- Foto: Jannika Navjord / Nyheter24

Mawlayi i Sverige

INTERVJU: Malik Mawlayi gör debut på svensk mark på Rumble of the Kings på Hovet i Stockholm ikväll.


Hemsida

Läs mer om Malik "Nartural born killer" Mawlayi på hans hemsida.

Kampsporten har fört Malik Mawlayi runt om i världen men numera är han tillbaka i Sverige och ska göra sin första match på svensk mark på Rumble of the KingsHovet i Stockhom ikväll mot Carlos Prada.

Kampsport24 växlade några ord med Mawlayi efter att han klarat viktgränsen på invägningarna inför galan.

Berätta om din kampsportsbakgrund.

- Som 15-åring började jag träna taekwondo i Lund, det var precis efter att jag kommit till Sverige då jag kommer från Afghanistan. Jag fortsatte att träna under sju år och gick ungefär 60-70 matcher innan jag flyttade till Malmö. Efter ett tag kände jag att taekwondo inte gav mig någonting längre och när jag såg de första UFC-galorna i början av nittiotalet visste jag att att det var MMA jag ville syssla med.

Mawlayi började att träna brasiliansk jujutsu (BJJ) och submission wrestling med en kamrat i Malmö men hans intresse fick honom att 2003 färdas hela vägen till Brasilien för att satsa fullt ut på kampsporten.

- Det var i Brasilien jag verkligen började blanda ihop allt jag lärt mig. Vid sidan av taekwondon hade jag tidigare tränat lite boxning men en kompis som boxades i landslaget men nu började jag även träna thaiboxning.

Mawlayi tävlade och var framgångsrik i flera submissiontävlingar och blev kontaktad av Ole Laursen som driver Legacy Gym i Thailand.

- Ole ville att jag skulle komma till honom i Thailand och hålla i submission-klasser för att i gengäld träna mig i muay thai. Jag åkte till Thailand och bodde där i ungefär fyra år. Jag höll i pass, tränade MMA och hjälpte Ole med hans groundgame. Under tiden i Thailand gick jag 19 matcher i muay thai och vann 15 av dem, 14 på knockout. Så man kan säga att det gick ganska bra för mig mot thailändarna.

Mawlayi fortatte att tävla inom grapplingen och var framgångsrik men den inledande proffskarriären inom MMA gick inte lika bra.

- Min start i MMA gick dock inte så bra för jag tog några väldigt svåra matcher i kinesiska Art of War.

Men Mawayi gav inte upp trots de inledande motgångarna och när han ställdes mot amerikanen Cyrus WashingtonMartial Combat 4 i Singapore kom den första vinsten som professionell MMA-fighter.

Med en gedigen bakgrund inom kampsport, vilka styrkor skulle du säga att du har som fighter?

- Jag har ganska sjuka lås som jag avslutat matcher på, men det har mest varit inom submission wrestling. Inom muay thai har jag ganska många knockouts så jag tror väldigt mycket på mina händer. Min tid i Thailand har gjort att jag känner mig mycket mer allround än tidigare. Jag är inte rädd att gå "toe to toe" och eftersom jag har fortsatt bra träning på Malmö Muay Thai så är det en styrka jag håller uppe. Jag fortsätter även att träna submission i Malmö på Fightzone.

Vad är skillnaden för dig mellan att träna i Thailand och i Sverige?

- Skillnaden för mig är att i Sverige så kan jag inte träna lika mycket då jag arbetar natt. I Sverige har jag inte sponsorer på samma sätt, den enda sponsorn jag har i dagsläget är Antiviba Sport som stöttat mig inför matchen på Rumble of the Kings. Men tekniksmässigt så är det ingen skillnad mellan Thailand och Sverige om man tillhör en bra klubb.

Vad har du för tankar inför din första professionella MMA-match i Sverige?

- Det ska bli riktigt spännande att gå min första match i Sverige. Jag ska göra allt jag kan inför min familj, mina vänner och publiken. Jag måste bara vara försiktig, jag har gått matcher där allt är tillåtet förutom att skallas och i Sverige blir jag lite låst. Jag vill inte förlora en poäng i onödan för att jag råkar bryta mot någon regel som finns här.

Har du gjort några särskilda förberedelser inför denna match?

- Nej, jag har inte gjort något särskilt utan jag förbereder mig alltid till hundra procent. Det är klart att vill ha en taktik som passar mig i matchen, att jag anpassar mig beroende på motståndarens styrkor. Men varje motståndare är en ny motståndare, och varje match är till hundra procent på allvar och mitt mål är att vinna.

/
K-1
/
/
MMA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

1 timme sedan
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

1 timme sedan
Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

2 timmar sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

2 timmar sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.