AIK

AIK (Allmänna Idrottsklubben) är en svensk idrottsförening som bildades 15 februari 1891 på Norrmalm i centrala Stockholm. Den är en av Sveriges största idrottsföreningar vars grundare och första ordförande var Isidor Behrens


Anledningen till att klubben heter just Allmänna Idrottsklubben, är för att tanken var att alla möjliga tänkbara idrotter skulle kunna utövas inom klubben. Men de allra flesta förknippar AIK med fotboll och hockey.


AIK:s nuvarande klubbmärke designades 1898 av Fritz Carlsson-Carling och valdes till "världens vackraste klubbmärke" i en tävling i London 1937.  Samma år blev Råsundastadion i Solna kommun fotbollssektionens hemvist, men laget räknas ändå fortfarande som ett Stockholmslag. 


Under 1990-talet hade AIK Fotboll en särskilt framgångsrik period, då laget tog två SM-guld, sju medaljplatser och gick till fem cupfinaler. Laget vann en av cuperna och spelade i Champions League. Under början av 2000-talet såg det mörkare ut. AIK åkte ur Allsvenskan 2004, för andra gången sedan 1976. Men 2006 tog klubben revansch och hamnade på en andra plats i Allsvenskan, bara en poäng under vinnarna IF Elfsborg.


AIK har flera hängivna supporterförgreningar. Mest välkända är Black Army, som skapade stora rubriker under 1980-1990-talet. Andra förgreningar är Allmänna Supporterklubben/Smokinglirarna, Ultras Nord och Sol Invictus som tillsammans utgör AIK-Alliansen tillsammans med AIK-Tifo. Dessutom finns det fler lokala förgreningar runt om i landet, som bland andra Branschen i Gävle, Dalagnagarna och anrika Laholmsgnagarna. Det finns även en supportergrupp för utlandsboende supportar, som kallas Exilgnagare. 


De mest ökända supportrarna är Firman Boys, med undergruppen GY (Gnagets Yngsta). De har skapat en hel del rubriker i samband med våld på- och utanför läktarna. AIK:s damlag har också en egen supporterförening, Black Ladies. 


Bland AIK:s mest kända supportrar utmärker sig självaste Kung Gustaf VI Adolf , som var ”AIK:s beskyddare och förste hedersledamot” från 1907 och fram till sin död 1973. Traditionen har förts vidare till nuvarande Kung Carl XVI Gustaf och även hans barn Kronprinsessan VictoriaPrins Carl Philip och Prinsessan Madeleine är kända supportar, likväl som Kronprinsessan Victorias man Prins Daniel.


AIK leder just nu allsvenskan (2018).


Källa: Wikipedia


AIK
AIK vinner matchen mot IFK Göteborg med 2-0, bildkälla: Björn Larsson Rosvall TT/TT
12 Jul, 18:48
Friends arena är nu Strawberry arena. Trots att många gjort sig lustiga över namnet är det antagligen en bra affär för Petter Stordalen som rapporteras betala över 100 miljoner för sponsringen. Nu får han det medieutrymme som skapar varumärkeskännedom varje gång något händer på arenan, säger varumärkesexperten Eva Ossiansson.
1 Jul, 19:58
Åtta mål i matchen förra veckan. Noll mål i matchen den här veckan. AIK och Piteå fick dela på poängen efter en mållös tillställning.
1 Jul, 18:10
Sedan tidigare har det stått klart att Filippa Angeldahl lämnar Manchester City. Nu har hon presenterats av en ny klubb: Real Madrid.
30 Jun, 07:26
Texter och bevakningar:
27 Jun, 20:56
Efter en svag start på säsongen börjar Piteå hitta formen. Under torsdagskvällen vann de mot AIK med 5–3 i en målrik tillställning. Jag är jävligt förbannad, vi vaskar bort matchen, säger AIK-kaptenen Jennie Nordin till Viaplay.
24 Jun, 21:12
Förlusttrenden nådde sitt slut. Men inte med en seger. Just nu känns det som att vi har tappat två poäng, säger IFK Norrköpings Wilma Leidhammar efter det mållösa mötet med Brommapojkarna.
23 Jun, 17:00
Ett inlägg som slank in i den första halvleken. Ett inlägg som nickades in i den andra halvleken. Hammarby vann det damallsvenska derbyt mot AIK med 2–0. Tre poäng i ett derby betyder alltid extra mycket som hammarbyare, säger Ellen Wangerheim.
17 Jun, 21:20
Henok Goitom kommer att leda AIK som tillförordnad tränare fram till att klubben hittar en permanent lösning.
16 Jun, 16:14
Elfte raka segern och en ny offensiv uppvisning. Inget stoppar Rosengård i damallsvenskan. Brommapojkarna var inte i närheten av att lyckas. Toppklubben från Malmö vann till slut med 7–0.
16 Jun, 09:43
Ingrid Hedin-Amrén har valts till ny ordförande för Svenska bandyförbundet.
15 Jun, 15:34
Det rör på sig i allsvenskan trots speluppehållet. Mest rör tränarna på sig. Först lämnade Henning Berg AIK – och nu tackar Jens Berthel Askou för sig i IFK Göteborg.
14 Jun, 10:08
Efter mindre än ett år som AIK-tränare lämnar Henning Berg klubben. Norrmannen har själv valt att säga upp sig med omedelbar verkan.
13 Jun, 21:12
30 sekunder – sedan slog Ellen Wangerheim till. Ett mål som gav Hammarby ett trendbrott i damallsvenskan. Det var jätteviktigt att få den starten, säger Vilde Hasund efter 2–0 mot Vittsjö.
13 Jun, 14:48
Trots första SM-guldet på tio år gör Skellefteå AIK en mångmiljonförlust senaste säsongen. Klubben går 4,8 miljoner kronor back, enligt ett pressmeddelande.
13 Jun, 13:53
Henok Goitom är en svensk fotbollspelare, men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna om honom.
12 Jun, 21:18
Serieledande Rosengård mosar motståndet i damallsvenskan. Tionde raka segern kom via 7–0 borta mot Växjö. Brommapojkarna och AIK spelade oavgjort, 2–2, i Stockholmsderbyt.
12 Jun, 05:30
Frankrike, England och Portugal. De får flest röster när de svenska landslagsspelarna tippar vilket lag som vinner fotbolls-EM. Frankrike är alltid starka, säger Victor Nilsson Lindelöf.
8 Jun, 17:16
Rosengård är i fortsatt serieledning efter en ny seger, den här gången med klara 4–0 mot IFK Norrköping. Stjärnan Olivia Schough var iblandad i alla mål på Malmö IP.
7 Jun, 14:36
Vad: Landskamp.
6 Jun, 15:59
John Guidetti är en svensk fotbollsspelare. Läs allt om John Guidetti här: fru, barn, lön, längd, skada och EM 2024.
1 2 3 4 ... 91