Jonna Sundling

Jonna Sundling föddes den 28 december 1994 i Umeå. Sundling är en professionell längdskidåkare som tävlar för klubben Piteå Elit.


Jonna Sundling: Medaljerna och bragderna


Jonna Sundling har tävlat i världscupen flera gånger och har, i december 2021, totalt 16 pallplatser: 12 individuella och 4 som del av längdlaget.


Utöver detta har Sundling två VM-guld på seniornivå, och tre VM-guld på juniornivå. 


Under OS i Peking 2022 åkte hon hem en guldmedalj i sprinttävlingen.


Jonna Sundling: Pojkvännen och familjen

Jonna Sundlings föräldrar är Marie Sundling och Stefan Sundling. Längdskidåkaren har, enligt Svenska Skidförbundet, fyra syskon.


Sedan flera år tillbaka är Sundling tillsammans med Anton Olofsson. Hon bor tillsammans med pojkvännen i Östersund. 

20 Maj, 06:02
Reaktionerna var starka när stjärnvallaren Perry Olsson inte fick fortsätta. Svenske vallachefen Anders Svanebo bemöter nu kritiken och presenterar en ny organisation, inspirerad av försvaret, som ska bli mer familjevänlig. Det finns många som varit i den här branschen där familjer har splittrats. Den vägen tänker inte jag gå.
2 Maj, 15:16
Två nya åkare tar plats i det svenska herrlandslaget, men Alvar Myhlback är inte en av dem. Den 18-årige längdtalangen får i stället jaga en plats till skid-VM 2025 som en del av juniorlaget. Men han ska nog få vara med på några A-landslagsläger, säger landslagschefen Anders Byström.
26 Mar, 12:12
Tvåa på 10 km klassiskt. På den tre gånger så långa distansen var Ebba Andersson bäst av alla. Jag fick verkligen kämpa, säger skidstjärnan efter SM-guldet i Boden.
17 Mar, 11:50
Linn Svahn hoppades på ett mirakel. Men så blev inte fallet. Jessie Diggins vann den totala världscupen före svenskan. Jag tror att jag behöver något dygn innan jag kan vara nöjd över det, säger Svahn.
16 Mar, 12:00
Innan loppet var avståndet 41 poäng. Nu skiljer 75 poäng. Linn Svahn jagar Jessie Diggins i kampen om den totala världscupsegern – men efter en tung tävling i Falun halkar hon efter. Det var inte den dagen i dag, säger Svahn.
15 Mar, 15:05
Linn Svahn blev tvåa i sprinten i världscupfinalen i Falun – och knappar in rejält på Jessie Diggins, USA, i den totala världscupen. Inför säsongens två sista tävlingar är svenskan 41 poäng efter Diggins. Det gäller att bara gå för det, säger Svahn.
15 Mar, 12:38
Linn Svahn närmar sig amerikanskan Jessie Diggins i kampen om segern i den totala världscupen. Den svenska längdstjärnan blev tvåa i fredagens sprintkval i Falun, endast slagen av landslagskollegan Jonna Sundling, och samlade på så sätt in tolv nya världscuppoäng till samlingen.
13 Mar, 10:24
William Poromaa är uttagen i den svenska skidtruppen inför världscupavslutningen i Falun senare i veckan. Men det är inte säkert att svensken, som skadade tummen under femmilen i Holmenkollen, kan ställa sig på startlinjen.
12 Mar, 11:52
Linn Svahn har chansen att säkra totalsegern i sprint i skidornas världscup. Direkt i kvalet hade hon snabbaste tiden.
11 Mar, 19:06
Frida Karlssons enorma uppvisning i Holmenkollens femmil platsar bland svenska längdklassiker. Nu väntar debut i Drammens sprint – men mest av allt ser hon fram emot dagarna i Falun. Det vore fint att få fira med det svenska folket för en gångs skull, säger hon.
11 Mar, 08:30
Jonna Sundling står över tisdagens sprint i Drammen. Den svenska sprintstjärnan behöver återhämta sig efter femmilen i Holmenkollen i helgen, skriver skidlandslaget i ett meddelande.
8 Mar, 10:50
Världscupen i Holmenkollen vidtar åtgärder för att öka säkerheten för åkarna i skidspåret efter att aktivister tog sig in i Vasaloppets spår.
6 Mar, 13:29
Sprinttävlingar i Drammen. Då är både Emma Ribom och Edvin Anger tillbaka i världscupen.
5 Mar, 13:06
Det svenska längdlandslaget ska åka femmil i Holmenkollen i helgen. Då är William Poromaa tillbaka efter en sjukdom som stoppade honom i Lahtis i Finland.
3 Mar, 09:40
Tre svenskor tog sig till final i fristilssprinten i Lahtis – men det blev bara en pallplats. Maja Dahlqvist tog tredjeplatsen efter spurtstrid. Jag är jätteglad att jag tar mig upp på pallen. Klart bästa tävlingen i år, säger hon.
2 Mar, 10:20
Skidveteranen Krista Pärmäkoski fick jubla i Lahtis när hon vann sitt första världscuplopp på sex år. Svenskorna missade alla pallen – Jonna Sundling var bäst med en fjärdeplats.
1 Mar, 15:58
Sveriges damer fortsätter att totaldominera i sprint. Jonna Sundling och Linn Svahn i Sveriges förstalag var helt överlägsna i sprintstafetten – och vann med nästan 25 sekunders marginal.
29 Feb, 13:24
Emma Ribom missar helgens världscuptävlingar i längdskidor i finländska Lahtis. 26-åringen har blivit sjuk. I hennes frånvaro får Frida Karlsson chansen i fredagens sprintstafett.
27 Feb, 13:00
Skidstjärnan Edvin Anger missar helgens världscuptävlingar i Lahtis, vilket Södra Dalarnes Tidning var först med att rapportera om. Anledningen är en förkylning. "Det rör sig om en infektion i övre luftvägarna efter hemkomst från USA", säger landslagsläkare Rickard Noberius i ett uttalande.
19 Feb, 10:44
Jonna Sundling vann fristilsloppet 10 kilometer. Efteråt hjälpte Jonna Sundling amerikanskan Jessica Diggins. Läs mer här!
1 2 3 4 ... 9