Google

Internetföretaget Google grundades den 4 september 1998 av de två kollegorna Larry Page och Sergey Brin och var inledningsvis en söktjänst för Internet. 


I Sverige har Google haft en stark position. Mer än 90 procent av Internetsökningarna i Sverige görs på Google. 2003 valde språkrådet att instifta det nya ordet,  googla,  och tio år senare,  ogooglebar.  Företagets informella slogan lyder,  Don't be evil,  och är riktad mot användarna. Det betyder att man ville ge läsarna opartisk tillgång till information och behandla alla med respekt, ärlighet och heder. 


Andra söktjänster som ingår inom företaget är Google Maps, Google Nyheter och Google Böcker. 


Om företaget inte redan var stark så ökade de sin maktposition genom att förvärva den näst största sökmotorn, Youtube, 2006 för cirka 12 miljarder kronor. 


Google har på sistone fått kritik från högt uppsatta svenska mediechefer för att inte ta ansvar gällande hat och hot som finns på sökmotorn. 

idag 04:56
De ledande indexen på Asienbörserna gick åt olika håll i den inledande handeln på fredagen.
2 dagar sedan 17:04
Google lanserar en ny AI-modell. Gemini är – enligt Google själva – bättre än konkurrenten Chat GPT och klarar av både text, video, bild och ljud.
28 Nov, 07:19
Här är morgonens nyheter i korthet.
28 Nov, 01:38
Har du ett Googlekonto som inte använts på länge? Då bör du logga in på det före fredag om du vill behålla kontot. Då börjar nämligen Google radera inaktiva konton.
25 Nov, 07:48
Dator- och mobilspelare är allt oftare målet för kriminella på nätet. Några i farozonen är användare av Minecraft – ett av världens mest spelade spel. Just för Minecraft laddar man ofta ner moddar, och kan få med skadlig kod, säger it-säkerhetsexperten Anders Nilsson.
22 Nov, 09:04
Open AI:s sparkade vd Sam Altman får efter mycket turbulens komma tillbaka. Olle Aronsson, medgrundare på nyhetssajten Breakit och som har bevakat techbranschen i över ett decennium, reder ut turerna kring AI-bolaget.
11 Nov, 10:04
Mycket har hållits hemligt, men rättegången mot Google har gett en del insikt i den hemlighetsfulla teknikvärlden. Som exempelvis hur mycket det är värt för företaget att du använder deras webbläsare.
11 Nov, 10:02
Använder mobilanvändare Googles sökmotor för att den är bäst – eller för att de är lata? Det är en av de avgörande frågorna när USA:s första monopolrättegång på lång tid avgörs. Det handlar om enorma summor pengar, de största namnen i teknikvärlden och om att ett av världens mest värdefulla företag behöver splittras.
10 Nov, 10:12
Använder mobilanvändare Googles sökmotor för att den är bäst – eller för att de är lata? Det är en av de avgörande frågorna när USA:s första monopolrättegång på lång tid avgörs. Det handlar om enorma summor pengar, de största namnen i teknikvärlden och om att ett av världens mest värdefulla företag behöver splittras.
7 Nov, 19:26
Dubbelkolla, tänk efter och räkna till tio. Det är några av råden för att undvika att falla för fejkade bilder eller råka sprida desinformation i rapporteringen av kriget mellan Israel och Hamas. Med blotta ögat är det svårt att avgöra vad som är sant.
1 Nov, 05:30
Hundratals miljoner besökare varje månad. Men porren är inte med när nya lagar ska få internets jättar som Tiktok, Youtube och Google att skärpa sig vad gäller skadligt innehåll.
24 Okt, 22:18
Google-ägaren Alphabet slog vissa av förväntningarna för sitt senaste kvartal. Vinsten uppgick till 1:55 dollar per aktie, att jämföra med analytikernas förväntningar på 1:45 dollar per aktie.
24 Okt, 12:12
Förväntningarna är höga när Google presenterar sin kvartalsrapport i kväll. Företaget har inte råd med misstag och måste försäkra investerare om att de fortsatt ska vara högt värderade.
19 Okt, 13:38
EU-kommissionen kräver information av Meta om vilka åtgärder bolaget tagit när det gäller problematiskt material som spridits kring terrorstämplade Hamas attacker i Israel. Det handlar framför allt om olagligt innehåll och desinformation.
18 Okt, 19:12
Trötthet och minskad fysisk ork är vanliga symptom i klimakteriet. Ändå är det många kvinnor som inte känner till det och få söker vård, visar en ny studie. Klimakteriet ska inte vara tabubelagt att prata om. Det ska vara en självklarhet, säger Åsa Enervik, barnmorska och expert på RFSU.
17 Okt, 11:54
"The magnificent seven" – det är bolagen du ska hålla koll på de kommande veckorna. De är helt tongivande för börsen och ligger i princip bakom hela årets uppgång, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.
29 Sep, 06:54
Det ska bli lättare att säga nej till AI. Det meddelar Google på sin blogg. Mer specifikt handlar det om att Google har börjat tillhandahålla en ny funktion som låter företag stänga av möjligheten för Google att använda deras data för att träna AI-tjänster.
15 Sep, 14:44
Tiktok åker på en miljardsmäll för att ha gjort intrång i barns integritet i EU. Den populära appen bötfälls med 345 miljoner euro, motsvarande 4,1 miljarder kronor, av EU:s dataskyddsmyndighet.
14 Sep, 09:06
Elon Musk, Mark Zuckerberg, högsta chefer för Google och IBM – alla var där när USA:s senat kallade till "toppmöte" om AI. Musk tar till stora ord: det kan bli "viktigt för civilisationens framtid" att USA nu vill göra som EU och reglera AI i lag.
12 Sep, 22:10
De ledande indexen vid New York-börsen sjönk på tisdagen.
1 2 3 4 ... 22