1 av 4
- Foto: Montage Scanpix/Bildbyrån
Djurgården har haft det tungt i höst.
2 av 4
Djurgården har haft det tungt i höst. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Challe Berglund ska fortsätta som sportchef i klubben.
3 av 4
Challe Berglund ska fortsätta som sportchef i klubben. - Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån
Trots NHL-spelare som Gabriel Landeskog i laget har Djurgården inte hittat rätt.
4 av 4
Trots NHL-spelare som Gabriel Landeskog i laget har Djurgården inte hittat rätt. - Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Efter Dif:s fiaskostart – nu avgår Challe

Den pressade Charles "Challe" Berglund, 47, avgår från sitt jobb som tränare för Djurgården och ersätts av Tony Zabel, 41: "Hoppas få ny energi till laget".


STOCKHOLM. Charles "Challe" Berglund har haft en tung period som tränare i Djurgården. I våras åkte laget ur elitserien och i allsvenskan har spelet kärvat – trots flera NHL-proffs.

Med en usel tiondeplats i serien väljer nu Berglund att sparka sig själv och fullfölja sitt uppdrag som sportchef.

– Lagets resultat är det absolut viktigaste och med denna förändring hoppas jag att en ny huvudansvarig för laget skall vända den negativa trenden och skapa tydligare riktlinjer samt ny energi, säger han till Djurgårdens officiella hemsida.

"Hoppas det blir lite tydlighet"

Ny huvudtränare i laget blir, som många fans hade hoppats på, Tony Zabel som kommer att assisteras av Mats Bäcklin, 46. 

Jag hade ett samtal med Challe i morse och han kände väl att han behöver fokusera på ett jobb och det är sportchefsrollen. De ville att jag skulle ta över som headcoach så nu blir vi två ledare i stället för tre. Förhoppningsvis blir det lite tydlighet, säger Tony Zabel till Nyheter24.

Vad menar du med tydlighet?

– Vi har haft en fördelning men inte fått ut det vi ska fullt ut. Det ska vi förhoppningsvis få nu när arbetsuppgifterna läggs på två personer i stället för tre. Det har inte varit några konstigheter med Challe som head coach, han har coachat och vi andra har kommit med feedback, men vi känner att det finns mer att få ut av alla om man blir två istället för tre.

"Fick veta det klockan nio i morse"

Zabel säger att han inte haft någon känsla för vilken förändring som skulle ske.

– Jag har inte haft någon sådan känsla över huvudtaget. Vi har bara jobbat hela tiden på att förbättra vår position och jag har inte haft någon sådan känsla. Jag fick veta det klockan nio i morse och inte haft några aningar.

Zabel fick kliva in som huvudtränare även förra säsongen. Efter en knackig första halva av serien fick Zabel ta över huvudansvaret efter Hardy Nilsson den 30 januari. Det gick dock inte bättre för Djurgården under Zabels ledning och strax innan kvalserien kom Challe Berglund in, men han lyckades inte rädda laget kvar i elitserien.

– Jag fick fyra veckor på mig, alla i denna bransch vet att den tiden inte räcker för att göra en påverkan som tränare. Nu har jag följt denna grupp mer närgående och jag säger inte att det blir lättare, men jag är medveten om den grupp vi har och på så sätt är känslan bättre än då, säger Zabel.

Vad vill du förändra i Djurgårdens spel?

– Det vill jag inte ta just nu. Jag ska gå ut och träna med spelarna nu. Jag har bara haft två timmar på mig att fundera, jag ska ta det med spelarna efteråt.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

2 timmar sedan

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

idag 15:51
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

idag 14:54
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

idag 14:36
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.