Söndag 27 Nov
Stockholm

Alexandra Dahlström

Skådespelerskan, manusförfattaren och regissören Alexandra Dahlström föddes 12 februari 1984 i Gävle. 

Hennes första roll som skådespelare var i ungdomsfilmen Sanning eller konsekvens 1997. Men det stora genombrottet kom med den oförglömliga klassikern Fucking Åmål från 1998, som regisserades av Lukas Moodysson

Där spelade Alexandra lesbiska tonårstjejen Elin i huvudrollen mot Rebecka Liljeberg som Agnes. De fick båda Guldbaggen det året för bästa kvinnliga huvudroll. Än idag, nästan 20 år senare, är filmen i princip kultförklarad och gjorde stor skillnad för dåtidens HBTQIA-personer och ungdomar generellt. Året därpå spelade Alexandra rollen som en tvär tonårstjej i ytterligare en filmklassiker, Tomten är far till alla barnen.

Sedan dess har hennes karriär blomstrat, både som skådespelare i bland annat långfilmer som Fröken Sverige, Blondie och som svenska utbytesstudenten Skylar Nilsson i den nederländska såpan Goede tijden, slechte tijden. Dessutom har hon regisserat och skrivit manus till flera kortfilmer, bland annat Lacrimosa från 2007.

Under hösten 2004 var Alexandra DJ i Sen kväll med Luuk på TV4 och tio år senare var hon med i Timbuktus video "Annie Liebovitz". Där emellan hann hon också med att bland annat hålla en hel del föredrag och studera till tolk med ryska och italienska som specialitet. Vad många inte vet är att hon faktiskt var tolk under inspelningen av filmen Lilja 4-ever. 

Numera bor Alexandra Dahlström på Södermalm i Stockholm. Du kan följa henne på Instagram under namnet drrling.

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.