Elitidrotternas verksamhet präglas fortfarande av en bakåtsträvande mentalitet.
1 av 3
Elitidrotternas verksamhet präglas fortfarande av en bakåtsträvande mentalitet. - Foto: Peter Kohalmi/AP/SCANPIX
Prideparader världen över har fortfarande inte förändrat förutsättningarna för homosexuellas ställning i idrottsvärlden.
2 av 3
Prideparader världen över har fortfarande inte förändrat förutsättningarna för homosexuellas ställning i idrottsvärlden. - Foto: Nelson Antoine/AP/SCANPIX
Det här är den typ av motstånd som mängder med homosexuella får utstå i de mer konservativa delarna av Europa.
3 av 3
Det här är den typ av motstånd som mängder med homosexuella får utstå i de mer konservativa delarna av Europa. - Foto: Marko Drobnjakovic/AP/SCANPIX

SvFF blundar för böggarderoben

Homosexuella i allsvenskan får ingen hjälp från förbundet att tackla det tystnadens klimat som råder.– Det måste vara hemskt att leva instängd i garderoben, konstaterar Kenny Pavey.


Alla håller inte käften:

Utöver de kända fallen där idrottare kommit ut ur garderoben finns det även mängder med fall där stora idrottspersonligheter öppet deklarerat sitt stöd för de homosexuella i sportvärlden.

Som i den krönika Nouri Ramin nyligen publicerade på Nyheter24 kan man ta del av några av de kända fallen där spelare visat intelligens och medkänsla för sina lagkamrater och motståndare.

Läs krönikan här.

STOCKHOLM. Inom elitidrotterna världen över finns det mängder med människor som lever under konstant press från unkna ideal.

Drygt sju till tio procent av de professionella idrottsmännen behöver konstant ljuga för sin omgivning. De lever ett liv hemlighet och ytterst få vågar ta till sig det mod som krävs för att förändra "status quo".

Att de homosexuella inte vågar komma ut har Nyheter24 dokumenterat tidigare.

Samtidigt kom under dagen en av Englands mest uppmärksammade elitidrottsmän ut ur garderoben. Cricketliraren och tillika landslagsmannen, Steve Davis, valde att slå ett slag för allas lika värde.

– Att komma ut var oerhört skönt för mig och om jag bara kan hjälpa en enda person, så kommer jag vara väldigt glad med mitt beslut, säger han till The Sun.

Men i den svenska toppfotbollen har vi inte många fall av spelare som tagit tjuren vid hornen. Inte vågat kasta sig ut till de glåpord och hatramsor som skulle hagla.

– Jag tror att det kan finnas en massiv press från omklädningsrummet att inte komma ut, berättar Kenny Pavey för Nyheter24.

– Och om jag ska vara helt ärlig mot dig, så är det här en fråga som inte kommit upp för mig så länge jag sysslat med professionell fotboll.

Förbundet har ingen plan

Svenska fotbollförbundet har inga åtgärder planerade för att lätta på trycket mot de homosexuella som inte vågar komma ut ur garderoben.

– Nej, det finns inga direkta planer som jag är medveten om, säger Peter Landström, ansvarig för kontakten mellan svenska fotbollsklubbar och det styrande förbundet.

– Men i vår strategiska plan har vi ändå i åtanke att klubbarna ska sträva efter mottot om "allas lika värde".

Dock finns det enorma problem för de som sitter fast i en manschauvinistisk miljö, en miljö där spelarna i stor utsträckning liknar vilket korplag som helst i omkläddningsrummet.

– Vi sitter väl och tittar i magasin och konstaterar vilka brudar som är snyggast, säger AIK-spelaren, Kenny Pavey, även vicekapten för laget.

– Det måste helt enket vara ohyggligt att behöva hålla tillbaka sin sexuella läggning i den här världen.

Tror du det är värre än i det övriga samhället?

– Definitvt. Här häcklas du för nästan vad som helst, vare sig det är din skostorlek eller hur länge du är i duschrummet.

Hoppet finns

Förbundets representant i kontakten mellan klubbarna och SvFF, Peter Landström:

– När det kommer till ungdomar är vi mer förutseende. Där jobbar vi rätt hårt med att de unga ska lära sig att respektera varandra oavsett religion, etnicitet eller sexuell läggning. Men det är klart, mot elitföreningarna har vi för tillfället ingen direkt plan, säger han till Nyheter24.

Men det finns hopp. För de som vågar, för de som kastar sig ut i supporterstormen finns det ett ljus i slutet av tunneln. För Steve Davis var det att å ena sidan slå ett slag för de mänskliga rättigheter, men även slå ett slag för sitt eget välbefinnande:

– Att berätta för mina lagkamrater om vem jag är och hur jag känner var en enorm lättnad för mig. Jag känner mig oändligt mycket lyckligare som människa efter att ha tagit det steget.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!