Google

Internetföretaget Google grundades den 4 september 1998 av de två kollegorna Larry Page och Sergey Brin och var inledningsvis en söktjänst för Internet. 


I Sverige har Google haft en stark position. Mer än 90 procent av Internetsökningarna i Sverige görs på Google. 2003 valde språkrådet att instifta det nya ordet,  googla,  och tio år senare,  ogooglebar.  Företagets informella slogan lyder,  Don't be evil,  och är riktad mot användarna. Det betyder att man ville ge läsarna opartisk tillgång till information och behandla alla med respekt, ärlighet och heder. 


Andra söktjänster som ingår inom företaget är Google Maps, Google Nyheter och Google Böcker. 


Om företaget inte redan var stark så ökade de sin maktposition genom att förvärva den näst största sökmotorn, Youtube, 2006 för cirka 12 miljarder kronor. 


Google har på sistone fått kritik från högt uppsatta svenska mediechefer för att inte ta ansvar gällande hat och hot som finns på sökmotorn. 

idag 13:03
EU-kommissionen slår hårt mot Apple för konkurrensbrott på marknaden för strömmad musik. Över 20 miljarder kronor krävs av nätjätten. Företagets aktie faller i öppningshandeln på Wall Street.
28 Feb, 22:36
En grupp av 32 mediebolag i 13 europeiska länder stämmer teknikjätten Google på 2,1 miljarder euro, motsvarande nästan 24 miljarder kronor, skriver Reuters på sin hemsida.
26 Feb, 10:42
Om Trump blir president igen kan vi lika gärna släcka lampan och säga godnatt. Det säger Eliot Higgins, grundare av journalistnätverket Bellingcat som gjort till sitt uppdrag att slåss mot den ökande vågen av desinformation i världen. Om vi tar fem år på oss att lösa det här är vi körda, säger han.
25 Feb, 08:04
Sverige har goda förutsättningar att dra nytta av den globala AI-hajpen. Men det krävs breda satsningar för att inte missa tåget, anser experterna. Vill man vara med och påverka, bygga grunden till nästa generations digitaliseringslösning, så är det nu, säger professor Fredrik Heintz.
22 Feb, 14:23
Google pausar bildgenerering av människor i sin AI-tjänst Gemini, meddelar bolaget på X.
18 Feb, 14:10
EU är på väg att bötfälla techjätten Apple för konkurrensbrott på marknaden för strömmad musik, rapporterar tidningen Financial Times med hänvisning till fem källor. Böterna kommer hamna på omkring 500 miljoner euro (motsvarande 5,6 miljarder kronor), enligt källorna.
18 Feb, 10:42
Chiptillverkaren Nvidia – AI-hajpens stora vinnare – har i veckan passerat både Google-ägaren Alphabet och Amazon i börsvärde. Milstolparna är bara början på en tillväxtresa som är långt ifrån slut, enligt Nvidias medgrundare och vd Jensen Huang.
16 Feb, 16:35
Google har börjat rulla ut en ny variant av sin AI-modell "Gemini" till utvecklare och företag. Modellen är ett stort kliv framåt.
12 Feb, 16:14
Har du någonsin velat köpa något du inte vet namnet på? Nu finns det en enkel lösning.
9 Feb, 17:05
Google släpper en ny app för mobiler, driven av senaste AI-modellen Gemini. Appen gör det enklare att använda Googles AI-funktioner.
8 Feb, 19:40
Tiktok gör nu som Meta, de drar EU till domstol. Anledningen är att Tiktok, likt Meta, inte gillar EU:s avgiftsmodell som större plattformar måste följa för att finansiera tillämpningen av EU-förordningen Digital services act (DSA).
7 Feb, 20:14
Sociala medier-plattformarna Facebooks och Instagrams ägare Meta går till domstol för att utmana EU:s avgiftsmodell som större plattformar måste följa för att finansiera tillämpningen av EU-förordningen Digital services act (DSA).
5 Feb, 15:46
Snap, bolaget bakom Snapchat, meddelar att man kommer att säga upp tio procent av sin personalstyrka. Det rör sig om drygt 500 anställda, rapporterar CNBC.
2 Feb, 05:40
Mer konkurrens, större valfrihet och mindre nepotism. Förväntningarna är stora när EU tvingar teknikjättarna att släppa in andra. Så här påverkas du och andra av de nya EU-reglerna.
31 Jan, 13:40
Hur farligt är Tiktok och Instagram för ungdomar egentligen? Techjättarnas chefer står till svars när USA:s senat vill veta vad plattformarna gör för att hindra övergrepp och annan skadlig påverkan på tonåringar.
31 Jan, 12:32
Det stormar kring Apple inför EU:s nya regel, som tvingar bolaget att öppna upp Iphones. "Det här är ett klassiskt drag av ett gammalt, dominant företag som tror att reglerna inte gäller dem", skriver vd Daniel Ek som kallar Apples agerande för "fientligt".
30 Jan, 22:08
Googles moderbolag Alphabet redovisar ett resultat över förväntningarna i sin delårsrapport, enligt CNBC. Aktien sjönk omkring 3 procent i efterhandeln.
30 Jan, 16:55
Arc Search, en ny app och sökmotor driven av AI, skapat av The Browser Company har skapat vågor. Produkten hotar dock Google:s intäkter.
26 Jan, 06:44
Microsoft säger upp 8 procent av sin speldivision, totalt 1 900 anställda, rapporterar techsajten The Verge. I ett internt meddelande som sajten tagit del av heter det att nedskärningarna görs för att uppnå en "hållbar kostnadsstruktur".
25 Jan, 08:32
Avancerande rebellstyrkor säger sig ha tagit kontroll över en hamnstad i västra Myanmar.
1 2 3 4 ... 24