Allsvenskan

Allsvenskan, eller Allsvenska serien, är ett samlingsnamn för flera divisioner av olika sporter som spelas rikstäckande över hela Sverige. Inom fotbollen är Allsvenskan den högsta serien i Sverige, men i övriga sporter är Allsvenskan ofta den näst högsta serien. 


För de yngre spelarna finns Juniorsallsvenskan och Pojkallsvenskan. Det finns också Damallsvenskan som är Sveriges högsta division i damfotboll, den startade 1988 och omfattar hela Sverige. 


Den första säsongen av Allsvenskan i fotboll spelades 1924 och kallades till en början för "Storserien" eller "Stora svenska serien". Först säsongen 1930/1931 fick serien SM-status och ersatte den det svenska mästerskapet i fotboll som började spelas 1896 som en utslagsturnering. igår 11:56
Häckens tränare Per-Mathias Høgmo har varit ett namn som diskuterats som ersättare till Janne Andersson som förbundskapten för herrlandslaget i fotboll.
3 dagar sedan 13:24
Allsvenska Hammarby bryter med den offensive mittfältaren Adi Nalic, 26. Det bekräftar Stockholmsklubben i ett pressmeddelande.
3 Dec, 15:48
Flera allsvenska klubbar ryckte i Brommapojkarnas anfallare Oscar Pettersson. IFK Göteborg vann kampen om talangen. "Blåvitt känns som helt rätt val för mig", säger 23-åringen till klubbens hemsida.
29 Nov, 08:32
AIK Fotboll redovisar en kraftig minskad vinst för perioden juli–september. Vinsten uppgick till drygt 1,5 miljoner kronor att jämföra med 37,3 miljoner kronor samma period föregående år.
25 Nov, 15:52
0–0 i första matchen. 6–0 i andra matchen. Brommapojkarna spelar kvar i damallsvenskan efter att ha krossat Alingsås i kvalet.
24 Nov, 19:56
Utsikten jagar en historisk plats i allsvenskan. Brommapojkarna kämpar för att hålla sig kvar.
21 Nov, 19:14
Graham Potter ska ha fått en förfrågan om att ta över som förbundskapten för det svenska herrlandslaget i fotboll, skriver Aftonbladet. Men enligt tidningen har den svenskbekante britten valt att tacka nej.
21 Nov, 15:29
Studio Allsvenskan Europa är tillbaka med ett nytt avsnitt där Marcus Birro och Hugo Månsson träffar IFK-profilen Patrik Karlsson Lagemyr.
17 Nov, 17:08
Succétränaren Kim Hellberg lämnar Värnamo. Nu står det klart att hans tidigare assisterande tränare, Anes Mravac, tar över det allsvenska laget.
16 Nov, 15:33
Studio Allsvenskan Europa har tagit sig till Göteborg. I det första av två avsnitt får vi följa stadens son, Marcus Birro.
15 Nov, 10:08
Den allsvenska klubben Halmstads BK slutade på tolfte plats i Allsvenskan 2023. Men vem i Halmstads BK:s ledarstab tjänar mest? Läs mer här!
14 Nov, 21:04
SM-guldet säkrades i söndags. Nu har Malmös Sebastian Nanasi också prisats som årets bästa spelare i allsvenskan.
14 Nov, 15:14
Den allsvenska säsongen 2023 är över och Uppsalalaget Sirius slutade i mitten av tabellen, på en åttonde plats. Nyheter24 har tittat närmare på lagets ledarstab för att se vem som egentligen tjänar mest.
14 Nov, 14:56
Nyheter24 har tittat närmare på den allsvenska ledarstaben i Degerfors IF för att se vem som tjänat mest under tiden i Allsvenskan.
13 Nov, 15:46
Landslagskaptenen Caroline Seger får äntligen uppleva ett Champions League-gruppspel. Kanske blir det både veteranens och Rosengårds sista Europaresa. Det blir tuffare och lag blir bättre. Både i Sverige och i Europa, säger 38-åringen.
13 Nov, 06:32
Hemvändaren Pontus Jansson fick fira sitt SM-guld med supportrarna. Nu ska Malmö FF-mittbacken bära sitt lag i Europa. Vi ska tillsammans sätta höga krav på varandra inom spelartruppen, säger 32-åringen.
12 Nov, 19:48
Hon är ett välkänt ansikte i superettan samt inom svensk och internationell damfotboll. 35-åringen har nu tagit nästa kliv – och blev historisk som första kvinnliga huvuddomare i herrallsvenskan. Nu ska jag njuta av stunden och börja jobba mot nästa mål, säger Tess Olofsson.
12 Nov, 18:14
Hjärtproblem satte stopp för lagkaptenen Anders Christiansens säsong, stjärnan Sergio Peña åkte fast för rattfylla och hemvändaren Pontus Jansson stängdes av för att ha förolämpat en dopningskontrollant. En kaosartad säsong slutade med att Malmö FF bärgade klubbens 23:e SM-guld.
12 Nov, 18:12
Det tog nästan tre timmar för att avgöra guldrysaren mellan Malmö FF och Elfsborg. Avspark i andra halvlek blev kraftigt försenad när bortasupportrar slet i säkerhetsnätet och MFF-klacken tände bengaler som utlöste brandlarmet. Efter slutsignal kastade Elfsborgssupportrar in bengaler på planen.
12 Nov, 15:04
En match, ett SM-guld. Nu är den helt avgörande seriefinalen mellan Malmö FF och Elfsborg i herrallsvenskans sista omgång i gång i Malmö.
1 2 3 4 ... 131