade Barcelona och vann med 1-0 efter mål av Didier Drogba.

Barcelona hade lobb i ribban

Barcelona skapade annars de hetaste chanserna i första halvlek och i den nionde minuten var Alexis Sanchez bara centimeter från att ge katalanerna ledningen med en lobb som tog i ribban. Därefter hade Cesc Fabregas öppet mål, men fick felträff och missade.

Istället var det Chelsea som tog ledningen på stopptid. Efter en snabb omställning hittade Ramires fram till en fri Drogba som satte 1-0 bakom Victor Valdes.

Chelsea höll undan

I andra halvlek pressade Barcelona intensivt för ett kvitteringsmål och i den 87:e minuten trodde nog de flesta att kvitteringen var kommen. Charles Puyol nickskarvade bollen mot bortre stolpen men Petr Cech svarade för en monsterräddning. I 93:e sköt Pedro i stolpen och på returen hade Busquets ett jätteläge att sätta 1-1, men mittfältaren sköt högt över.

Ett disciplinerat Chelsea försvarade sig väl och höll undan. Nu återstår det att se om Pep Guardiolas mannar lyckas vända underläget i returen på Camp Nou.

Hur det gick i returen år 2000?
Barcelona, med Guardiola och Puyol på planen, lyckades vinna med 3-1 efter mål av Figo, Dani och Rivaldo. På övertid avgjorde sedan Rivaldo matchen med sitt andra mål innan Kluivert fastställde slutresultatet till 6-4.