Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Cannabis

Cannabis är samlingsnamnet för bland annat marijuana (växtform), hasch (kådform) och hascholja. Dessa utvinns från hampväxten cannabis och kan användas i berusningssyfte. Vanligast är att man röker växten men det förekommer också att man äter eller dricker den i olika former.

Det är ämnet THC som ger ruset och cannabis styrka mäts ofta i mängden THC. Effekterna kan variera från person till person men många beskriver ruset som att känslor, allt från lukt- och smaksinne till glädjenivå, förstärks. Vissa reagerar dock negativt och kan uppleva ångest och trötthet.

I Sverige är cannabis olagligt, både att sälja och bruka, och straffet kan innebära böter, men även fängelsestraff vid större mängder.

I vissa andra länder är dock cannabis lagligt, eller avkriminaliserat, och i Sverige pågår för fullt en debatt om huruvida plantan ska få användas i medicinskt syfte eller ej.