Ebba Busch – Alla våra artiklar om partiledaren – Nyheter24

Ebba Busch Thor, föddes 11 februari 1987 i Gamla Uppsala och växte upp i Gunsta utanför Uppsala.


Hennes namn är egentligen Ebba-Elisabeth och tidigare var hennes efternamn Busch-Christensen. Hennes pappa kommer från Norge, vilket gör att Ebba har dubbelt medborgarskap i både Sverige och Norge.


Ebba tillträdde som ny partiledare för Kristdemokraterna i april 2015, efter Göran Hägglund. Tidigare var hon kommunaltåd i Uppsala kommun.


Under uppväxten gick Ebba Busch Thor i Livets Ords grundskola. Därefter gick hon gymnasiet på Katedralskolans IB-program.


Innan den politiska karriären arbetade hon som utomhusmålare och pluggade freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet.


2013 skildrades Ebbas liv i en dokumentärserie på SVT som hette Kommunpampar.


De frågor Ebba Busch Thor brinner för menar hon är äldrefrågor, sänkta skatter och antibyråkrati. Hon har också debatterat i debattfrågan och under en debatt 2009 sagt att hon har "oerhört svårt att se abort som en mänsklig rättighet":


Men 2015 lät det annorlunda, då sa hon i ett uttalande att hon "alltid stått bakom svensk abortlagstiftning".


Ebba Busch Thor har två barn tillsammans med Niklas Thor, barnen är födda 2015 och 2017.


I november 2016 deltog Busch Thor i Cafés Fördomspodden. Det var där hon fick frågan om hon "på riktigt" tror att Adam och Eva var de två första människorna på jorden, vilket hon svarade ja på.


I podden avslöjade hon också att Busch Thor avslöjar också i podden att hon borde ha åkt fast för fortkörning och att hon gillar att röka cigarrer.


I februari 2017 medverkade Ebba i sångprogrammet Så ska det låta på SVT, Hon sjöng bland annat Dancing on my own med Robyn och Timbuktus Det löser sig.


En buzz på internet är att många tycker att Ebba Busch Thor är väldigt lik artisten Nicki Minaj.


Du hittar Ebba på Instagram under namnet buschebba och på Twitter under @BuschEbba.


Ebba Bush Thor
Ebba Bush Thor, bildkälla: Stina Stjernkvist