Brent Sutter kommer styra Kanadas landslag med järnhand mot en VM-medalj.
1 av 4
Brent Sutter kommer styra Kanadas landslag med järnhand mot en VM-medalj. - Foto: Scanpix
Nyheter24 räknar ner till hockey-VM genom att låta Tre kronors scout Rikard Grönborg kartlägga utmanarna till guldet. I dag: Kanada.
2 av 4
Nyheter24 räknar ner till hockey-VM genom att låta Tre kronors scout Rikard Grönborg kartlägga utmanarna till guldet. I dag: Kanada. - Foto: Joel Marklund / Bildbyrån
Ryan Nugent-Hopkins är en framtida storspelare som är värd att hålla ögonen på, tycker Grönborg.
3 av 4
Ryan Nugent-Hopkins är en framtida storspelare som är värd att hålla ögonen på, tycker Grönborg. - Foto: Christian Petersen/Getty Images
Backen Luke Schenn kan däremot få det tufft på större rink i VM.
4 av 4
Backen Luke Schenn kan däremot få det tufft på större rink i VM. - Foto: Bruce Bennett/Getty Images

Scouten om Kanada: "Sutter styr med järnhand"

Hockey-VM i Stockholm och Helsingfors närmar sig med stormsteg. Nyheter24 räknar ner med hjälp av Tre Kronors motståndarscout Rikard Grönborg. Under luppen i dag: Kanada.


Kanadas VM-facit

Senaste fem åren:

2011: Ut i kvartsfinal.

2010: Ut i kvartsfinal.

2009: VM-silver.

2008: VM-silver.

2007: VM-guld.

Läs allt inför hockey-VM

Kartläggning av utmanarna, del 1: USA

Bildextra: Här är USA:s VM-stjärnor

VM-blåbären, del 1: Danmark

Wikegård recenserar Tre Kronors trupp

Wikegård: "Ska sikta mot att fira på Sergels torg"

STOCKHOLM. Efter två raka VM utan medalj vill regerande OS-mästarna Kanada ha revansch. Hårdföre coachen Brent Sutter ska leda laget till framgång i VM. Rikard Grönborg, motståndarscout och förbundskapten för Tre Kronors J18-landslag, ger dig en inblick i Kanadas VM-lag.

Så spelar Kanada:

"Om man tittar på hur de har spelat tidigare VM i Europa så kommer de att försöka stänga mittzon för motståndarna och spela fysiskt när läge ges. De kommer, likt USA, spela ett enkelt spel med pucken och förlita sig på ett väldigt bra powerplay."

Så bygger de sin VM-trupp:

"De har en etablerad förstemålvakt i Cam Ward och spelskickliga powerplaybackar som Chicagos Duncan Keith. Torontos Dion Phaneuf bidrar med defensiv styrka. Men Kanadas främsta nyckel till framgång tycker jag är att de har flera forwards som kan skapa mycket framåt."

Lagets styrka...:

"Som jag skrev innan så ligger deras styrka i "special teams". Kanada vill gärna spela ett smart fem mot fem-spel för att sedan avgöra matcherna i powerplay och boxplay."

...och svaghet:

"Svagheten som jag ser det ligger i att de har flera backar, som till exempel Torontos Luke Schenn och Montreals P.K. Subban som är stabbiga defensivt och kan få problem mot lag med skickliga en mot en-spelare."

Främste stjärnan:

"Även om Anaheims stora stjärnor Ryan Getzlaf och Corey Perry inte hade något lysande år poängmässigt i NHL är det två spelare av världsklass. Även ovannämnda backarna Duncan Keith och Dion Phaneuf kommer att spela en stor roll i laget."

Han får sitt genombrott:

"Ryan Nugent-Hopkins är en spelare som kommer att bli en storstjärna i NHL. Han har en fantastisk blick för spelet och spelade i en toppkedja i Edmonton redan i år som 18-åring."

Han kan floppa:

"Som sagt tror jag att en del backar kommer få det svårt, men framförallt Luke Schenn."

Så ska motståndarna handskas med dem:

"I första hand genom att spela disciplinerat och undvika utvisningar. Offensivt genom att utmana deras backar i en mot en-spelet och sätta press på dem i uppspelsfasen."

Så går det för dem:

"Går till semifinal där det blir förlust, men vinner bronsmatchen."

Kanada har under 2000-talet valt att satsa mer på VM, vilket också resulterat i att de har bärgat tre guld och tre silver sedan 2002. De senaste två mästerskapen har de dock gått medaljlösa. Vad tror du den utvecklingen beror på?

- Jag tror att det beror på vilka spelare de får loss ifrån NHL och vem som coachar. Jag vet att Brent Sutter kommer styra de här spelarna med en järnhand och se till att de är väl förberedda.

Experten Niklas Wikegård tycker till om Kanada:

"Ställer alltid, alltid, altid upp med bra lag. De är definitivt med och kämpar om guldet. Kanada är den stora kryddan i ett VM med sin inställning och sitt spelsätt."

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett ja och två nej till VM-spel

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

idag 04:06
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

NHL: Arizona flyttar till Utah

idag 01:52
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.