Afghanistan

Afghanistan, som formellt heter Islamiska republiken Afghanistan, är ett land i Centralasien som är bergigt och saknar kust. Landet hade år 2015 drygt 32,5 miljoner invånare och huvudstaden heter Kabul.


Genom historien har landet gjort sig känt för många folkvandringar och invaderande krigshärar, vilket har satt spår i befolkningen och gett de olika delarna av landet väldigt särpräglade etniska och kulturella drag. 


I stort sett är de allra flesta afghaner sunnimuslimer och en femtedel shiamuslimer. Det finns också små grupper hinduer och sikher. Politiskt sett är Afghanistan en republik, styrt av en president som har stora befogenheter. Det finns också lokala ledare, så kallade krigsherrar, som har stor makt ute i de olika provinserna. 


Rättsväsendet i Afghanistan är korrumperat och präglas av väldigt föråldrade lagar. Dessutom har landet en kroniskt underskott i handelsbalansen sedan 1980-talet när det importerades mer än landet kunde exportera. Stora sociala framsteg har skett i Afghanistan efter talibanregimens fall 2011. Men levnadsförhållandena är fortfarande bland de sämsta i världen för landets invånare. 

3 dagar sedan 06:32
Sverige tog emot tusentals ensamkommande barn 2015, särskilt pojkar. En majoritet av dem som fick uppehållstillstånd är i dag kvar i landet och etablerade på arbetsmarknaden, inte minst inom vården. Det är betydligt vanligare i de här grupperna än bland personer födda i Sverige i samma ålder, säger Karin Lundström vid SCB.
27 Nov, 11:20
Dödssiffran för kvinnor och barn i Gaza är ovanligt hög jämfört med andra krig under senare år, skriver The New York Times. Israelexperten Isabell Schierenbeck säger att siffran delvis förklaras av att många Gazabor trängs på en liten yta – och att många av dem är barn.
20 Nov, 13:20
Fler än 400 000 afghanska medborgare har tvingats tillbaka till Afghanistan efter ett omfattande tillslag mot illegala migranter i grannlandet Pakistan.
13 Nov, 08:46
Vattenbrist som följer på klimatförändringarna på jorden drabbar många barn – och allra flest i södra Asien, enligt en rapport från Unicef.
10 Nov, 06:04
Tusentals människor har dödats i Gazaremsan och bomber fortsätter falla, men Israel har ännu inte nått sina mål att få gisslan släppt och att göra sig av med Hamas. Israels våldsamma svar på 7 oktober-massakern kan leda till ökat stöd för Hamas på Gazaremsan, befarar experter.
7 Nov, 12:28
EU frigör ytterligare motsvarande 712 miljoner kronor i humanitärt stöd till Afghanistan och afghanska flyktingar i Pakistan.
5 Nov, 10:14
Odling av vallmo och produktion av opium har rasat med 95 procent i Afghanistan sedan talibanernas förbud trädde i kraft i fjol, enligt en ny rapport från FN. Nu varnas för digra konsekvenser för Afghanistans lantbrukare.
2 Nov, 11:06
Mer än 165 000 afghaner har lämnat Pakistan den senaste månaden, enligt pakistanska myndigheter. I början av oktober ställdes 1,7 miljoner afghaner inför ultimatumet att lämna landet senast 1 november eller riskera att gripas och utvisas.
2 Nov, 05:02
Sverige ligger fortsatt i toppskiktet – men backar inom vissa områden när demokratin i världens länder rankas, enligt en ny rapport. Det är oroväckande tendenser, säger Michael Runey, rådgivare på organisationen Idea.
1 Nov, 15:34
I början av oktober ställdes 1,7 miljoner afghaner, som sägs leva illegalt i Pakistan, inför ett ultimatum: lämna landet senast den 1 november – eller riskera gripande och utvisning. Nu råder kaos vid gränsen mot Afghanistan.
31 Okt, 10:30
Tiotusentals afghaner i Pakistan tar sig mot landets gränser, inför en tidsfrist som löper ut vid månadsskiftet. 1,7 miljoner flyktingar hotas av gripande eller utvisning efter midnatt mot onsdagen.
26 Okt, 07:02
Personer med rötter i Afrika löper klart högre risk att felaktigt misstänkas för narkotikainnehav än de med rötter i Norden, enligt en ny Brå-studie. Det kan tyda på diskriminerande etnisk profilering från polisen.
25 Okt, 14:46
Över 114 miljoner människor är på flykt efter att ha tvingats lämna sina hem på olika håll i världen, bedömer FN. Siffran är den högsta som har registrerats hittills.
23 Okt, 06:30
Regeringen har efter terrordådet i Bryssel återupprepat löftet om att personer som vistas olagligt i Sverige ska lämna landet. Men arbetet går trögt och totalt finns just nu över 26 000 personer kvar i landet trots avslag.
15 Okt, 06:32
Ett nytt stort jordskalv skakar Heratområdet i västra Afghanistan, som nyligen drabbats av förödande skalv med tusentals döda.
11 Okt, 08:38
Ett nytt kraftfullt jordskalv har skakat västra Afghanistan – bara några dagar efter de skalv som orsakade allra minst 2 000 människors död i helgen.
10 Okt, 10:36
Med bara händer och spadar gräver man fortfarande efter överlevande efter lördagens jordskalv i västra Afghanistan. Tiden är knapp och chansen att hitta överlevande bedöms som små. Hittills har fler än 2 400 dödsoffer bekräftats, men antalet väntas stiga.
9 Okt, 13:18
Ett nytt jordskalv, med magnituden 4,9, skakar Afghanistan, enligt amerikanska geologiska myndigheten USGS. Skalvet inträffade runt tre mil från staden Herat i västra Afghanistan, där lördagens kraftiga jordbävning slog till.
8 Okt, 07:02
Över 2 400 människor omkom i helgens skalv i Afghanistan, uppger talibanregimen enligt Reuters. Konsekvenserna efter skalven är bland de värsta i landet på över två decennier.
7 Okt, 13:02
Minst 320 människor har omkommit i ett jordskalv i västra Afghanistan, uppger FN. Enligt afghanska myndigheter är dödssiffran cirka 120.
1 2 3 4 ... 30