Ebba Busch – Alla våra artiklar om partiledaren – Nyheter24

Ebba Busch föddes 11 februari 1987 i Gamla Uppsala och växte upp i Gunsta utanför Uppsala.


Hennes namn är egentligen Ebba-Elisabeth och tidigare var hennes efternamn Busch-Christensen. Hennes pappa kommer från Norge, vilket gör att Ebba har dubbelt medborgarskap i både Sverige och Norge.


Ebba tillträdde som ny partiledare för Kristdemokraterna i april 2015, efter Göran Hägglund. Tidigare var hon kommunaltåd i Uppsala kommun.


Under uppväxten gick Ebba Busch i Livets Ords grundskola. Därefter gick hon gymnasiet på Katedralskolans IB-program. Innan den politiska karriären arbetade hon som utomhusmålare och pluggade freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet.


De frågor Ebba Busch brinner för menar hon är äldrefrågor, sänkta skatter och antibyråkrati. Hon har också debatterat i debattfrågan och under en debatt 2009 sagt att hon har "oerhört svårt att se abort som en mänsklig rättighet":


Men 2015 lät det annorlunda, då sa hon i ett uttalande att hon "alltid stått bakom svensk abortlagstiftning".


Ebba Busch har två barn tillsammans med Niklas Thor, barnen är födda 2015 och 2017.


I november 2016 deltog Busch Thor i Cafés Fördomspodden. Det var där hon fick frågan om hon "på riktigt" tror att Adam och Eva var de två första människorna på jorden, vilket hon svarade ja på.


I podden avslöjade Ebba Busch också att hon borde ha åkt fast för fortkörning och att hon gillar att röka cigarrer.


I februari 2017 medverkade Ebba i sångprogrammet Så ska det låta på SVT, Hon sjöng bland annat Dancing on my own med Robyn och Timbuktus "Det löser sig".


En buzz på internet är att många tycker att Ebba Busch är väldigt lik artisten Nicki Minaj.


Du hittar Ebba på Instagram under namnet buschebba och på Twitter under @BuschEbba.


Ebba Bush Thor
Ebba Bush, bildkälla: Stina Stjernkvist


27 Feb, 11:50
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, tillika energi- och näringsminister, sågar liberalen Fredrik Malms förslag om att kyrkor inte borde döpa personer som väntar på sitt asylbeslut.
27 Feb, 10:14
KD-ledaren Ebba Busch försäkrar att statsministerns löfte om mer pengar till vården ska fullföljas. Men hon ryter också till mot regionerna. Det är några regioner som har en ganska tuff hemläxa att göra.
24 Feb, 06:00
Det har nu gått exakt två år sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga krig mot Ukraina. Och ännu fortsätter Sverige importera rysk fossilgas. Det finns inga ursäkter, säger Miljöpartiets Linus Lakso och kräver svar av energi- och näringsminister Ebba Busch(KD).
20 Feb, 05:32
Regeringen väcker liv i en gammal stenletartävling. "Mineraljakten" gav den förra vinnaren 50 000 kronor, nu ombeds folk på nytt ge sig ut i naturen. Ut med hunden, rasta själen, säger näringsminister Ebba Busch (KD).
19 Feb, 17:02
Vattenfall planerar för att ha ny kärnkraft på plats vid Ringhals under första halvan av 2030-talet. Positivt besked, det ligger i linje med regeringens plan, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).
16 Feb, 11:44
Alice Teodorescu Måwe och Ella Kardemark blir Kristdemokraternas toppkandidater till EU-valet, beslutar ett extrainsatt partifullmäktige. KD-ledaren Ebba Busch har förståelse för att tidigare toppkandidaten Sara Skyttedal lämnar partiet efter bråket inför öppen ridå.
16 Feb, 08:46
S-ledaren Magdalena Anderssons kritik mot högerdebattören Henrik Jönsson i en DN-intervju väcker reaktioner. Enligt Anderssons pressekreterare var det artikelförfattaren som tog upp Jönsson – något DN avvisar.
15 Feb, 15:00
Efter turbulensen kring EU-parlamentarikern Sara Skyttedal lämnar hon nu Kristdemokraterna, men blir kvar i parlamentet som politisk vilde. Det här har hänt i turerna kring Skyttedal.
15 Feb, 14:08
Kristdemokraternas EU-parlamentariker Sara Skyttedal lämnar partiet, skriver Expressen. Hon blir kvar som politisk vilde i EU-parlamentet fram till valet i juni.
3 Feb, 17:54
Förtroendet för Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson fortsätter att sjunka, visar en undersökning från Ipsos/Dagens Nyheter. S-ledaren toppar fortfarande förtroendeligan bland partiledarna, men de tre senaste mätningarna har trenden pekat nedåt.
31 Jan, 06:37
Runt 200 representanter från svenskt och franskt näringsliv träffas på onsdagen i Stockholm. Utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) ser behov av mer och friare handel i ett svårt och spänt världsläge. Handel och säkerhet går hand i hand och kan förstärka varandra, säger han till TT.
30 Jan, 06:46
Säkerhetspolitik, studentafton i Lund men också forskningssamarbete om atomteknik står i fokus när Frankrikes president Emmanuel Macron besöker Sverige.
25 Jan, 14:16
Regeringen tillsätter en utredning om att utveckla elmarknaden i Sverige. Jag tror att alla är intresserade av att vi tar oss ur den jojo-situation vi har nu med elpriserna, säger energiminister Ebba Busch.
24 Jan, 12:18
Oppositionen vill få in ett mål för Sveriges elförsörjning 2030 i regeringens kommande energiproposition. Det är något som vi plockar med oss hem nu och tittar på, säger näringsminister Ebba Busch (KD).
24 Jan, 08:06
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch svarar nu på kritiken från petade EU-parlamentarikern Sara Skyttedal. Det är Sara Skyttedals egna ord vi utgått ifrån i den här hanteringen, säger Ebba Busch.
23 Jan, 19:10
EU-parlamentarikern Sara Skyttedal (KD) bryter tystnaden efter petningen. Jag konfronterades med något som bara finns i Ebba Busch fantasi. Partisekreteraren Liza-Maria Norlin svarar i en kommentar till TT. Jag beklagar att vi inte har fått föra samtal med Sara.
22 Jan, 17:10
Richard Jomshofs uttalande om att muslimska symboler bör förbjudas i det offentliga rummet är "oerhört allvarligt", säger Centerpartiets ledare Muharrem Demirok. Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren beskriver Jomshof som "islamhatare".
19 Jan, 12:28
Alice Teodorescu Måwe föreslås bli KD:s toppnamn i EU-valet. Hon petar därmed Sara Skyttedal. Jag blev chockad, säger debattören – som varit medlem i partiet ett dygn.
19 Jan, 08:48
Sara Skyttedal petas som toppkandidat på Kristdemokraternas lista till EU-valet. Enligt partiet har Skyttedal haft kontakt med Sverigedemokraterna om att få ett uppdrag. Sättet hon agerat på har varit förtroendeskadande, säger partiledare Ebba Busch.
17 Jan, 13:26
S-ledaren Magdalena Andersson och energi- och näringsminister Ebba Busch rök ihop i riksdagens partiledardebatt. De har helt olika versioner av vilka samtal som har försiggått om kärnkraften. Det är lögn, säger Busch om Anderssons version.
1 2 3 4 ... 25