Kriget i Ukraina

Under torsdagsnatten den 24 februari 2022 införde Ryssland vad som beskrivs som en storskalig militär insats i Ukraina. Bakgrunden till konflikten är olika och kan härledas långt bak i historien. Den senaste bakgrunden på senaste tiden brukar dock härledas till 2014 till Krimkrisen.

Här är våra senaste nyheter om kriget i Ukraina

igår 12:30
EU-kommissionen föreslår ytterligare en förlängning av det tillfälliga skydd och de rättigheter som ges till ukrainare i EU på grund av kriget i Ukraina.
2 dagar sedan 20:40
USA och Polen har skapat en multinationell grupp som ska arbeta mot rysk desinformation om kriget i Ukraina, meddelar USA:s utrikesdepartement.
3 dagar sedan 20:24
Det blev stort jubel på Moderaternas valvaka när valresultatet gjorde klart att partiet blir näst störst. Om det polariserande resultatet i Europa och stödet till Ukraina är inget givet. Demokratier är sårbara, säger statsministern och M-ledaren Ulf Kristersson.
3 dagar sedan 08:20
Ukraina och ekonomin är de stora utmaningarna som EU måste hantera efter valet. Och snart väntar ett USA-val som kan få enorma konsekvenser för Europa.
8 Jun, 17:06
Statsminister Ulf Kristersson (M) knackar dörr in i det sista på lördagen. Det är antalet röster som räknas och inte känslan, säger han.
7 Jun, 09:02
Konspirationsteorierna kring EU-valet går på högvarv. Enligt forskningen så är de 72 timmarna före ett val de hetaste, säger medieforskare Andreas Önnerfors. Här är fem av de största konspirationsteorierna som sprids just nu:
6 Jun, 19:24
Det har gått 80 år sedan allierade styrkor invaderade Normandies stränder. På torsdagen besöktes platsen av både världsledare och veteraner. Krig är brutalt, sade 99-årige veteranen Joe Mines, vid en ceremoni.
6 Jun, 06:30
Konspirationsteorierna kring EU-valet går på högvarv. Enligt forskningen så är de 72 timmarna före ett val de hetaste, säger medieforskare Andreas Önnerfors. Här är fem av de största konspirationsteorierna som sprids just nu:
6 Jun, 06:30
Stödet för ny atomkraft är fortsatt ovanligt högt bland svenskarna. Sex av tio kan tänka sig fler reaktorer. Bara en av tio vill avveckla, enligt en ny mätning från kärnkraftsindustrin.
5 Jun, 09:12
Ryssland driver en desinformationskampanj inför Paris-OS. Bland annat används Tom Cruise AI-genererade röst och falska nyhetssajter för att skrämmas och smutskasta, varnar Microsoft.
5 Jun, 06:02
Kriget i Ukraina får Europas gamla östblock att önska sig en starkare ställning i EU. Lyssna på oss! lyder kravet inför EU-valet och fördelningen av framtida toppjobb i Bryssel.
3 Jun, 13:04
Gaspriset på den europeiska marknaden rusar uppemot tio procent på måndagsförmiddagen. Orsaken är att Norge har problem med att få igång gasleveranserna efter en planerad översyn.
31 Maj, 18:10
Världssexan Andrej Rubljov är första herrspelare bland de 15 högst seedade att slås ut i Franska mästerskapen i tennis i Paris. Jag kan inte minnas att jag uppträtt sämre under en grand slam någonsin, säger Andrej Rubjlov.
31 Maj, 09:54
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har under ett besök i Sverige skrivit under nya säkerhetsavtal med alla nordiska länder. Zelenskyj vädjar om luftvärnssystemet Patriot för att kunna slå tillbaka ryssarna. Tyvärr har Putin förmåga att utvidga kriget, säger han.
29 Maj, 10:28
Sveriges nya militära stödpaket till Ukraina kommer att hjälpa vid fronten. Men också stärka landet på sikt, enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi. Det är ett nödvändigt och viktigt paket, säger han.
27 Maj, 18:54
Ungerns upprepade nej till allehanda stöd till Ukraina väcker ökad irritation inom EU – inte minst i Baltikum. Dags att sluta vara snälla och artiga, anser Litauen.
22 Maj, 09:24
Flera partiledare oroar sig för hur avslöjandena om SD:s anonyma konton kan påverka EU-valet. Jag tror att det är svårt för en vanlig medborgare att förstå varför det är förkastligt att manipulera val med trollfabriker från St Petersburg, men helt okej från ett riksdagskansli i Stockholm, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar i riksdagens partiledardebatt.
21 Maj, 06:50
Örnar som brukar migrera genom Ukraina tycks ha förändrat sina flyttvägar för att undvika områden som påverkats av kriget. Det framgår av en ny studie som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.
15 Maj, 11:34
Han samlar på exotiska djur och till hans futuristiska stålslott hör en pool fylld med hajar. Bakom kulisserna sägs en Rysslandsvänlig, till synes excentrisk miljardär styra det regeringsparti som precis klubbat Georgiens omstridda agentlag.
15 Maj, 06:18
Rysslands president Vladimir Putin berömmer Kina för dess "genuina önskan" att hjälpa till att lösa kriget i Ukraina, säger Putin i en intervju med den regimstyrda nyhetsbyrån Nya Kina (Xinhua) inför ett två dagar långt statsbesök i landet.
1 2 3 4 ... 56