Afghanistan

Afghanistan, som formellt heter Islamiska republiken Afghanistan, är ett land i Centralasien som är bergigt och saknar kust. Landet hade år 2015 drygt 32,5 miljoner invånare och huvudstaden heter Kabul.


Genom historien har landet gjort sig känt för många folkvandringar och invaderande krigshärar, vilket har satt spår i befolkningen och gett de olika delarna av landet väldigt särpräglade etniska och kulturella drag. 


I stort sett är de allra flesta afghaner sunnimuslimer och en femtedel shiamuslimer. Det finns också små grupper hinduer och sikher. Politiskt sett är Afghanistan en republik, styrt av en president som har stora befogenheter. Det finns också lokala ledare, så kallade krigsherrar, som har stor makt ute i de olika provinserna. 


Rättsväsendet i Afghanistan är korrumperat och präglas av väldigt föråldrade lagar. Dessutom har landet en kroniskt underskott i handelsbalansen sedan 1980-talet när det importerades mer än landet kunde exportera. Stora sociala framsteg har skett i Afghanistan efter talibanregimens fall 2011. Men levnadsförhållandena är fortfarande bland de sämsta i världen för landets invånare. 

2 dagar sedan 20:06
Den svenska biståndsmyndigheten Sida ska fördela ut totalt 4,9 miljarder kronor i humanitärt stöd i år. Redan nu betalar man ut lejonparten av det – 4,3 miljarder – till 30 olika humanitära kriser världen över.
19 Apr, 13:00
P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.
19 Apr, 03:40
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.
17 Apr, 11:58
Talibanerna i Afghanistan sätter stopp för verksamheten på två tv-stationer i landet.
11 Apr, 06:02
Antalet ungdomsböcker på svenska minskar för sjunde året i rad, visar Svenska barnboksinstitutets årliga bokprovning. Dystopier och böcker om krig är några av de vanligaste ämnena i de ungas bokflod.
10 Apr, 19:54
President Joe Biden säger att USA "överväger" den begäran som kommit från Australien om att lägga ned åtalet mot Wikileaks-grundaren Julian Assange som anklagas för spionage.
1 Apr, 10:40
Barnen lekte utomhus när en landmina plötsligt exploderade. Fem afghanska flickor och fyra pojkar miste livet.
30 Mar, 05:46
Ett tadzjikiskt kafé sätts i brand. Män med "asiatiska drag" utsätts för godtyckliga poliskontroller. Ryska Telegramkonton uppmanar till våldsamma hämndaktioner. För miljoner centralasiater i Ryssland är tillvaron oviss efter terrorattacken i Moskva.
27 Mar, 05:00
Konserthusdådet i Moskva var inte IS första attack mot Ryssland och ryssar. För extremiströrelsen är landet sedan länge en stor antagonist i ett världsomspännande religiöst krig – och det är allierat med flera av dess största fiender.
26 Mar, 09:56
Den spionerianklagade Wikileaksgrundaren Julian Assange kan få ytterligare en chans att överklaga Storbritanniens beslut om utlämning till USA. Det meddelar High Court i London.
23 Mar, 19:06
Terrorrörelsen IS, som tar på sig dåden i Moskva, ser Ryssland som måltavla, eftersom landet historiskt agerat hårt mot muslimska minoriteter. Att de angriper Ryssland är inte i sig förvånande. Det är ett ganska högt prioriterat mål för IS, säger forskaren Aron Lund.
23 Mar, 08:40
Dagen efter terrorattacken mot en konsertlokal utanför Moskva väntar världen på makthögkvarteret Kremls svar och reaktioner. Rysslandsexperten Matthew Sussex har sina föraningar: Det kommer att bli våldsamt, säger han.
21 Mar, 17:00
Ett bombdåd i Kandahar i södra Afghanistan har krävt minst 20 dödsoffer, enligt sjukhuskällor. En självmordsbombare utförde dådet mot en grupp människor som väntade utanför en bank i staden på torsdagsmorgonen lokal tid. Personerna väntade på löneutbetalningar.
20 Mar, 18:54
IS besegrades i Syrien – men fick fäste längre österut. Två medlemmar av terrorgruppens afghanska gren har nu häktats, misstänkta för att ha planerat ett attentat mot svenska riksdagen. De är yviga och farliga, men ännu inte så taktiskt skickliga, säger terrorkännaren Hans Brun.
20 Mar, 09:04
I dag inleds det nya skolåret i Afghanistan. För tredje året i rad är flickor äldre än elva år bannlysta. Men för några få kan utbildningen fortsätta online.
19 Mar, 18:52
Två män har gripits i Tyskland misstänkta för att ha planerat ett terrordåd mot Sveriges riksdag. De ska ha försökt komma över skjutvapen, men misslyckats. Det tyder på en ganska amatörmässig nivå, säger terrorforskaren Magnus Norell.
19 Mar, 14:24
Två afghanska medborgare har gripits i Tyskland – misstänkta för att ha planerat en attack mot Sveriges riksdag. Enligt tyska myndigheter är de anhängare till terrorgruppen IS Khorasan.
19 Mar, 05:36
Hela Gazaremsans befolkning står vid randen av svält, uppger USA:s utrikesminister. Antony Blinkens varning kommer inför hans resa till Mellanöstern, där han ska träffa saudiska och egyptiska företrädare.
18 Mar, 08:56
En blodig gränskonflikt har brutit ut mellan Afghanistan och Pakistan. Efter dödliga pakistanska flygräder varnar talibanerna i Afghanistan för "mycket svåra konsekvenser".
18 Mar, 05:02
Internationella olympiska kommittén verkar inte stoppa Afghanistan – där kvinnor inte får idrotta – från OS i sommar. Ett tydligt besked kan dock IOK lämna. Talibaner kommer inte gå in på Olympiastadion i Paris med den svartvita flaggan, säger ledamoten Kristin Kloster.
1 2 3 4 ... 32