Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria är Sveriges tronarvinge vilket betyder att det är hon som kommer ta över som drottning efter att kung Carl Gustav drar sig tillbaka.


Victoria Ingrid Alice Désirée föddes 14 juli 1977 och är hertiginna av Västergötland. Hennes officiella titel är Hennes Kunglig Höghet Victoria, Sveriges Kronprinsessa, Hertiginna av Västergötland.


I november 1979 röstade Sveriges riksdag igenom en förändring i grundlagen som tillät kvinnlig tronföljd. Prins Carl Philip var alltså tronarvingen under ett kort tag efter att han fötts.


2002 blev kronprinsessan och Daniel Westling ett par och 19 juni 2010 gifte sig paret. De bor nu på Haga slott i Solna.


23 februari föddes deras dotter Estelle och sonen Oscar föddes den 2 mars 2016.


Kronprinsessan är engagerad i biståndsarbete, internationellt fredsarbete och stöd till handikappade ungdomar.


Victorias jobb består mycket i att ansvara för planering, förberedelse och genomförde av hennes officiella program. Om kungen befinner sig utomlands är det kronprinsessan som träder in som tillfällig riksföreståndare.

19 Nov, 18:10
På söndagen firade Tyskland en nationell minnesdag för krigsoffer, med kronprinsessan Victoria som huvudtalare. Den tyska erfarenheten är unik men den rymmer insikter som går bortom det tyska. En av dessa är att fred och frihet inte är naturlagar, en gång för alla givna, sade hon.
18 Okt, 10:17
Det var i augusti tidigare i år som prins Daniel körde för fort på E16. Nu döms han.
16 Okt, 20:22
Vad är väl en bal på slottet? Säkerligen en alldeles underbar upplevelse för de gäster som på söndagskvällen var inbjuda till drottning Margrethes galamiddag för att fira barnbarnet, prins Christians 18-årsdag.
15 Sep, 19:34
Firandet av kungens 50-årsjubileum på tronen nådde på fredagskvällen sin kulmen med en bankett på Stockholm slott. I sitt välkomsttal passade kungen på att hylla både drottningen och kronprinsessan.
13 Sep, 18:54
En stadig sten i vattnet medan åren går. Så beskriver konstnären Lars Lerin kung Carl Gustafs jubileumsgåva från regering och riksdag.
13 Sep, 10:58
I helgen firar kung Carl XVI Gustaf 50 år på tronen – i tuffa ekonomiska tider. Nu öppnar hans majestät upp om sin privatekonomi.
13 Sep, 05:46
En ung spoling utan akademisk begåvning som är märkbart obekväm i sociala sammanhang. Succén är långt ifrån given när kronprins Carl Gustaf i september 1973 tar över efter sin farfar. 50 år senare sitter han säkert på tronen och har med tiden blivit närmast folkkär.
8 Sep, 21:34
Kungen har skött sitt ämbete väl, men nu är det dags att lämna över till kronprinsessan Victoria. Det anser en majoritet av de som besvarat en undersökning som Dagens Nyheter låtit Ipsos genomföra.
29 Aug, 10:40
Prins Daniel gifte sig med Kronprinsessan Victoria 2010. Läs allt om Prins Daniel här: längd, sjukdom, syster och skilsmässoryktet.
14 Jul, 19:20
Kronprinsessan Victoria har traditionsenligt firat sin födelsedag på Öland.
6 Jul, 09:31
​14 juli är inte bara Frankrikes nationaldag, utan även en särskild dag för Sveriges kronprinsessa Victoria, nämligen hennes födelsedag.
23 Jun, 10:03
​Alltid drömt om att bo som en kunglig? Närmare än så här kan du nog inte komma.
17 Jun, 07:56
Omringade av isbjörnar har forskare jagat varm luft i Arktis. Men inte ens kronjuvelen i svensk polarforskning kunde rå på isen så här tidigt på året. Vi måste bygga en isbrytare som är bättre än Oden, som är det bästa vi har, säger professor Michael Tjernström.
7 Jun, 06:00
Han är en av världens bästa ishockeyspelare och efter årets makalösa säsong sällar han sig till en unik skara. Årets Victoriapristagare heter Erik Karlsson. Jag är givetvis väldigt stolt, säger han.
17 Maj, 08:40
Kungen sitter säkert på tronen – och även kronprinsessan Victoria vad det lider. Stödet för att Sverige ska vara en republik har inte varit så lågt på över 20 år.
10 Maj, 09:56
Prinsessan Leonore har trillat och brutit armen, uppger hovet.
6 Maj, 10:26
Storbritanniens första kröning på över 70 år har inletts i Westminster Abbey – där över tvåtusen gäster är på plats för en pampig ceremoni. Men flera antimonarkister har gripits på Londons gator.
5 Maj, 14:32
Flaggor, poliser och avspärrningar. I London pågår de sista förberedelserna inför kung Charles III:s kröning. Längs med paradgatan The Mall campar de mest inbitna rojalisterna för att försäkra sig om en skymt av kungaparet.Den kungliga familjen är vår historia, tradition och stabilitet, säger 81-åriga Margaret Tinsley från Dorset, som tillbringat de senaste nätterna i ett tält.
4 Maj, 06:02
Kröningen av kung Charles III är på lördag, men firandet pågår i tre dagar. Det här är vad som väntar.
13 Apr, 18:56
Det blir kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria som kommer att representera Sverige vid kung Charles III kröning den 6 maj i Storbritannien. Det skriver hovet på sin hemsida.
1 2 3 4 ... 15