Khennet Tallinger, till höger, tycker inte att klubbarna vet vad de snackar om.
1 av 4
Khennet Tallinger, till höger, tycker inte att klubbarna vet vad de snackar om. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Mats Jonsson, evenemangs- och säkerhetsansvarig i Djurgården, är en av respondenterna i den vetenskapliga rapporten.
2 av 4
Mats Jonsson, evenemangs- och säkerhetsansvarig i Djurgården, är en av respondenterna i den vetenskapliga rapporten. - Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
Göran Rickmer, tidigare evenemangsansvarig i Hammarby.
3 av 4
Göran Rickmer, tidigare evenemangsansvarig i Hammarby. - Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX
Disciplinnämnden valde att straffa AIK med 150 000 kronor och samtidigt fria Syrianska helt.
4 av 4
Disciplinnämnden valde att straffa AIK med 150 000 kronor och samtidigt fria Syrianska helt. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Rapporten: "Förtroendet är snart slut"

Khennet Tallinger viftar undan kritiken från de som ansvarar över säkerheten.– De har ingen insyn i hur vi jobbar, säger han.


Vidare läsning i ämnet

Nyheter24 håller just nu på med en artikelserie med anledning av statsvetaren Filip Lundbergs rapport om demokratin i svensk fotboll.

Läs mer

- Disciplinnämndens ordförande ville inte svara på kritiska frågor - 14/6

- Rapporten: "Förtroendet är snart slut" 15/6

- Kritiken växer - pamparna håller tyst 15/6

- Lars-Åke Lagrell: "Jag är så förbannat trött" 15/6

- "Gör om, gör rätt eller lämna redan nu!" 16/6

STOCKHOLM. Disciplinnämndens godtycklighet kan allvarligt skada relationen mellan klubbar (inklusive deras supportrar) och det Svenska Fotbollförbundet. Detta enligt en vetenskapliga rapport författad av statsvetaren Filip Lundberg som Nyheter24 exklusivt fått ta del av.

Hammarbys tidigare evenemangsansvarige Göran Rickmer och Djurgårdens evenemangs- och säkerhetsansvarige Mats Jonsson är två av de som hävdar att förbundet i allmänhet och disciplinnämnden i synnerhet agerat godtyckligt.

– Om de tycker så vet de inte hur vi jobbar, de har ingen insyn, säger disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger till Nyheter24.

Borde de inte få bättre insyn i så fall?

– De sitter inte med i nämnden så de kan inte säga att vi är godtyckliga.

De exempel som tas upp i rapporten handlar till exempel om det uppmärksammade fallet när en Djurgårdssupporter slog ner Assyriskaspelaren Andi Toompuu under en planstormning 2009.

Trots att Djurgården gjort allt de är ålagda att göra utifrån tävlingsbestämmelserna och elitfotbollsmanualen straffades de med 200 000 kronor i böter och spel inför tomma läktare i premiären 2010.

I Lundbergs rapport jämförs detta fall med när AIK-supportrar 2005 tog sig över till Gais läktare under en bortamatch i superettan och hamnade i bråk med Gais-supportrar. Då meddelade tävlingsutskottet (föregångare till disciplinnämnden) att "AIK inte haft rådighet över den uppkomna situationen".

Gnaget friades alltså av Disciplinnämnden. Vilket inte Djurgården blev - något som skapar problem i den sociala konstruktionen kommer statsvetaren fram till.

– Jag vill inte kommentera enstaka beslut, kommenterar Tallinger när Nyheter24 ställer frågor om fall som tagits upp i Disciplinnämnden.

Socialt kapital

Slutsatserna som dras i rapporten är att det så kallade "sociala kapitalet" försvunnit gentemot Svenska Fotbollförbundet. "Socialt kaptial" avser förväntningar som människor har i förhållande till andra människor och instanser. De flesta medborgare betalar exempelvis skatt för att de vet att de får något tillbaka för det. Skulle det däremot bli kutym att myndigheter inte levererar sjunker även viljan bland befolkningen att betala skatt.

När det "sociala kapitalet" är högt och myndigheterna saknar korruption, diskriminering samt godtyckliga beslut leder till att invånarna i ett land är mer benägna att tillsammans finansiera till exempel offentlig välfärd.

Det är alltså detta "sociala kapital" som varit den statsvetenskapliga utgångspunkten som Lundberg applicerat på svensk fotboll. Det kausala sambandet är att om klubbar och supportrar vet att de blir lika behandlade är de även mer benägna att samarbeta med SvFF. Men som det ser ut nu har alltså denna samverkan försvunnit menar statsvetaren samt de som ansvarar för säkerheten på svenska arenor.

Samtidigt menar Lundberg att loppet inte är kört. Han menar att slutsummeringen inte ska bli att på något sätt lägga ner förbundet, utan att en mer öppen debatt mellan de klubbar som drabbats av läktarproblemen och Svenska Fotbollförbundet behövs.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Succéhästen avled vid världscupfinalen

Ett ja och två nej till VM-spel

2 timmar sedan
Grundserien i NHL-ishockey är slut och flera svenskars lag är utslagna. Då börjar de svenska stjärnorna lämna VM-besked till Tre Kronor. Ett positivt besked får förbundskapten Sam Hallam från André Burakovsky.

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

idag 04:06
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

Köpte NHL-lag för 10 miljarder – stort intresse

idag 01:52
Flytten av NHL-laget Arizona Coyotes till Salt Lake City kan bli lyckad. Affären på motsvarande 10 miljarder kronor hann knappt avslutas förrän ansökningar om säsongsbiljetter strömmade in. 11 000 av 12 000 platser är redan bokade.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.