Ebba Busch – Alla våra artiklar om partiledaren – Nyheter24

Ebba Busch föddes 11 februari 1987 i Gamla Uppsala och växte upp i Gunsta utanför Uppsala.


Hennes namn är egentligen Ebba-Elisabeth och tidigare var hennes efternamn Busch-Christensen. Hennes pappa kommer från Norge, vilket gör att Ebba har dubbelt medborgarskap i både Sverige och Norge.


Ebba tillträdde som ny partiledare för Kristdemokraterna i april 2015, efter Göran Hägglund. Tidigare var hon kommunaltåd i Uppsala kommun.


Under uppväxten gick Ebba Busch i Livets Ords grundskola. Därefter gick hon gymnasiet på Katedralskolans IB-program. Innan den politiska karriären arbetade hon som utomhusmålare och pluggade freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet.


De frågor Ebba Busch brinner för menar hon är äldrefrågor, sänkta skatter och antibyråkrati. Hon har också debatterat i debattfrågan och under en debatt 2009 sagt att hon har "oerhört svårt att se abort som en mänsklig rättighet":


Men 2015 lät det annorlunda, då sa hon i ett uttalande att hon "alltid stått bakom svensk abortlagstiftning".


Ebba Busch har två barn tillsammans med Niklas Thor, barnen är födda 2015 och 2017.


I november 2016 deltog Busch Thor i Cafés Fördomspodden. Det var där hon fick frågan om hon "på riktigt" tror att Adam och Eva var de två första människorna på jorden, vilket hon svarade ja på.


I podden avslöjade Ebba Busch också att hon borde ha åkt fast för fortkörning och att hon gillar att röka cigarrer.


I februari 2017 medverkade Ebba i sångprogrammet Så ska det låta på SVT, Hon sjöng bland annat Dancing on my own med Robyn och Timbuktus "Det löser sig".


En buzz på internet är att många tycker att Ebba Busch är väldigt lik artisten Nicki Minaj.


Du hittar Ebba på Instagram under namnet buschebba och på Twitter under @BuschEbba.


Ebba Bush Thor
Ebba Bush, bildkälla: Stina Stjernkvist


26 Nov, 15:54
Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna, vill att regeringen tydligt markerar mot SD-ledaren Jimmie Åkessons senaste uttalanden. Ett sätt skulle kunna vara att kasta ut de sverigedemokratiska tjänstemännen ur Rosenbad, säger hon till TT.
16 Nov, 13:00
Tidöpartierna är överens om ett nytt tillägg i Tidöavtalet – en färdplan för ny kärnkraft. I dag tar Sverige ännu ett steg för ny kärnkraft, säger Ebba Busch (KD) på en pressträff.
15 Nov, 12:34
Miljöpartiets språkrör Per Bolund tackades av i samband med riksdagens EU-debatt under onsdagen. Han lämnar språkrörsposten i på partiets kongress i helgen.
11 Nov, 13:16
Kraftigt förlängd föräldraförsäkring är KD:s nya grepp i familjepolitiken. Barnomsorgspengen går i graven. Vi ändrar verktygen för att nå målet, säger KD-ledaren Ebba Busch.
10 Nov, 11:34
Familjer ska få hjälp att flytta om barn fastnat i gängkriminalitet. Det säger KD-ledaren Ebba Busch i ett tal på partiets riksting.
10 Nov, 09:46
Hatbrott mot judar bör leda till utvisning, skriver Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i en debattartikel i Expressen inför partiets riksting som startar i dag.
10 Nov, 06:00
Kristdemokraterna kämpar med bottenlåga opinionssiffror och året har präglats av uppslitande interna strider. Nu laddar partiet om med en gammal hjärtefråga – familjepolitiken.
2 Nov, 17:08
Frågan om att återstarta reaktorer vid Ringhals har landat hos partiledarna i regeringsunderlaget. Sverigedemokraterna har inte släppt bollen medan regeringen är tveksam.
25 Okt, 09:16
Statsminister Ulf Kristersson (M) deltar i FN:s klimatkonferens COP28 i Dubai. Det meddelande han i samband med riksdagens EU-nämnd.
16 Okt, 05:30
Efter fem års förbud pågår nu förberedelser inom regeringskansliet för att häva uranstoppet. Men trots att det finns gott om uran i svensk berggrund har det inte brutits sedan 1960-talet. Frågan är om någon vill börja nu.
13 Okt, 14:16
Beväpnande med endast batong och pepparspray kan Tullverkets personal konfronteras med grovt kriminella när de utför kontroller. Nu kräver samtliga 24 gruppchefer i region syd att personal i yttre tjänst ska få bära tjänstevapen, rapporterar HD/Sydsvenskan och SVT Nyheter Skåne.
11 Okt, 21:10
Under onsdagskvällen slöt människor upp i manifestationer i Stockholm och Göteborg med anledning av upptrappningen i konflikten mellan Hamas och Israel de senaste dagarna.
8 Okt, 22:00
S-ledaren Magdalena Andersson sluter upp till Märta Stenevis (MP) försvar under partiledardebatten i SVT:s Agenda.
8 Okt, 21:22
Sex av åtta partiledare vill höja straffen för 15–17-åringar som begår grova brott, som mord och mordförsök. Har du mördat någon ska du aldrig bli utsläppt igen. Det borde vara grundregeln, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.
8 Okt, 19:20
Biståndet till Palestina måste stoppas, kräver flera partier. Enligt statsministern ser regeringen över frågan. Flera partiledare fördömer också att människor i Sverige ska ha firat Hamas attack.
7 Okt, 08:08
Införseln av narkotika och vapen till Sverige ökar, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Nu vill hon se över om fler tulltjänstemän ska beväpnas.
3 Okt, 16:42
Kristdemokraternas partistyrelse, med Ebba Busch i spetsen, vill överge förslaget om en barnomsorgspeng för den som tar hand om sina egna barn hemma.
1 Okt, 07:02
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) är beredd att agera mot Vattenfall om den statliga energijätten stoppar planerna på mer kärnkraft. Då kommer vi att se en diskussion om hur hårt Vattenfall ska styras.
30 Sep, 10:22
Centerpartiet svänger om kärnkraften. Begränsningen om max tio reaktorer i drift i Sverige ska tas bort. Beslutet mötte hårt motstånd på stämman i Örebro.
27 Sep, 18:52
SCA behöver massor av el till sin jätteanläggning för biodrivmedel vid Östrand i Timrå. Därför vill skogskoncernen bygga mer vindkraft och se nya kablar. Förutsättningarna för att få tillstånd är svåra, säger SCA-chefen Roger Östlin.
1 2 3 4 ... 23