Testa odla din egen persilja.
Testa odla din egen persilja. - Foto: Pexels / Illustration Nyheter24

Odla din egen persilja i hemmet – 5 superenkla steg

Att odla sin egen persilja är både gott och ekonomiskt. Man kan odla den både inomhus och utomhus, och det är lättare än man tror.


Persilja är en supergod och användbar ört som passar till otroligt många olika maträtter. Här är en steg-för-steg-guide för att plantera persilja hemma, antingen inomhus eller utomhus. 

Så odlar du persilja utomhus och inomhus

  1. Förbered dina frön: Persiljafrön har ett hårt skal, vilket kan göra det svårt för dem att gro. För att snabba på denna process kan du blötlägga fröna i varmt vatten i 24 timmar före plantering.

  2. Välj rätt behållare eller plats i trädgården: Persilja behöver väl dränerad jord och gott om sol. Om du planerar att plantera persilja inomhus, välj en kruka som är minst 20-25 cm djup eftersom persilja har en lång taprot. Det kan också vara värt att investera i en växtlampa under vintermånaderna för att se till att persiljan får tillräckligt ljus. Om du istället planerar att plantera utomhus, välj en plats med full sol till delvis skugga.

  3. Plantera fröna: Plantera fröna ca 1 cm djupt och 5 cm isär. Om du planterar i en kruka, plantera fröna med ungefär samma avstånd.

  4. Vatten och underhåll: Efter att ha planterat fröna, vattna marken försiktigt. Se till att jorden alltid är lätt fuktig men inte vattenmättad. Persilja behöver regelbundet vatten, särskilt under torra perioder.

  5. Skörd: Du kan börja skörda persilja när plantorna är tillräckligt stora och har minst tre segment på varje blad. Klipp av de yttre stjälkarna först, eftersom de inre fortfarande utvecklas. Detta uppmuntrar också till mer tillväxt.

Så odlar du enkelt grönsaker inomhus – utan jord

Kom ihåg att persilja tar längre tid att gro än många andra örter, så ha tålamod. Det kan ta upp till tre till fyra veckor innan du ser några tecken på liv. Medan du väntar, kan du läsa om hur du odlar din egen vitlök inomhus.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!