Att odla vitlök inomhus är inte så svårt som man kan tro.
Att odla vitlök inomhus är inte så svårt som man kan tro. - Foto: Pexels / Illustration Nyheter24

Så odlar du enkelt din egen vitlök – inomhus

Att odla sin egen vitlök är gott, enkelt och stimulerande. Här är en kort guide på hur du kan göra det inomhus på bästa sätt.


Egenodlad vitlök kan faktiskt vara godare än den du köper i butiken. Så här gör du:

1. Välj rätt vitlök att odla

Först behöver du en vitlöksklyfta att plantera. Helst ska du välja en ekologisk, frisk vitlöksklyfta eftersom de konventionella kan ha behandlats med en tillväxthämmare för att förhindra grodd. Vitlöken bör vara stor, med tjocka och fylliga klyftor. Små, skrumpna eller mjuka vitlöksklyftor växer inte lika bra.

Bryt isär vitlöken till enskilda klyftor men ta inte bort skal från klyftorna. Varje klyfta kommer att växa till en hel vitlök.

Så odlar du enkelt grönsaker inomhus – utan jord

2. Välj rätt kruka att odla vitlök i

När du väljer en kruka för att odla din vitlök inomhus är det viktigt att krukan är tillräckligt djup för att tillåta vitlöken att utvecklas. En kruka som är minst 20 cm djup är bra eftersom vitlök utvecklar långa rötter och behöver mycket plats för att växa.

Krukan bör också ha god dränering för att förhindra att vatten samlas i botten av krukan, vilket kan leda till att vitlöken ruttnar. Du kan lägga ett lager av grus eller småstenar i botten av krukan innan du fyller den med jord för att förbättra dräneringen.

Det är också bäst att välja en kruka som är bred nog att ge varje vitlöksklyfta tillräckligt med utrymme att växa. Plantera klyftorna ungefär 10 cm ifrån varandra, så att de har tillräckligt med utrymme att expandera i jorden.

3. Välj rätt jord när du ska odla vitlök

Välj en högkvalitativ potatisjord eller någon annan typ av väl dränerad, näringsrik jord. Väldränerad jord är viktig eftersom vitlök, som de flesta lökar, inte tål överdrivet blöt jord vilket kan leda till ruttnande. För att förbättra dräneringen kan du blanda in lite sand eller perlit i jorden.

Vitlök gillar också jord som är rik på organiskt material, så att blanda kompost i jorden kan vara en bra idé. Kompost kommer att tillföra extra näring till jorden och hjälper till att hålla den mättad.

Innan du planterar, vattna jorden så att den är fuktig men inte genomblöt.

Så gör du växtnäring med matresterna – 5 enkla steg

4. Så ska du plantera vitlöken

Ta din valda vitlöksklyfta och tryck den ned i jorden, ca 2-3 cm djup. Se till att den spetsiga änden på klyftan pekar uppåt eftersom det är från denna punkt som den nya vitlöken kommer att börja växa. Den breda, platta sidan av klyftan, där den var ansluten till resten av vitlöken, ska peka nedåt eftersom det är härifrån rötterna kommer att växa.

Efter att du har planterat klyftan, täck den med jord och se till att den är helt täckt.

Odla din egen persilja i hemmet – 5 superenkla steg

5. Placera vitlökskrukan rätt i hemmet

Vitlök behöver mycket ljus för att växa bra, så placera din kruka på en plats där den kommer att få minst 6-8 timmars direkt solljus per dag. Ett söderfönster är ofta det bästa valet eftersom det tenderar att ge mest ljus. Om du inte har ett söderfönster, välj ett fönster som får mest ljus under dagen.

Under vintern, när det är väldigt lite solsken, kan du överväga att använda en växtlampa för att ge dina vitlöksplantor det ljus de behöver. Håll lampan ca 30 cm ovanför plantan för bästa resultat.

6. Så sköter du vitlöken 

Vattna din vitlök regelbundet, men var försiktig så att du inte övervattnar. Jorden bör hållas fuktig men inte genomblöt. Om jorden blir för blöt kan det leda till att vitlöken börjar ruttna. Ett bra sätt att testa om dina plantor behöver vatten är att känna på jorden några centimeter under ytan. Om den känns torr, är det dags att vattna.

Beroende på inomhusmiljön kan det vara nödvändigt att vattna varje dag eller bara en gång i veckan. Tänk på att överdriven värme och torr inomhusluft kan få jorden att torka ut snabbare.

Vad gäller näring, vitlök är relativt lättskött och behöver inte mycket extra gödsel. Men om du märker att dina plantor inte växer så mycket som du förväntar dig, kan du prova att tillföra lite flytande växtnäring ungefär en gång i månaden.

Så odlar du dina egna örter inomhus – 7 enkla steg

7. Så skördar du vitlöken

Det tar vanligtvis flera månader för vitlök att bli klar att skörda. Du vet att det är dags att skörda när de gröna topparna på dina vitlöksplantor börjar gulna och vissna.

När det är dags att skörda, gräv försiktigt runt vitlöken för att lossa den från jorden, men undvik att skada löken. Dra sedan försiktigt upp den. Det är viktigt att inte dra i stjälken eftersom den kan lossna från löken.

Låt vitlöken torka i några dagar på ett torrt, välventilerat ställe innan du använder den. Du kan hänga upp dem eller sprida ut dem på en yta. När de är helt torra, borsta bort den överflödiga jorden. Du kan nu använda vitlöken direkt eller lagra den på ett mörkt, torrt och svalt ställe för senare användning.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!