Paret Gembäck bygger hus på Värmdö
Peter och Emma Gembäck köpte tomt för 2,5 miljoner på Värmdö - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Knutby-paret köpte Värmdö-tomt för 2,5 miljoner

Peter och Emma Gembäck från Knutbysekten har gått igenom mord, övergrepp och misshandel. Idag lever det fortfarande tillsammans. Nu bygger de hus på Värmdö. Tomten kostade 2,5 miljoner.


Sektmorden skakade Sverige

Mord, våld och övergrepp i en pingstförsamling i Knutby skakade hela Sverige, när det för några år sedan blev känt vad som pågick i sekten. Två av medlemmarna i Knutbysekten var paret Peter och Emma Gembäck. De ser sig båda som både offer och förövare i tragedin. Trots att Emma under 6 års tid var utsatt och utfryst, medan Peter var inne i den varma inre kretsen och hade som uppdrag att vara hård mot Emma, lever paret tillsammans än i dag. Nu har de köpt en tomt på Värmdö, för 2,5 miljoner, där de bygger en funkisvilla.

Anmälde sig själv

2017 anmälde Peter Gembäck sig själv och två andra i sekten. Senare dömdes han till villkorlig dom och dagsböter för olaga tvång och misshandel. Sekten upplöstes 2018.

Äktenskapet höll

Emma och Peter lyckades reparera sin relation. Under de 6 år som hon var "fel" och ute i kylan medan han var "rätt" och inne i värmen, skadades deras relation. Han hade som uppgift att vara tuff mot henne och göra henne "rätt" igen. Men Emma beskriver att hans kärlek lyste igenom och tack vare att han sedan anmälde sig själv och avtjänade sitt straff för de brott han begått inom sekten, kunde paret hitta tillbaka till varandra. Emma lägger inte skulden på Peter i första hand, utan på sammanhanget. Hon är i dag glad att de klarade sig igenom krisen och inte är skilda.

Börjar om på Värmdö

I en intervju i allas har hon beskrivit att de inte hade bråttom att komma ifrån Knutby efter att sekten splittrades. De ville avsluta allt. Men i maj 2020 köpte det denna tomt på värmde, där de nu bygger hus i funkisstil.

Familjen Gembäck bodde länge kvar i Knutby. I maj 2020 fick de tillgång till den tomt de köpt för 2,5 miljoner kronor, på värmdö. Där bygger de en funkisvilla att börja om i.

Till tidningen allas har Emma sagt såhär:

– Vi har ju tänkt börja om men vi har inte känt något behov av att fly. Vi ville på något sätt reda ut allt innan vi lämnar.

Emma och Peter har sagt i intervjuer att det inte har varit helt okomplicerat att reparera skadorna i deras relation, men att de verkligen har lyckats.

"Sektpodden" ett sätt att bearbeta

Tillsammans med psykoterapeuten Rigmor Robèrt leder Emma Gembert "Sektpodden". Förutsättningen för detta är att Peter har tagit sitt straff. Podden har blivit ett sätt för Emma att bearbeta sina upplevelser i Knutby.

Läs mer: 

Här är dyraste husen i Stockholm - vi har hela listan

De får betala mest per kvadratmeter i Stockholm

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hyra ut bostad? Här är hemförsäkrings-missen du vill undvika

22 Mar, 19:41

Här kan du köpa hus för mindre än 15 000 kronor per kvadratmeter

16 Mar, 13:45
Priset för att köpa hus skiljer sig mycket beroende på vart i landet du vill bo. Nyheter24 har pratat med Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, som delat med sig av en lista på kvadratmeterpriset på villor.

Här är lägenheterna med billigast kvadratmeterpris

15 Mar, 21:46
Kvadratmeterpriset på lägenheter skiljer sig över 50 000 kronor beroende på vart i landet du bor. Nyheter24 har pratat med Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, som delar med sig av en lista på län med det dyraste kvadratmeterpriset till det billigaste.

11,3 miljoner – priset när influencerna Paula Rosas och Hugo Rosas köper fastigheten

7 Mar, 03:56
Influencerna Paula Rosas, 32 och Hugo Rosas, 34 köper ny bostad i Långbro i Stockholm.

8 tips: Så sparar du 100 000-tals kronor på bostadsköpet

1 Mar, 08:22
Bostadspriserna kommer troligen stiga när räntorna så småningom sjunker. Men ännu finns det gott om tid att få till en bra bostadsaffär för hundratusentals kronor under utropspriset. Åtminstone om man följer svenska riks-snåljåpen Günther Mårders 8 tips för skambudet. – Jag har aldrig blivit osams, men...

Hade nio hundar och kaniner i lägenheten: "Lukten går inte att beskriva"

28 Feb, 16:42
När Kronofogden kom för att vräka en kvinna i Sandvikens kommun uppdagades det att nio hundar och kaniner bott med henne. Bostaden förstördes och hyresvärden tvingades renovera då bland annat urin trängt igenom trossbotten.