Vitryske diktatorn Aleksandr Lukasjenko är både intresserad av hockey och spelar själv.
1 av 3
Vitryske diktatorn Aleksandr Lukasjenko är både intresserad av hockey och spelar själv. - Foto: Dmitry Brushko / AP / SCANPIX
I Lukasjenkos Vitryssland fängslas oppositionella och fria medier är förbjudna.
2 av 3
I Lukasjenkos Vitryssland fängslas oppositionella och fria medier är förbjudna. - Foto: Stella Pictures
Men svenska hockeyordföranden Christer Englund tycker inte att idrotten ska lägga sig i politik.
3 av 3
Men svenska hockeyordföranden Christer Englund tycker inte att idrotten ska lägga sig i politik. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Förbundets tydliga besked: Vill inte flytta VM från Vitryssland

Sverige kommer inte att föreslå en flytt av mästerskapet på IIHF:s kongress. "Vi ska inte vara någon politisk påtryckare".


Kraven som ställdes

Utöver kravet på visum till spelare och andra aktörer var det följande som det internationella förbundet tittade på när Vitryssland utsågs till värdnation för VM 2014.

- Boende för spelare och ledare

- Idrottsanläggningar

- Att nationen medverkat i A-VM under en längre tid

STOCKHOLM. År 2014 ska Vitryssland arrangera ishockey-VM och många befarar ett propagandajippo signerat diktatorn - tillika hockeyfantasten - Aleksandr Lukasjenko. Men det svenska förbundet kommer inte att ta upp frågan om att flytta mästerskapet.

– Just nu har vi inga andra utgångspunkter än att de uppfyller de krav som ställdes 2009 för att de skulle få arrangera, säger Christer Englund, ordförande i Svenska ishockeyförbundet.

– Beslutet togs i en tid när det fanns vissa öppningar i situationen i Vitryssland, berättar han vidare om bakgrunden till att låta landet arrangera VM.

Uttalandet gjordes på ett seminarium i riksdagen arrangerat av Vitrysslandsnätverket med representanter från de olika politiska partierna.

"Svårt att se att Kina blivit sämre efter OS"

Ordföranden ställdes till svars av flera riksdagsledamöter men kunde ändå inte gå med på deras bild av att det inte är att ta politisk ställning att stå upp för mänskliga rättigheter och grundläggande värderingar.

– Vi ska inte vara någon politisk påtryckare, upprepade Englund.

Att den hockeytokige presidenten Lukasjenko inte skulle utnyttja idrotten för att sprida sin propaganda verkar inte särskilt troligt, menar både EU, idrottsministern och experter. Men Christer Englund lade ingen stor vikt vid det.

– Alla länder utnyttjar idrotten, sa han och lyfte sedan exempel från Sverige själva, ryske Vladimir Putins idrottssatsningar och Kina.

– Jag har svårt att se att Kina blivit sämre sedan OS.

Visumkrav kan fälla mästerskapet

Något som ändå kan fälla regimens mästerskap är det krav på visum som ställdes när de fick mästerskapet. Vitryssland måste kunna säkerställa att spelare och journalister får tillstånd att resa in i landet. Det här är något som även det svenska förbundet vill utvärdera men Englund kunde inte svara i vilken utsträckning visumkravet ska gälla vanliga medborgare samt personer som vill åka ut ur landet.

/
/
/
/
/
/
/
VM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Seger för Norrköping som förlänger vinstsviten

1 timme sedan

Världstvåans sorg – pojkvännen död

1 timme sedan
Belarusisk ishockey har sorg.

Vinicius Junior utsatt för mer rasism

2 timmar sedan
Real Madrid har anmält nya rasistiska påhopp på den brasilianske anfallsstjärnan Vinicius Junior.

Landslagskompisarna: "Vi ska visa support"

3 timmar sedan
Kristoffer Olssons svåra sjukdom och allvarliga tillstånd berör landslagskompisarna starkt. Spelarna planerar att visa sitt stöd och sin omtanke. Vi ska snacka ihop oss och så får vi se exakt vad vi gör och när vi gör det. Men det är klart att vi ska stötta honom, säger Ludwig Augustinsson.

Stjärnor i Argentina misstänks för våldtäkt

idag 02:38
Fyra spelare i Vélez Sarsfield i den argentinska förstaligan har gripits efter misstankar om att de våldtagit en kvinnlig sportjournalist på ett hotellrum i början av mars.

Svensk storseger mot Skottland

idag 01:46
Det börjar arta sig för de svenska curlingdamerna i VM i Kanada, efter en svag start.