Ebba Busch – Alla våra artiklar om partiledaren – Nyheter24

Ebba Busch föddes 11 februari 1987 i Gamla Uppsala och växte upp i Gunsta utanför Uppsala.


Hennes namn är egentligen Ebba-Elisabeth och tidigare var hennes efternamn Busch-Christensen. Hennes pappa kommer från Norge, vilket gör att Ebba har dubbelt medborgarskap i både Sverige och Norge.


Ebba tillträdde som ny partiledare för Kristdemokraterna i april 2015, efter Göran Hägglund. Tidigare var hon kommunaltåd i Uppsala kommun.


Under uppväxten gick Ebba Busch i Livets Ords grundskola. Därefter gick hon gymnasiet på Katedralskolans IB-program. Innan den politiska karriären arbetade hon som utomhusmålare och pluggade freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet.


De frågor Ebba Busch brinner för menar hon är äldrefrågor, sänkta skatter och antibyråkrati. Hon har också debatterat i debattfrågan och under en debatt 2009 sagt att hon har "oerhört svårt att se abort som en mänsklig rättighet":


Men 2015 lät det annorlunda, då sa hon i ett uttalande att hon "alltid stått bakom svensk abortlagstiftning".


Ebba Busch har två barn tillsammans med Niklas Thor, barnen är födda 2015 och 2017.


I november 2016 deltog Busch Thor i Cafés Fördomspodden. Det var där hon fick frågan om hon "på riktigt" tror att Adam och Eva var de två första människorna på jorden, vilket hon svarade ja på.


I podden avslöjade Ebba Busch också att hon borde ha åkt fast för fortkörning och att hon gillar att röka cigarrer.


I februari 2017 medverkade Ebba i sångprogrammet Så ska det låta på SVT, Hon sjöng bland annat Dancing on my own med Robyn och Timbuktus "Det löser sig".


En buzz på internet är att många tycker att Ebba Busch är väldigt lik artisten Nicki Minaj.


Du hittar Ebba på Instagram under namnet buschebba och på Twitter under @BuschEbba.


Ebba Bush Thor
Ebba Bush, bildkälla: Stina Stjernkvist


igår 14:16
Tre personer har gripits och ett 20-tal har frihetsberövats efter en propalestinsk protest vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, rapporterar polisen.
igår 12:44
Liberalerna vill att EU förbjuder att diktaturer finansierar skolor i EU. Vi behöver få bort främmande makts inflytande i klassrummen, sade L-ledaren Johan Pehrson i ett tal.
igår 08:22
Sverige skänker radarspaningsplan, jaktrobotar och pansarbandvagnar i det största stödpaketet till Ukraina hittills. Donationerna innebär att den svenska försvarsförmågan sätts ner "tillfälligt".
igår 05:32
I hans egen partigrupp säger flera nej till fler vapenleveranser till Ukraina. Men för V:s toppkandidat Jonas Sjöstedt finns ingen övre gräns för EU:s stöd. Vi måste hålla fast. Vi får inte tillåta att Ryssland krossar Ukrainas självständighet.
3 dagar sedan 14:52
Efter avslöjandet om så kallade trollkonton sjunker väljarnas förtroende för Jimmie Åkesson.
3 dagar sedan 11:12
Regeringen inrättar ett nytt råd som med fokus på företag ska verka för att EU-regler inte genomförs över miniminivå i Sverige. Vi stryper vår konkurrenskraft i stället för att bana väg för den, säger näringsminister Ebba Busch (KD) till TT.
24 Maj, 10:22
Historiskt, menar anhängarna när EU:s nya regler om ökat globalt företagsansvar för att motverka arbets- och miljöbrott röstas igenom. Urvattnat, anser kritikerna.
22 Maj, 08:10
Tonen har varit hård senaste veckorna. Nu möts partiledarna för första gången sedan Kalla Faktas avslöjande i en debatt i riksdagen.
20 Maj, 07:42
Mötet mellan riksdagspartierna efter avslöjandet att SD drivit anonyma konton slutade inte i någon överenskommelse. Inga krav ställdes på att SD ska upphöra med de anonyma kontona. Liberalerna fick inte heller stöd för sitt förslag om en gemensam uppförandekod.
19 Maj, 22:48
Sverigedemokraterna (SD) kommer inte att sluta använda anonyma konton i närtid – men säger sig vara villigt att diskutera frågan. Det uppger partiledaren Jimmie Åkesson i SVT:s Agenda. Just nu har vi inga planer på att ändra arbetssätt, säger han i programmet.
17 Maj, 15:10
Liberalernas utspel kan ha skiftat fokus från regeringssamarbetet till politiska samtal om ett nytt lagförslag, enligt statsvetaren Jenny Madestam.
17 Maj, 11:50
Kristdemokraternas ledare Ebba Busch tycker att de åtgärder SD nu vidtar för verksamheten på sociala medier är bra. De har verkligen tagit till sig av kritiken och har lovat en annan ton, säger hon.
15 Maj, 11:46
Statsminister Ulf Kristersson (M) anser att SD brutit mot Tidöavtalets punkt om att tala respektfullt om varandra. Men samarbetet kring de sakpolitiska frågorna ska fortsätta.
15 Maj, 11:28
Liberalernas partiledare Johan Pehrson tycker att SD har brutit mot Tidöavtalet. Han anser också att det är helt centralt att SD slutar med anonyma konton på sociala medier.
14 Maj, 16:38
Kristdemokraterna (KD) går till EU-val med ett manifest på 46 punkter. Bland annat vill partiet att EU markerar hårdare mot antisemitism – men grundtonen i manifestet är att EU ska fokusera mer på sina kärnuppgifter.
14 Maj, 09:54
Regeringspartierna vill att SD "städar upp", ber om ursäkt och sätter stopp för smutskastning via sociala medier. Detta hör inte hemma i ett land som Sverige, säger KD-ledaren Ebba Busch.
5 Maj, 21:08
Partierna är överens om att låta försvaret växa från 119 till minst 185 miljarder till 2030. Men i SVT:s partiledardebatt bråkade de om var pengarna ska tas ifrån.
5 Maj, 19:12
Flera partiledare är oroliga för våldsamheter i Malmö i samband med Eurovision. Jag är orolig att det kan bli obehagligt, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson till TT.
5 Maj, 07:48
EU-valet blir en rysare för tre småpartier. Ett tappat mandat kan orsaka turbulens i deras absoluta toppskikt, enligt statsvetare. Det kan aktualisera en intern debatt om partiledarskapet, säger Tommy Möller vid Stockholms universitet.
3 Maj, 11:02
KD-ledaren Ebba Busch kräver att sociala medier regleras hårdare. En digital epidemi berövar barn deras barndom, säger hon på KD:s partidagar. Skärmtid är bokstavligt talat som knark för ett barns hjärna.
1 2 3 4 ... 27