Allsvenskan

Allsvenskan, eller Allsvenska serien, är ett samlingsnamn för flera divisioner av olika sporter som spelas rikstäckande över hela Sverige. Inom fotbollen är Allsvenskan den högsta serien i Sverige, men i övriga sporter är Allsvenskan ofta den näst högsta serien. 


För de yngre spelarna finns Juniorsallsvenskan och Pojkallsvenskan. Det finns också Damallsvenskan som är Sveriges högsta division i damfotboll, den startade 1988 och omfattar hela Sverige. 


Den första säsongen av Allsvenskan i fotboll spelades 1924 och kallades till en början för "Storserien" eller "Stora svenska serien". Först säsongen 1930/1931 fick serien SM-status och ersatte den det svenska mästerskapet i fotboll som började spelas 1896 som en utslagsturnering. 18 Jun, 16:10
Elfsborg kliver in i den första kvalomgången i Europa League om några veckor. Nu är motståndaren lottad och klar. Pafos från Cypern väntar i ett dubbelmöte.
15 Jun, 15:34
Det rör på sig i allsvenskan trots speluppehållet. Mest rör tränarna på sig. Först lämnade Henning Berg AIK – och nu tackar Jens Berthel Askou för sig i IFK Göteborg.
14 Jun, 10:08
Efter mindre än ett år som AIK-tränare lämnar Henning Berg klubben. Norrmannen har själv valt att säga upp sig med omedelbar verkan.
11 Jun, 15:32
Pär Lernström är en av två som ska programleda TV4:s EM-studio i sommar. Ett sammanhang som tv-profilen aldrig varit med i förut. Det är klart, det är en lite annan grej, säger Lernström.
4 Jun, 12:22
Malmö FF:s lagkapten Pontus Jansson figurerar i en gruppchatt med brottsmisstänkta huliganer och utreds internt. Skandalen skakar klubben – som lägger locket på. Jag har inga kommentarer kring detta, säger ordföranden Anders Pålsson.
3 Jun, 14:18
Malmö FF:s lagkapten Pontus Janssons namn figurerar i förundersökningen där tolv personer åtalats för ett huliganbråk. Lagkamraten Sebastian Nanasi menar att laget har hanterat situationen bra och visar sin stöttning till Jansson. Det är inte första gången det har hänt något runt och omkring Malmö, säger han.
3 Jun, 05:30
Tonåringen Hugo Larsson blev en startspelare i Bundesliga redan under debutsäsongen. Nästa mål är att skriva in sig i historieböckerna. Jag har som målsättning att bli en av de bästa mittfältarna i svensk historia, säger 19-åringen.
2 Jun, 18:32
AIK hjälpte till med de två första målen. Till slut vann Häcken solklart med 4–1 inför hemmapubliken. Det var väl en helt okej insats, säger lagkaptenen Simon Gustafson till Max.
2 Jun, 16:46
Vänsterbacken Ludwig Augustinsson är inte med på fotbollslandslagets första träning i Malmö under söndagen. Orsaken är att familjen väntar tillökning.
31 Maj, 16:16
Henrik Rydström och Anders Christiansen anser inte att internutredningen mot Pontus Jansson har någon sportslig inverkan på allsvenska serieledaren Malmö FF. Det händer alltid grejer. Det är sällan bara frid och fröjd, säger MFF-tränaren till Aftonbladet.
30 Maj, 15:50
Malmö FF har inlett en intern utredning mot backstjärnan Pontus Jansson, sedan han själv informerat klubben om att hans namn figurerar i en förundersökning. Det skriver klubben på sin hemsida. Han kommer inte att spela helgens match mot BP i allsvenskan.
29 Maj, 21:04
Häcken lär inte älska att möta Mjällby i allsvenskan. Efter 2–1 på Strandvallen i Hällevik har laget nu tagit sex poäng av sex möjliga mot Häcken den här säsongen.
26 Maj, 16:20
Kan Hammarby påbörja en segersvit? Efter 3–0 hemma mot Sirius har "Bajen" nu för första gången i år vunnit två matcher i rad i allsvenskan. Jätteskönt, säger Tesfaldet Tekie.
25 Maj, 17:42
Det såg länge ut som att Hedvig Lindahl skulle få hålla nollan i sin sista match i karriären. Men i den 79:e minuten kvitterade Alingsås och Eskilstuna fick nöja sig med 1–1 mot tabellettan i damernas elitettan.
22 Maj, 12:14
Fyra nya spelare får chansen i "riktiga" A-landslaget. Sebastian Nanasi, Niclas Eliasson, Eric Smith och Samuel Dahl. Jag är nyfiken på om han har utvecklats, säger förbundskapten Jon Dahl Tomasson om Malmö FF:s Nanasi.
21 Maj, 21:16
Det var på väg mot åttonde raka allsvenska matchen utan seger på hemmaplan. Då använde Gustaf Norlin huvudet. Och IFK Göteborg klättrade över nedflyttningsstrecket.
20 Maj, 21:20
Martin Olsson tog bollen med armen och orsakade en straff på tilläggstid. Malmö FF tappade 2–0 till 2–2 och har inte besegrat Häcken på över tre år. Det är surt. Jag bad om ursäkt till laget i omklädningsrummet efteråt, säger den förre landslagsbacken.
20 Maj, 21:06
Halmstads BK har haft bättre dagar än den här måndagen i maj. Det lyfte liksom aldrig. På grund av en felbokning fick laget ta bussen i stället för flyget till Stockholm. Väl där delade formstarka Djurgården ut två snabba smockor i 2–0-segern.
20 Maj, 06:02
Med lanseringen av Max förändras läget på den svenska strömningsmarknaden som redan består av nästan tio olika varumärken. Här är den stora guiden till vilken strömningstjänst just du ska välja.
20 Maj, 06:00
Innehållet från Discovery+ och HBO Max slås den 21 maj ihop till nya strömningstjänsten Max. Jag tror att det här är ett smart drag, säger medieanalyktikern Marie Nilsson.
1 2 3 4 ... 136