- Foto: Fredrik Sandberg / TT/Paul Kleiven/NTB/Unsplash

Ge inte upp! Så här lyckas du hålla ditt nyårslöfte hela året

Många väljer ett eller flera nyårslöften de tänkt börja det nya året med. Men ibland blir ens mål för många och tunga, varpå många ger upp. Här är några råd du kan låta dig inspireras av – så du kan lyckas med dina löften.


Nytt år och nya möjligheter, eller? Började du det nya året med nyårslöften men känner att du kanske satt för höga mål så finns risken att du sätter krokben på dig själv alldeles för tidigt. Och det största misstaget många gör när det kommer till nyårslöften är att sätta målet alldeles för högt.

Enligt Mai-Lis Hellénius, professor i allmänmedicin vid Karolinska Institutet som Svenska Dagbladet pratat med är det viktigt att man sätter målet "så lågt att det inte går att missa". 

Låg ribba för ett långsiktigt resultat

Vill man sätta rimliga nyårslöften kan det vara bra att undvika trender och i stället fokusera på det som långsiktigt ger lust och glädje. 

– I dag finns många valmöjligheter – välj det du själv tycker är roligt. Ibland finns gamla intressen att anknyta till, det blir oftast lättare. Många gjorde något som de tyckte om när de var yngre, sedan kom medelåldern och vardagsstressen, säger Mai-Lis Hellénius till tidningen.

Hellénius berättar även att ett bakslag inte behöver betraktas som ett misslyckande. I stället får man se det som en del av sin beteendeförändring och att det ofta är lite svajigt när vi tar tag i förändring eller ska anpassa oss.

– Det finns en fördel som många missar med nyårslöften, och det är att man har ett helt år på sig. Det innebär att om du börjar med ett nyårslöfte i januari och känner att du misslyckats, till exempel om du vill sluta röka men tar en cigg efter tre veckor, skulle jag inte säga att du misslyckats eller har ett återfall utan snarare att du drabbats av ett bakslag, säger Martin Oscarsson, psykolog och doktorand i psykologi vid Stockholms universitet till tidningen.

Många lägger om träning och kostvanor

För många handlar årets nya löften om att lägga om sin träning och kostvanor. Och för den som har svårt att veta vilken kost som är bra att börja med rekommenderar hon följande:

– Tallriksmodellen är inte död, den lever än. Börja med det färgrika gröna och fyll halva tallriken med det. Det kan vara bra att börja med att se grönsakerna som huvudmaten och det andra som tillbehör.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00