4 av 5
Challe Berglund kunde andas ut och bjuda på ett leende.
5 av 5

Protesten väckte Djurgården

Fansens budskap vid matchstart fick fart på krislaget - Challe Berglund tog första segern på Hovet och nu lever Djurgårdens elitseriedrömmar på nytt.

Djurgården 3 - 1 Leksand

(0—1, 1—0, 2—0)

Första perioden: 0—1 (16.14) Jens Bergenström.

Andra perioden: 1—1 (6.13) Mathias Tjärnqvist (Mika Zibanejad).

Tredje perioden: 2—1 (9.17) Marcus Nilson (Kristofer Ottosson), 3—1 (14.15) Jimmie Ölvestad (Marcus Nilson).

Skott: 36—21 (13—7, 13—8, 10—6).

Utv, Djurgården: 7x2. Leksand: 6x2.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums, Tobias Björk, Boden.

Publik: 8 094.

Två poäng efter två matcher i kvalserien duger inte för Djurgårdens hårt pressade supportrar. De höll upp en banderoll med med orden "Ta erat ansvar nu. Visa hjärta eller lämna vår förening". Det var budskapet till spelarna och tränaren Challe Berglund. Det verkar som att kravet från supportrarna hade rätt effekt. Stockholmarna tog första segern på Hovet inför över 8000 personer på läktarna och nu lever drömmarna om elitserien på nytt.

– Det var första trepoängaren Djurgården tog sedan eldkvarn brann. Det är en otroligt stor press på spelarna och det här lättar oket enormt mycket. Sätter man gick ut och agerade på, det var det viktigaste, sa tränaren Berglund efter matchen och hyllades av veteranen Marcus Nilson:

- Vi får väl tillägna Challe den här segern. Vi snackade igenom läget i går, han fick sätta sin prägel på det här ännu mer och pratade om att vi måste våga. Tidigare under säsongen har vi spelat för att inte förlora. Nu spelade vi för att vinna, sade Nilson.

Det var däremot Leksand som började bäst. Efter 17 minuter i första perioden fixade Jens Bergenström en 1-0-ledning till bortalaget. Kvitteringen kom via veteranen Mathias Tjärnqvist sju minuter in i andra.

Veteranerna låg bakom vändningen

Den tredje perioden var helt och hållet Djurgårdens. Först fixade en annan veteran Marcus Nilson en 2-1-ledning tio minuter in i andra.

- Äntligen hade jag lite flyt. Jag var sur när jag missade öppet mål i första perioden. Nu tog pucken på hans benskydd, studsade på hans klubba och in i mål, säger Nilson.

Och med fem minuter kvar av matchen satte en tredje veteran, Jimmie Ölvestad, 3-1 och fixade tre välbehövliga poäng till Djurgården.

-Vår prestation var gedigen. Vi släppte handbromsen och åkte skridskor istället för att vicka på rumpan som vi gjort i de två tidigare matcherna, säger Ölvestad till Viasat efter matchen.

Segern tar Djurgården upp på andra plats i kvalserien, en poäng före Timrå och en bakom Rögle. Båda lagen har dock en match mindre spelad.

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

NHL: Arizona flyttar till Utah

idag 01:52
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.