Milan kunde till slut andas ut.
1 av 7
Milan kunde till slut andas ut.
Robin van Persie satte 3-0 i slutet av den första halvleken.
2 av 7
Robin van Persie satte 3-0 i slutet av den första halvleken.
Holländaren var glödhet mot "Rossoneri".
3 av 7
Holländaren var glödhet mot "Rossoneri".
Mark van Bommel och hans Milan var på väg mot ett stort fiasko borta mot Arsenal.
4 av 7
Mark van Bommel och hans Milan var på väg mot ett stort fiasko borta mot Arsenal.
Tomas Rosicky satte 2-0.
5 av 7
Tomas Rosicky satte 2-0.
Milan var på väg mot ett nytt Europafiasko. Men klarade sig undan med nöd och näppe.
6 av 7
Milan var på väg mot ett nytt Europafiasko. Men klarade sig undan med nöd och näppe.
Zlatan och Milan var ett steg efter - redan från start.
7 av 7
Zlatan och Milan var ett steg efter - redan från start.

Zlatan efter "nästanfiaskot": "Vi hade tur"

Milan var på väg mot ett nytt fiasko i Champions League - men då vaknade laget: "Vi trodde inte de skulle kunna komma tillbaka".


Marc van Bommel nu fyra i Champions League:

Den elake holländaren drog på sig ett gult kort redan efter fem minuter och blev den fjärde spelaren i historien att nå 25 gula kort i Champions Leauge. Nu har han endast Paul Scholes, lagkompisen Gennaro Gattuso och Barcelonas lagkapten Charles Puyol före sig. Det var dessutom åttonde gången van Bommels nådde kvartsfinalen i världens tuffaste klubbturnering.

LONDON. Det var på väg att bli ett äkta Milanfiasko. 4-0 från San Siro blev på en halvlek 4-3 och övertag Arsenal. Men tränaren Max Allegris halvtidssnack räddade de italienska mästarna och Zlatan Ibrahimovic drömmar om Champions Leaguebucklan.

– Vi kan inte vara glada efter att ha förlorat med 3-0, vi hade tur, sa "Ibra" efter matchen som kunde ha förstört Milan säsong.

En märkbart tagen Zlatan satte sig på huk efter slutsignalen och höll sig för ansiktet.

– Klart att det var en lättnad. Varje anfall de hade kändes det som "Tänk om de gör fjärde! Tänk om de gör fjärde!" Då blir det mentalt ännu tyngre. Men vi lyckades hålla igen och som tur är vann vi med 4-0 på hemma­plan, sa han till Expressen efter matchen.

Rutinerade spelare saknades

När Milan i halvtid gick in i omklädningsrummet var det nog inte många som trodde på en mållös andra halvlek. Arsenal hade publiken på Emirates Stadium bakom sig och varenda passning verkade gå rätt. Dessutom saknades rutinerade spelare som Massimo Ambrosini, Gennaro Gattuso, Alessandro Nesta och Clarence Seedorf.

Spelare som stått upp när det blåst som värst tidigare. Men det var till slut tränaren Max Allegri som fick göra det svåra - att få Milanspelarna att "starta om från noll".

– Jag såg inget skrämt lag, vi har erfarna spelare och i halvtid sa jag till dem att tänka som om det fortfarande stod 0-0, säger han efter matchen i London.

– Vi misslyckades taktiskt, vi är inte glada över det, men målet var att ta oss vidare, säger Allegri.

"Ibra" var uselt anonym i första halvlek - men ryckte upp sig rejält i andra. Den svenska landslagskaptenen lyckades vinna många uppspel och fixade viktiga frisparkar till sitt lag.

– Det var en svår match, vi förväntade oss inte det här resultatet. Vi trodde inte de kunde komma tillbaka.

Inte första gången Milan kollapsar

Milanspelarna borde däremot ha lärt sig av historien. Säsongen 2003/04 krossade italienarna de spanska eleganterna Deportivo La Coruña med 4-1 på San Siro. Returen blev en av de största skrällarna någonsin. Deportivo chocköppnade med 3-0 i halvlek och avgjorde i den 76:e minuten. 4-1 hade blivit 4-5 och de regerande mästarna var ute.

Ingen har väl heller glömt Milanspelarnas kollaps i Champions Leaguefinalen 2004/05 där man tappade 3-0 till 3-3 i andra halvleken mot Liverpool och sen förlorade en "vunnen" final på straffar.

Zlatan: "Vad vi tar med oss? Ingenting"

Den här gången lyckades målvakten Christian Abbiati rädda Milans ära. Hans dubbelräddning på Robin van Persies friläge var av världsklass. Antonio Nocerinos miss från en meter vid öppet mål var desto sämre.

– Efter Abbiatis räddning på van Persies chans så gick jag direkt till omklädningsrummet. Jag såg inte ens Nocerinos miss, sa den likbleke vicepresidenten Adriano Galliani efter matchen.

Nu väntar kvartsfinal för Milan. Första gången på fem säsonger de italienska mästarna har tagit sig så långt. Senast det hände tog man med sig bucklan tillbaka till Milano. Vad Milan tar med sig från den här matchen? "Ibra" gav själv svaret.

– Ingenting hoppas jag. Vi tar inte med oss något men vi lär oss tvärtom från alla misstag vi gjorde, säger han till Aftonbladet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

1 timme sedan

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

3 timmar sedan
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

idag 14:54
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

idag 14:36
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.