Magdalena Andersson

Magdalena Andersson är Socialdemokraternas partiledare. Hon var tidigare, mellan 2014 och 2021, finansminister, vilket gjorde henne till den första kvinnan på den posten i en socialdemokratisk regering.

Den 30 november 2021 blev Andersson utsedd till statsminster. Hon är därmed den första kvinnan som sitter på posten i Sverige. 


Magdalena Anderssons uppväxt, betyg och utbildning


Magdalena Andersson är född 23 januari 1967 i Uppsala och var simmerska på elitnivå under sin ungdom. Andersson studerade under sin gymnasietid samhällsvetenskaplig linje och hade elva femmor, två fyror och en tvåa i betyg när hon gick ut år 1987. 


Hon tog ekonomexamen vid Handelshögskolan i Stockholm 1992 och blev civilekonom, och blev sedan doktorand i nationalekonomi där åren 1992-1995, men avbröt de studierna. Höstterminen 1994 studerande hon vid Institutet för avancerade studier i Wien, Österrike och terminen därefter vid Harvard University, USA.


Magdalena Anderssons karriär och arbete inom Socialdemokraterna


Åren 1996-1998 var Andersson politisk sakkunnig. Hon var sedan planeringschef i Statsrådsberedningen 1998-2004 och statssekreterare i Finansdepartementet 2004-2006. Hon var även styrelseledamot i den socialdemokratiska tankesmedjan Policy Network under åren 2005-2009.


Hon blev sedan rådgivare till ordföranden för Socialdemokraterna och mellan 2009-2012 var hon överdirektör vid Skatteverket. I februari 2012 utsågs hon av Stefan Löfven som ekonomisk-politisk talesperson och 29 september 2014 blev hon ledamot i riksdagen. Enbart fyra dagar efter det skildes hon från uppdraget som ekonomisk-politisk talesperson och tillträdde som Sveriges finansminister.


Efterträdde Stefan Löfven - Magdalena Andersson blev partiledare för Socialdemokraterna


Den 4 november 2021 blev Magdalena Andersson vald till Socialdemokraternas partiordförande vid partiets kongress i Göteborg. Hon efterträdde därmed Stefan Löfven som suttit på partiledarposten i drygt sju år.

Magdalena Anderssons familj, make och barn

Den man som vissa säkert skymtat vid Magdalena Anderssons sida genom åren är maken Richard Friberg. Likt sin fru är Friberg född 1967. 

Richard Friberg är, precis som Magdalena Andersson, utbildad vid Handelshögskolan och det var även där de träffades under 1990-talet.

Idag bor de äkta makarna i Nacka utanför Stockholm har två barn ihop, en son och en dotter.

Här kan du läsa alla Nyheter24:s artiklar om Magdalena Andersson!

igår 10:46
Anna-Greta Leijon har avlidit efter en kort tids sjukdom. Den politiska karriären sträckte sig över flera regeringar och innehöll både kidnappningsplaner och skandaler. Hon var väldigt viktig för genombrottet för kvinnor inom politiken, säger Ingvar Carlsson till TT.
2 dagar sedan 14:02
Regeringen går vidare med förslagen om skärpta krav på partilotterier – trots protester från S. Även att förbjuda dem helt finns på bordet. Det är inte uteslutet med ett förbud, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).
2 dagar sedan 12:44
Många människor samlades på torsdagskvällen i Stockholmsförorten Skärholmen för att hedra offret för dödsskjutningen dagen innan. Statsminister Ulf Kristersson (M) var på plats. Det har hänt en alldeles fasansfull sak här, säger han till TT.
9 Apr, 12:56
KD-ledaren Ebba Busch är inte orolig för att partiet ska tappa röster till avhopparen Sara Skyttedals nya projekt, kallat Folklistan. Men jag tycker att det är ett ganska bra namn, säger Busch med ett leende.
9 Apr, 11:50
Socialdemokraterna ska ta fram ny politik mot "marknadskaoset" i välfärden och "icke fungerande" marknader. Vi behöver en ny riktning där vi gör upp med marknadsmisslyckanden, säger partiledaren Magdalena Andersson.
8 Apr, 18:14
Jan Emanuel är “enorm” på sociala medier – och han följs av många unga. Det säger experten Emanuel Karlsten, som tror att nystartade Folklistan därför har potential att ta en plats i EU-parlamentet.
4 Apr, 11:30
Det råder oenighet mellan Tidöpartierna och splittring inom både S och M. Trots det har riksdagens socialutskott nu skickat vidare det omstridda förslaget om könstillhörighet för omröstning. Jag hade gärna själv sett en 18-årsgräns, säger statsminister Ulf Kristersson (M).
29 Mar, 11:20
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.
25 Mar, 05:40
SSU kritiserar Socialdemokraterna för att inte ta strid mot regeringen om en särskild kärnvapendeklaration. Vi är inte nöjda med att det är så tyst i den här frågan, säger SSU-ordföranden Lisa Nåbo.
20 Mar, 11:20
Permanenta det tillfälliga extra bostadsbidraget till barnfamiljer, föreslår Socialdemokraterna.
20 Mar, 09:36
Statsminister Ulf Kristersson (M) och regeringen står i kontakt med Säpo efter misstankarna om ett avvärjt terrordåd mot riksdagen. Det fanns goda skäl att höja terrorhotnivån. Det här är farligt på riktigt, säger han.
16 Mar, 13:34
S-ledaren Magdalena Andersson säger i en intervju med SvD att hon vill att Sverige tydligare tar ton internationellt för att skydda civila i Gaza.
14 Mar, 13:36
Socialdemokraterna vill se en bred politisk överenskommelse om hur totalförsvaret ska finansieras på sikt. Det kommer att kräva svåra prioriteringar, säger partiledaren Magdalena Andersson.
11 Mar, 19:02
I förra veckan åkte statsminister Ulf Kristersson (M) till USA för att medverka då anslutningshandlingarna till Nato överlämnades till den amerikanska regeringen. Med sig hem hade han både ett Natomedlemskap – och en gåva.
11 Mar, 11:12
Nu vajar den svenska flaggan vid Natohögkvarteret. Vi har kommit hem, säger statsminister Ulf Kristersson på ceremoni med kronprinsessan Victoria i Bryssel.
5 Mar, 16:32
Ännu ett steg har tagits mot Sveriges intåg i Nato – Ungerns president har undertecknat ansökan. Resan dit har varit lång, och allting började när Ryssland attackerade Ukraina för två år sedan. Här är de viktigaste turerna:
4 Mar, 11:12
Regeringen skjuter till sex miljarder kronor extra till vården i vårens budget. Samtidigt är underskottet i regionerna fortsatt stort. Nu tar staten sin del av ansvaret, säger statsminister Ulf Kristersson (M).
2 Mar, 13:12
Socialdemokraterna vill att avkastningen från frysta ryska tillgångar ska användas till ammunition för Ukraina. Det är bråttom. Regeringen måste driva på, säger S-ledaren Magdalena Andersson.
2 Mar, 10:36
Ännu ett steg har tagits mot Sveriges intåg i Nato – Ungerns talman har undertecknat ansökan. Resan dit har varit lång, och allting började när Ryssland attackerade Ukraina för två år sedan. Här är de viktigaste turerna:
1 Mar, 14:28
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson reagerar starkt på utredning om att begränsa partilotterier. Enda syftet är att strypa det största oppositionspartiets finansiering.
1 2 3 4 ... 22