- Foto: Pexels

9/10 - Finlandssvenska matkulturdagen

Finlandssvenska matkulturdagen är en dag då vi uppmärksammar och firar den finlandssvenska matkulturen. Denna dag är till för att lyfta fram de unika maträtter och traditioner som finns inom den finlandssvenska kulturen.


Finlandssvenska matkulturdagen 9/10 – bakgrund

Finlandssvenska matkulturdagen instiftades för att uppmärksamma och bevara den finlandssvenska matkulturen. Finlandssvenskarna har en lång historia och en rik matkultur som är värd att uppmärksamma. Maten har alltid spelat en stor roll i den finlandssvenska kulturen och många traditioner och högtider är förknippade med specifika maträtter. Till exempel är det vanligt med fiskrätter, speciellt strömming, samt olika sorters bröd, som svartbröd och kavring.

Hur firas finlandssvenska matkulturdagen den 9 oktober?

Finlandssvenska matkulturdagen firas på olika sätt. Många väljer att laga traditionella finlandssvenska rätter, som strömming och svartbröd. Det kan också vara ett tillfälle att prova på nya recept från den finlandssvenska matkulturen. Andra firar genom att besöka restauranger som serverar finlandssvenska rätter eller genom att delta i evenemang som arrangeras för att fira dagen. Oavsett hur man väljer att fira, är syftet att uppmärksamma och bevara den finlandssvenska matkulturen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

28/2 - Internationella musarmsdagen

7 Sep 2023, 13:40

27/2 - Internationella isbjörnsdagen

7 Sep 2023, 13:39

25/2 - Grapefruktens dag

7 Sep 2023, 13:38

24/2 - Sverigefinnarnas dag

7 Sep 2023, 13:37

23/2 - Kakelplattans dag

7 Sep 2023, 13:36

22/2 - Alla scouters dag

7 Sep 2023, 13:36