Torsdag 26 Maj
Stockholm

AIK

AIK (Allmänna Idrottsklubben) är en svensk idrottsförening som bildades 15 februari 1891 på Norrmalm i centrala Stockholm. Den är en av Sveriges största idrottsföreningar vars grundare och första ordförande var Isidor Behrens


Anledningen till att klubben heter just Allmänna Idrottsklubben, är för att tanken var att alla möjliga tänkbara idrotter skulle kunna utövas inom klubben. Men de allra flesta förknippar AIK med fotboll och hockey.


AIK:s nuvarande klubbmärke designades 1898 av Fritz Carlsson-Carling och valdes till "världens vackraste klubbmärke" i en tävling i London 1937.  Samma år blev Råsundastadion i Solna kommun fotbollssektionens hemvist, men laget räknas ändå fortfarande som ett Stockholmslag. 


Under 1990-talet hade AIK Fotboll en särskilt framgångsrik period, då laget tog två SM-guld, sju medaljplatser och gick till fem cupfinaler. Laget vann en av cuperna och spelade i Champions League. Under början av 2000-talet såg det mörkare ut. AIK åkte ur Allsvenskan 2004, för andra gången sedan 1976. Men 2006 tog klubben revansch och hamnade på en andra plats i Allsvenskan, bara en poäng under vinnarna IF Elfsborg.


AIK har flera hängivna supporterförgreningar. Mest välkända är Black Army, som skapade stora rubriker under 1980-1990-talet. Andra förgreningar är Allmänna Supporterklubben/Smokinglirarna, Ultras Nord och Sol Invictus som tillsammans utgör AIK-Alliansen tillsammans med AIK-Tifo. Dessutom finns det fler lokala förgreningar runt om i landet, som bland andra Branschen i Gävle, Dalagnagarna och anrika Laholmsgnagarna. Det finns även en supportergrupp för utlandsboende supportar, som kallas Exilgnagare. 


De mest ökända supportrarna är Firman Boys, med undergruppen GY (Gnagets Yngsta). De har skapat en hel del rubriker i samband med våld på- och utanför läktarna. AIK:s damlag har också en egen supporterförening, Black Ladies. 


Bland AIK:s mest kända supportrar utmärker sig självaste Kung Gustaf VI Adolf , som var ”AIK:s beskyddare och förste hedersledamot” från 1907 och fram till sin död 1973. Traditionen har förts vidare till nuvarande Kung Carl XVI Gustaf och även hans barn Kronprinsessan VictoriaPrins Carl Philip och Prinsessan Madeleine är kända supportar, likväl som Kronprinsessan Victorias man Prins Daniel.


AIK leder just nu allsvenskan (2018).


Källa: Wikipedia


AIK
AIK vinner matchen mot IFK Göteborg med 2-0, bildkälla: Björn Larsson Rosvall TT/TT
Visa resten ↓