1 av 4
- Foto: Jeff Chiu
2 av 4
- Foto: David Guttenfelder
3 av 4
- Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
4 av 4
- Foto: FEG

"Jag älskar tråkiga matcher"

KRÖNIKA. Spektakulära avslut är alltid underhållande. Men i min värld är det mer imponerande att se en strategi utförd med perfektion.


Måndagskrönikan

Varje måndag skriver jag krönikor om aktuella ämnen som intresserar mig.

18 juli - Gustafsson skriver historia

Man kan även läsa mina tankar om kampsport, media och annat på Twitter som @borgudd.

Att hindra sin motståndare från att göra det han eller hon är bäst på. Att få matchen att utspelas precis som man själv planerat och att göra det utan att ta onödiga risker är det man eftersträvar i många kampsporter.

Även inom MMA har utvecklingen gått mot att taktiken blir allt viktigare. Men jag tycker ändå att det finns en alldeles för stor dyrkan av de snabba avsluten, de spektakulära knockouterna och submissions från ingenstans.

För en ung fajter som kommer in i UFC är lönen kanske ett par tusen dollar per match. Men om han satsar allt för att avsluta spektakulärt kan den lönen utökas med en bonus på 50 000 dollar. Klart att många tar den chansen.

Men i min värld  är det ännu mer imponerande att vinna genom en perfekt utförd strategi som lämnar lite åt slumpen. En del kanske kallar det tråkigt, för mig är det imponerande. Självklart gillar jag också de häftiga avsluten, men för mig är det sekundärt. Vinsten är alltid överordnad jakten på avslut.

Visst kommer underhållningen alltid att vara en viktig del. Men för mig är det sportsliga helt klart viktigast. MMA är sport och inget annat. Om det innebär att det blir fler matcher som är tråkiga i folks ögon får det vara värt det.

Att kasta bort månader av träning och förberedelser med ett helt team av tränare och sparringpartners för att man vill bjuda fansen på en bra match är bara dumt. Vem vill se sin idol som förlorare?

I min värld kan inte sådana som Georges St. Pierre, Frankie Edgar eller Jon Fitch få nog med respekt.

/
/
/
/
/
/
/
MMA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

1 timme sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

2 timmar sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.