Stockholm

Afghanistan

Afghanistan, som formellt heter Islamiska republiken Afghanistan, är ett land i Centralasien som är bergigt och saknar kust. Landet hade år 2015 drygt 32,5 miljoner invånare och huvudstaden heter Kabul.


Genom historien har landet gjort sig känt för många folkvandringar och invaderande krigshärar, vilket har satt spår i befolkningen och gett de olika delarna av landet väldigt särpräglade etniska och kulturella drag. 


I stort sett är de allra flesta afghaner sunnimuslimer och en femtedel shiamuslimer. Det finns också små grupper hinduer och sikher. Politiskt sett är Afghanistan en republik, styrt av en president som har stora befogenheter. Det finns också lokala ledare, så kallade krigsherrar, som har stor makt ute i de olika provinserna. 


Rättsväsendet i Afghanistan är korrumperat och präglas av väldigt föråldrade lagar. Dessutom har landet en kroniskt underskott i handelsbalansen sedan 1980-talet när det importerades mer än landet kunde exportera. Stora sociala framsteg har skett i Afghanistan efter talibanregimens fall 2011. Men levnadsförhållandena är fortfarande bland de sämsta i världen för landets invånare. 

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.