Ebba Busch – Alla våra artiklar om partiledaren – Nyheter24

Ebba Busch föddes 11 februari 1987 i Gamla Uppsala och växte upp i Gunsta utanför Uppsala.


Hennes namn är egentligen Ebba-Elisabeth och tidigare var hennes efternamn Busch-Christensen. Hennes pappa kommer från Norge, vilket gör att Ebba har dubbelt medborgarskap i både Sverige och Norge.


Ebba tillträdde som ny partiledare för Kristdemokraterna i april 2015, efter Göran Hägglund. Tidigare var hon kommunaltåd i Uppsala kommun.


Under uppväxten gick Ebba Busch i Livets Ords grundskola. Därefter gick hon gymnasiet på Katedralskolans IB-program. Innan den politiska karriären arbetade hon som utomhusmålare och pluggade freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet.


De frågor Ebba Busch brinner för menar hon är äldrefrågor, sänkta skatter och antibyråkrati. Hon har också debatterat i debattfrågan och under en debatt 2009 sagt att hon har "oerhört svårt att se abort som en mänsklig rättighet":


Men 2015 lät det annorlunda, då sa hon i ett uttalande att hon "alltid stått bakom svensk abortlagstiftning".


Ebba Busch har två barn tillsammans med Niklas Thor, barnen är födda 2015 och 2017.


I november 2016 deltog Busch Thor i Cafés Fördomspodden. Det var där hon fick frågan om hon "på riktigt" tror att Adam och Eva var de två första människorna på jorden, vilket hon svarade ja på.


I podden avslöjade Ebba Busch också att hon borde ha åkt fast för fortkörning och att hon gillar att röka cigarrer.


I februari 2017 medverkade Ebba i sångprogrammet Så ska det låta på SVT, Hon sjöng bland annat Dancing on my own med Robyn och Timbuktus "Det löser sig".


En buzz på internet är att många tycker att Ebba Busch är väldigt lik artisten Nicki Minaj.


Du hittar Ebba på Instagram under namnet buschebba och på Twitter under @BuschEbba.


Ebba Bush Thor
Ebba Bush, bildkälla: Stina Stjernkvist


20 Sep, 15:26
Ett möte i konstruktiv anda. Så beskriver energiminister Ebba Busch (KD) onsdagens samtal där hon hade bjudit in samtliga riksdagspartier om den framtida energipolitiken.
20 Sep, 07:16
Regeringen river upp Bergsstatens beslut att stoppa en fluoritgruva i Storuman.
14 Sep, 07:20
Förtroendet för statsminister Ulf Kristersson sjunker visar en mätning från Novus som har publicerat. Läs mer på Nyheter24!
13 Sep, 13:00
Kritik mot sovande riksdagsledamöter, anklagelser om struntprat och priset på falukorv hördes från talarstolen under onsdagens partiledardebatt i riksdagen.
13 Sep, 08:06
Ebba Busch öppnade för att strypa biståndet till Turkiet. Nu säger hon att något sådant förslag inte är aktuellt. Läs mer på Nyheter24!
12 Sep, 22:32
Vice statsminister Ebba Busch (KD) säger att regeringen öppnar för att dra in biståndet till Turkiet om inte "Kurdiska räven" fängslas eller lämnas ut till Sverige, rapporterar Aftonbladet.
12 Sep, 14:38
Fjärrvärmepriserna har stigit mycket på kort tid, med 25–30 procent, vilket slår hår mot hushållen.
10 Sep, 08:26
Både kommuner och energibranschen är mycket kritiska. Sprickan mellan regeringen och Sverigedemokraterna gör att inget händer i tillståndsfrågor kring vindkraften. Den bedömningen gör Energiföretagen. Den totala upplevelsen är att det finns en tvehågsenhet från regeringen, säger Lars Andersson på branschorganisationen.
9 Sep, 06:00
Regeringens planerade skattesänkning på diesel blir i praktiken en höjning med 15 öre litern, jämfört med dagens nivå. Mest gynnas bilägare i Stockholms, Uppsalas och Jönköpings län av att skatten på bensin och diesel ändras.
7 Sep, 20:12
Miljöpartiet anmäler energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) till riksdagens konstitutionsutskott efter pressträffen om sänkt drivmedelsskatt. Busch anklagas för att avsiktligt undanhållit information från allmänheten.
1 Sep, 13:30
Regeringen satsar drygt 800 miljoner kronor på energiplanering i den kommande budgeten.
1 Sep, 12:44
Flera partiledare nobbar årets Nobelfirande efter beskedet att Rysslands ambassadör är bjuden. De bedriver just nu ett blodigt anfallskrig, säger Centerledaren Muharrem Demirok.
26 Aug, 14:00
Bankernas snabbt stigande vinster har varit ett omdiskuterat ämne. Nu vill Vänsterpartiet införa en bankskatt för att hjälpa pressade hushåll. Det får vara nog, sade Nooshi Dadgostar på lördagen.
25 Aug, 10:18
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) kallade till pressträff och slog fast att regeringens linje är att minst tio nya kärnreaktorer krävs till 2040-talet. Nu har uttalandet dragits tillbaka och spåren efter utspelet är bortsopade på regeringens hemsida, rapporterar Aftonbladet.
23 Aug, 06:16
Edvin Törnblom har på kort tid gått från relativt okänd till att synas överallt. Han driver Sveriges största podcast, kom tvåa i "Masked singer" och drar i höst på turné med en humorföreställning baserad på sin bok "Bögen är lös". Jag känner att jag äntligen mår bra, säger han.
20 Aug, 16:08
Kristdemokraternas ledare Ebba Busch går till attack mot "främmande makter" som ”vill stärka sina positioner och sprida sina ideologier”. Sverige används som en bricka i ett spel, säger hon i sitt sommartal på söndagen.
18 Aug, 16:36
Regeringen beslutade på fredagen att tillsätta en utredning som ska se över ordningslagen. Beslutet möts av kritik, både från stödpartiet Sverigedemokraterna och internt. Vår utgångspunkt är att inte göra några grundlagsändringar, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
5 Aug, 11:54
Alla partiledare utom två deltar i lördagens prideparad i Stockholm. Ebba Busch har andra åtaganden och Jimmie Åkesson är inte välkommen.
31 Jul, 08:00
Regeringen vill att homosexuella män ska få ge blod på samma villkor. Socialstyrelsen får därför i uppdrag att utreda en regeländring.
21 Jul, 11:56
Personal befann sig på ambassaden i Bagdad när den stormades och fick fly, enligt uppgift till TT. Den utsända personalen har nu omlokaliserats till Stockholm av säkerhetsskäl.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.