AIK

AIK (Allmänna Idrottsklubben) är en svensk idrottsförening som bildades 15 februari 1891 på Norrmalm i centrala Stockholm. Den är en av Sveriges största idrottsföreningar vars grundare och första ordförande var Isidor Behrens


Anledningen till att klubben heter just Allmänna Idrottsklubben, är för att tanken var att alla möjliga tänkbara idrotter skulle kunna utövas inom klubben. Men de allra flesta förknippar AIK med fotboll och hockey.


AIK:s nuvarande klubbmärke designades 1898 av Fritz Carlsson-Carling och valdes till "världens vackraste klubbmärke" i en tävling i London 1937.  Samma år blev Råsundastadion i Solna kommun fotbollssektionens hemvist, men laget räknas ändå fortfarande som ett Stockholmslag. 


Under 1990-talet hade AIK Fotboll en särskilt framgångsrik period, då laget tog två SM-guld, sju medaljplatser och gick till fem cupfinaler. Laget vann en av cuperna och spelade i Champions League. Under början av 2000-talet såg det mörkare ut. AIK åkte ur Allsvenskan 2004, för andra gången sedan 1976. Men 2006 tog klubben revansch och hamnade på en andra plats i Allsvenskan, bara en poäng under vinnarna IF Elfsborg.


AIK har flera hängivna supporterförgreningar. Mest välkända är Black Army, som skapade stora rubriker under 1980-1990-talet. Andra förgreningar är Allmänna Supporterklubben/Smokinglirarna, Ultras Nord och Sol Invictus som tillsammans utgör AIK-Alliansen tillsammans med AIK-Tifo. Dessutom finns det fler lokala förgreningar runt om i landet, som bland andra Branschen i Gävle, Dalagnagarna och anrika Laholmsgnagarna. Det finns även en supportergrupp för utlandsboende supportar, som kallas Exilgnagare. 


De mest ökända supportrarna är Firman Boys, med undergruppen GY (Gnagets Yngsta). De har skapat en hel del rubriker i samband med våld på- och utanför läktarna. AIK:s damlag har också en egen supporterförening, Black Ladies. 


Bland AIK:s mest kända supportrar utmärker sig självaste Kung Gustaf VI Adolf , som var ”AIK:s beskyddare och förste hedersledamot” från 1907 och fram till sin död 1973. Traditionen har förts vidare till nuvarande Kung Carl XVI Gustaf och även hans barn Kronprinsessan VictoriaPrins Carl Philip och Prinsessan Madeleine är kända supportar, likväl som Kronprinsessan Victorias man Prins Daniel.


AIK leder just nu allsvenskan (2018).


Källa: Wikipedia


AIK
AIK vinner matchen mot IFK Göteborg med 2-0, bildkälla: Björn Larsson Rosvall TT/TT
Visa resten ↓
igår 13:12
Det går bra för Elfsborg. Det ger utdelning på flera fronter. Klubben skuggar Malmö FF i allsvenskan och Jacob Ondrejka och Jimmy Thelin får individuella utmärkelser.
2 dagar sedan 10:32
Mesut Meral, assisterande tränare i AIK:s herrlag, lämnar klubben.
2 dagar sedan 08:54
Allsvenska AIK vill låna 10 miljoner kronor av sina fans till sommarens transferfönster.
3 dagar sedan 21:16
Saudiska storklubben al-Hilal eller en återkomst till Barcelona? Det sade spekulationerna. Lionel Messis framtid finns i stället i Inter Miami i den nordamerikanska ligan, MLS. Jag har bestämt mig för att flytta till Miami, säger argentinaren till spanska medier.
3 dagar sedan 05:00
Häromåret slutade Simon Forsström bland annat på delad 104:e plats i tävlingen "Big Green Egg German Challenge powered by VcG". Nästa vecka spelar han majorn US Open. Det ska bli väldigt häftigt, säger den svenske golfaren.
6 Jun, 16:48
17 623 åskådare såg cupfinalen mellan Hammarby och Häcken på Tele2 arena. Det är nytt publikrekord för en final i svenska cupen på damsidan. Man får gåshud, det känns helt overkligt att det var så mycket människor som var på plats, säger Hammarbys Matilda Vinberg.
5 Jun, 22:58
På fredag tar den 18-årige rekordmannen Hugo Larsson studenten. Redan nu har Malmö FF-talangen sprungit ut från allsvenskan. Det är klart att det är speciellt, säger Larsson efter sin sista hemmamatch i MFF.
5 Jun, 16:04
Det allsvenska krislaget AIK får klara sig utan vänsterbackarna Axel Björnström och Erick Otieno i ytterligare en match.
4 Jun, 19:38
Han blev mållös i avskedsmatchen, och Elfsborgs segersvit bröts. Men anfallsstjärnan Jacob Ondrejka, 20, var tagen av fansens hyllningar. Otroligt fint och mäktigt att de gör en sån grej för mig, säger Ondrejka efter 1–1 mot Djurgården.
4 Jun, 18:18
Läget i tabellen är prekärt – och AIK:s skadelista blev dessutom längre. Jag ber till gud att jag ska kunna spela mot Elfsborg, men det ser väldigt mörkt ut, säger Jimmy Durmaz.
4 Jun, 17:56
+ Söndag 28 maj
4 Jun, 17:04
De senaste åtta dagarna ramar in en av de värsta perioderna i klubbens långa historia. Skandaliserade, utskällda – och fortfarande utan seger i de åtta senaste matcherna i allsvenskan. AIK har det riktigt jobbigt, men 1–1 hemma mot Kalmar FF får ses som ett ljus i mörkret. Det gör lite ont i hjärtat. De reser sig gång på gång, grabbarna. Man unnar dem att få betalt, säger tränaren Andreas Brännström.
4 Jun, 08:38
Flera AIK-spelare missar matchen mot Kalmar under söndagseftermiddagen.
2 Jun, 10:42
Regeringen menar att arrangörer måste ta ett större ansvar när det gäller att porta huliganer från fotbollsläktare. Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt vill ha mer stöd från politiken. Här vill vi se en lagändring, säger han.
1 Jun, 16:41
Svensk fotboll skakas av den senaste läktarskandalen. Andra länder har vidtagit olika åtgärder för att få bukt med läktarvåldet. Här är tre exempel.
1 Jun, 13:00
Ingen har gripits efter söndagens urartade Stockholmsderby, men polisen räknar med att snart ha identifierat flera våldsverkare.
31 Maj, 13:36
Även statsminister Ulf Kristersson fördömer nu skandalscenerna i derbyt mellan Djurgården och AIK i söndags. Det är helt oacceptabelt, säger han till TT.
31 Maj, 12:26
Förbundskapten Janne Andersson blev illa berörd av att se scenerna från skandalderbyt mellan Djurgården och AIK. Läs mer om det här.
31 Maj, 12:18
Malmö FF:s 18-årige mittfältstalang Hugo Larsson är uttagen i landslaget inför EM-kvalsamlingen i juni. Han har många, många bra egenskaper, säger förbundskapten Janne Andersson.
30 Maj, 14:20
Efter skandalscenerna under fotbollsderbyt i Stockholm ska regeringen analysera om det är några verktyg som saknas för att få bukt med läktarvåldet. Jag är beredd att lyssna på vad Fotbolls-Sverige har att säga, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.