Ta reda på hur du bör beskära rosor för stora och vackra blommor.
Ta reda på hur du bör beskära rosor för stora och vackra blommor. - Foto: NTB

Så beskär du bäst din rosbuske - för stora och fina blommor

Hur man beskär rosor har stor påverkan på hur fin din rosbuske blir. Här får du lära dig grunderna.


Rosor är några av de mest populära och vackra blommorna i våra trädgårdar, men de kräver också lite omsorg och kärlek för att hålla sig i toppskick. Beskärning av rosor är viktigt för deras hälsa och utseende. Genom att klippa bort gamla, skadade eller sjuka grenar ger du plats för nya skott och blommor att växa fram. Dessutom kan du forma dina rosor efter din smak och stil.

Men när ska man beskära rosor och hur gör man det på bästa sätt? Det beror lite på vilken typ av ros du har, men det finns några grundläggande principer som gäller för de flesta sorter.

1. Välj rätt tidpunkt

Den bästa tiden att beskära rosor är från sen vinter till tidig vår, precis runt den tid då ny tillväxt börjar. Det kan vara så tidigt som i januari eller så sent som i maj, beroende på ditt klimat. Ett bra sätt att veta när det är dags är att titta på dina rosor – när de börjar knoppa eller få nya blad är det läge att ta fram sekatören.

2. Använd rätt verktyg

För att beskära rosor behöver du ett par bra handskar, helst med långa skaft som skyddar dina armar från taggarna. Du behöver också en vass sekatör av bypass-typ, som har överlappande blad som ger ett rent snitt. Undvik sekatörer av anvil-typ, som har mötande blad som kan krossa eller skada grenarna. Det kan också vara bra att ha en grensax eller en såg till hand om du behöver ta bort tjockare grenar.

3. Klipp bort det döda och skadade

Börja med att klippa bort alla grenar som är döda, skadade, sjuka eller svaga. Dessa bidrar inte till din rosbuskes hälsa eller skönhet, utan tar bara plats och energi från de friska grenarna. Klipp bort dem så nära basen som möjligt, eller där de möter en frisk gren.

4. Klipp ovanför en gren som går utåt

När du klipper en gren ska du alltid klippa ovanför en gren, knopp eller ett bladpar som går utåt från busken. Detta gör att den nya grenen växer utåt istället för inåt, vilket ger en luftigare och mer öppen form åt din rosbuske. Klipp cirka en centimeter ovanför grenen eller knoppen.

5. Klipp ner hårt eller lätt beroende på rostyp

Hur mycket du ska klippa tillbaka dina rosor beror på vilken typ av ros du har. Som tumregel gäller att ju hårdare du klipper, desto kraftigare blir den nya tillväxten, medan en lättare klippning ger mindre kraft men fler blommor.

Buskrosor har förmågan att blomma fritt på stark ny tillväxt. Det betyder att de kan klippas ner hårt varje år för att hålla plantorna kompakta. Klipp tillbaka dem till cirka en tredjedel av deras ursprungliga höjd, och lämna fyra till sex friska grenar.

Moderna buskrosor och engelska rosor är en bred grupp, men alla är robusta, remonterande och kommer i ett brett utbud av färger. Engelska rosor har avlats för att inkludera egenskaperna hos moderna buskrosor, med den vackra doften av gamla rosor.

Till skillnad från buskrosor behöver moderna buskrosor och engelska rosor ett etablerat ramverk av förgrenade stammar på vilka de ska bära sina blommande skott på sommaren. De kan därför inte klippas lika hårt, utan bara lätt för att ta bort döda eller skadade grenar och forma busken.

Klätterrosor och rankrosor behöver också ett ramverk av grenar som de kan klättra på, så de ska inte klippas ner för mycket. Klätterrosor beskärs på våren, medan rankrosor beskärs på sommaren direkt efter blomningen. Klipp bort alla döda eller skadade grenar, och bind upp de friska grenarna horisontellt eller diagonalt för att uppmuntra fler blommor.

6. Klipp bort korsande eller täta grenar

För att undvika att din rosbuske blir för tät eller trasslig ska du också klippa bort alla grenar som korsar varandra eller växer för nära varandra. Detta minskar risken för att de gnider mot varandra och skadar barken, samt ger bättre luftcirkulation och ljusgenomsläpp i busken. Klipp bort de svagare eller äldre grenarna och lämna de starkare eller yngre grenarna kvar.

7. Klipp bort gamla grenstumpar och tunna grenar

Slutligen ska du också klippa bort alla gamla grenstumpar och tunna grenar som inte bidrar till din rosbuskes utseende eller hälsa. Stumpar är korta, döda grenar som är kvar sedan tidigare beskärningar. Klipp bort dem så nära basen som möjligt, eller där de möter en frisk gren.

8. Avsluta med att rensa och vattna

När du är klar med att beskära dina rosor bör du rensa bort alla klippta grenar, löv och annat skräp från marken runt busken. Detta förhindrar att eventuella sjukdomar eller skadedjur sprids till din rosbuske. Vattna sedan din rosbuske väl och ge den lite gödsel för att ge den en bra start på säsongen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!