Afghanistan

Afghanistan, som formellt heter Islamiska republiken Afghanistan, är ett land i Centralasien som är bergigt och saknar kust. Landet hade år 2015 drygt 32,5 miljoner invånare och huvudstaden heter Kabul.


Genom historien har landet gjort sig känt för många folkvandringar och invaderande krigshärar, vilket har satt spår i befolkningen och gett de olika delarna av landet väldigt särpräglade etniska och kulturella drag. 


I stort sett är de allra flesta afghaner sunnimuslimer och en femtedel shiamuslimer. Det finns också små grupper hinduer och sikher. Politiskt sett är Afghanistan en republik, styrt av en president som har stora befogenheter. Det finns också lokala ledare, så kallade krigsherrar, som har stor makt ute i de olika provinserna. 


Rättsväsendet i Afghanistan är korrumperat och präglas av väldigt föråldrade lagar. Dessutom har landet en kroniskt underskott i handelsbalansen sedan 1980-talet när det importerades mer än landet kunde exportera. Stora sociala framsteg har skett i Afghanistan efter talibanregimens fall 2011. Men levnadsförhållandena är fortfarande bland de sämsta i världen för landets invånare. 

idag 08:48
Vid ett storkrig mellan Israel och Hizbollah i Libanon kan Iranstödda grupper från andra delar av regionen komma till den libanesiska islamiströrelsens hjälp.
19 Jun, 13:35
Tyskland vill deportera dömda brottslingar till talibanernas Afghanistan – med något annat land som mellanhand.
7 Jun, 15:52
Generallöjtnant Michael Claesson blir ny överbefälhavare, meddelar regeringen. Han efterträder Micael Bydén. Den genomgripande känslan är stolthet, beslutsamhet, engagemang och energi, säger han.
6 Jun, 05:56
Omkring 181 miljoner barn under fem år världen över lider av allvarlig matbrist, varnar Unicef i en ny rapport.
4 Jun, 18:40
Tyskland överväger att tillåta utvisningar till Afghanistan sedan en afghansk asylsökande dödat en polis och skadat fem andra.
4 Jun, 05:02
En man med kniv gick till attack mot ett torgmöte, mitt i valrörelsen. En polis dödades. Fredagens misstänkta islamistiska dåd i Mannheim driver upp spänningarna i Tyskland, både i debatten och på gatan.
1 Jun, 15:40
Flera personer har omkommit efter att en båt sjönk när den passerade över en flod i östra Afghanistan på lördagsmorgonen.
21 Maj, 05:00
Under flykten från Afghanistan var han rädd att drunkna. Väl på plats i Sverige hotades Amir Ansari, 24, av utvisning och blev deprimerad. Jag funderade då på att ta mitt liv. Men jag räddades av cyklingen. I sommar ska han tävla i Paris-OS för flyktinglaget.
20 Maj, 11:02
Spionerianklagade Wikileaksgrundaren Julian Assange får överklaga ett beslut om överlämning till USA, enligt ett beslut från en domstol i London.
19 Maj, 06:58
En afghansk person som var med på ett uppmärksammat talibanbesök i Norge i veckan dök inte upp när delegationen skulle flyga hem igen.
18 Maj, 15:08
Förtvivlade människor som slåss för att komma fram till hjälpsändningar. Barn så magra att konturerna av skelettet syns genom huden. Hundmat eller till och med gräs som enda föda. Svältens ansikten i världen är många och larmrapporter om svältkatastrofer från både Gaza och Sudan haglar tätt. Men vad händer egentligen i kroppen när den svälter?
18 Maj, 10:28
Minst 50 personer har omkommit i störtfloder i västra Afghanistan, enligt lokala myndigheter. Ytterligare tiotals personer saknas.
18 Maj, 09:16
Gängledaren Rawa Majid har suttit fängslad i Iran men är nu fri och gömmer sig nära Afghanistan, säger hans pappa till Aftonbladet. Han är som ett spöke.
17 Maj, 21:00
Fyra personer, varav tre utländska turister, har dödats i en skottlossning i provinsen Bamiyan i mellersta Afghanistan. Ytterligare sju personer skadades i skjutningen, varav fyra är utländska medborgare.
15 Maj, 11:16
Representanter för talibanerna i Afghanistan är på besök i Norge för att delta i ett dialogforum om Afghanistans framtid, rapporterar norska tidningen VG.
14 Maj, 20:22
De svåra översvämningarna har skördat många liv i Afghanistan. I ett samhälle i provinsen Baghlan har 19 barn omkommit. "Jag är fortfarande rädd för att översvämningen ska slå till igen", säger 13-åriga Azra.
13 Maj, 11:00
Förtvivlade människor som slåss för att komma fram till hjälpsändningar. Barn så magra att konturerna av skelettet syns genom huden. Hundmat eller till och med gräs som enda föda. Svältens ansikten i världen är många och larmrapporter om svältkatastrofer från både Gaza och Sudan haglar tätt. Men vad händer egentligen i kroppen när den svälter?
11 Maj, 09:46
Över 300 personer har omkommit efter översvämningar i norra Afghanistan, uppger FN:s livsmedelsprogram WFP.
10 Maj, 22:46
Minst 62 personer har omkommit i samband med översvämningar i norra Afghanistan under fredagen.
5 Maj, 07:52
Talibanerna vill locka turister till ruiner av kulturarv den extremislamistiska rörelsen en gång förstörde. På en skola i Afghanistans huvudstad studerar ett 30-tal män traditionellt hantverk, antropologi – och hur man interagerar med utländska kvinnor.
1 2 3 4 ... 33