Julian Assange

Julian Assange, född 3 juli i Queensland, Australien, är Wikileaks grundare. Organisationen fungerar som en plattform för visselblåsare som delar med sig hemligstämplad information från regeringar och företag som agerar oetiskt. 


Under ett Sverigebesök 2010 skulle han komma med organisationens senaste offentliggörande när han hamnade i blåsväder. Han anhölls i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt samt sexuellt ofredande.  Han häktades sedermera i sin frånvaro och greps någon vecka senare i Storbritannien då han gått till polisstationen. Lite mer än en vecka efter gripandet släpptes han. Året därpå tog en brittisk domstol beslutet att överlämna Assange till Sverige. Beslutet överklagades men blev snabbt avslagen. 


Den 19 juni 2012 kom sen nyheten om att han ansökt om politisk asyl i Ecuador på ambassaden i London. Han blev beviljad. Efter många turer i ärendet släpptes utredningen från svenskt håll den 17 maj 2017. Dock kan utredningen återupptas om Assange besöker Sverige innan 2020. 


Han släppte sin självbiografi 2010. I Sverige kom den två år senare och heter "Memoarer är prostitution". 

21 Aug, 08:20
Flera norska kulturpersoner lämnade i helgen över ett brev till brittiska ambassaden i Oslo med kravet att Wikileaksgrundaren Julian Assange släpps fri. Bland dem återfanns Liv Ullmann, skådespelaren Agnete Haaland och regissören Vibeke Løkkeberg, enligt tidningen Klassekampen.
29 Jul, 17:28
USA:s utrikesminister Antony Blinken avvisar den australiska regeringen uppmaning till USA att släppa kravet på att få Wikileaksgrundaren Julian Assange utlämnad, rapporterar The Guardian.
9 Jun, 16:06
Julian Assange har kommit ett steg närmare en utlämning till USA. Storbritanniens högsta domstol har avslagit Wikileaks-grundarens överklagande av utlämningsbeslutet.
14 Apr, 05:00
Rysslands invasion av Ukraina, Israel-Palestina-konflikten och vem som borde få mest kredd för "The dark side of the moon". Gamle Pink Floyd-basisten Roger Waters har en sällsynt förmåga att hamna i bråk.I helgen spelar han i Sverige.
24 Mar, 05:02
Den svenske programmeraren Ola Bini friades från misstankarna om dataintrång i Ecuador. Två månader senare finns fortfarande ingen skriftlig dom – och restriktionerna mot honom kvarstår.
20 Feb, 18:34
Hackergruppen som tagit åt sig "äran" för attackerna mot Sverige tillhör nu ett ryskt nätverk. Det säger Anonymous Sudan själva.Det här är exakt vad vi sett också, att det är ryska aktörer som legat bakom från början, säger cybersäkerhetsexperten Marcus Murray.
11 Feb, 21:58
Flera hundra anhängare till fängslade Julian Assange demonstrerade i London på lördagskvällen med krav på Wikileaksgrundarens frigivning.
1 Feb, 17:12
Den svenske programmeraren Ola Bini fick det oväntade beskedet att han friats från anklagelserna om dataintrång.Men ännu är inget klart, framhåller han.
1 Feb, 07:20
Under fyra år har Ola Bini varit fast i Ecuador i väntan på en dom. I natt friades han från alla anklagelser om dataintrång.Här är alla turerna i fallet med svenske Ola Bini:
1 Feb, 02:20
Efter fyra år i juridiskt limbo i Ecuador har den svenske programmeraren Ola Bini friats från anklagelserna om dataintrång.
31 Jan, 14:26
Anklagelserna mot Ola Bini är politiskt motiverade och tätt sammanflätade med svenskens bekantskap med Wikileaksgrundaren Julian Assange. Det säger Thomas Bodström, 40-åringens juridiska ombud i Sverige.
31 Jan, 09:20
Han anklagas av den ecuadorianska regeringen för dataintrång och har befunnit sig i ett rättsligt limbo. Här är alla turerna i fallet med svenske Ola Bini:
31 Jan, 06:00
Svenske Ola Bini har tillbringat fyra år i rättslig limbo i Ecuador, vars regering anklagar honom för dataintrång.När rättegången nu ska avslutas kan en 1 400 dagar lång mardröm få sin upplösning – men huvudpersonen tvivlar.Mina advokater säger att det kan ta fem, tio år till, säger han.
25 Jan, 10:18
En spelfilm om uppgång och fall i 1920-talets Hollywood och en dokumentär om en kvinna som gjorde en liknande resa 70 år senare är veckans höjdpunkter på film. Det är premiär för "Babylon" och Pamela Anderson-dokumentären på Netflix.Här är veckans filmer och serier.
29 Dec 2022, 22:28
Den brittiska modelegendaren Vivienne Westwood har avlidit, bekräftar hennes modehus på Twitter. Punkens drottning blev 81 år gammal.
28 Nov 2022, 14:04
Lägg ned spionanklagelserna mot Julian Assange, kräver de stora medier som först publicerade uppgifter som Assange och Wikileaks hade kommit över.
28 Okt 2022, 19:41
Hur och om Twitter kommer att förändras med Elon Musk vid rodret har diskuterats sedan han uttryckte intresse för att köpa sociala medier-plattformen. Nu står han som ägare och det återstår att se vad som händer härnäst.Här är listan på några Twitterstormar och ögonblick som uppmärksammats i Sverige.
22 Jan 2021, 17:53
När Wikileaksgrundaren Julian Assange blev misstänkt för sexuella övergrepp i Sverige blev det ett av 2010-talets mest omskrivna händelser.
6 Jan 2021, 12:34
Wikileaksgrundaren Julian Assange släpps inte fri mot borgen. Nyheter24 rapporterade tidigare om att Assange släpptes mot borgen, enligt uppgifter från TV4 Nyheterna. Uppgifterna visade sig inte stämma.
13 Maj 2019, 12:09
Wikileaksgrundaren Julian Assange blev 2010 misstänkt för bland annat våldtäkt i Sverige. Det här är allt som har hänt sedan dess.
1 2 3 4 ... 12