Narkotika – drogrelaterade händelser – Nyheter24

Narkotika är droger som bedövar det centrala nervsystemet. Dessa substanser är olagliga men narkotikabegreppet skiljer sig från land till land då länder tenderar att ha olika juridiska klassifikationer om vilka medel som ska kategoriseras som narkotika. 

Det som definieras som narkotika har därmed att göra med vilka medel som är socialt accepterade i samhället. Vissa mediciner klassas som narkotika och då behövs läkarintyg för att få preparatet utskrivet.  

Knark är ett vanligt slanguttryck för narkotika och används i vardagligt tal. Alla droger är skadliga att använda och kan framkalla beroende. 

Drogrelaterade brott kan ge böter eller fängelse beroende på brottets omfattning och den skyldiges ålder.

24 Maj, 14:28
En anställd inom skånsk kriminalvård har häktats för misstänkt inblandning i en narkotikahärva, rapporterar HD/Sydsvenskan.
24 Maj, 10:44
EU behöver växla upp arbetet mot smuggling av vapen och narkotika, anser Socialdemokraterna.
23 Maj, 18:46
Vart femte dödsfall som skedde i förtid kan kopplas till alkohol, tobak eller narkotika, visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.
23 Maj, 05:30
Han går under aliaset "Ghost" och misstänks ha organiserat mord och grova våldsdåd för Foxtrotnätverket. Nu döms den 28-årige mannen till 18 års fängelse för grova brott – och fler utredningar mot honom pågår.
23 Maj, 01:42
Ecuador utlyser undantagstillstånd i nästan en tredjedel av sina provinser efter en våldsspiral. Samtidigt pågår regeringens "krig" mot narkotika och kriminella gäng.
22 Maj, 11:04
I september förra året mördades en kvinna brutalt i sitt hem i Umeå. Nu döms en man i 30-årsåldern till 18 års fängelse för mord, meddelar Umeå tingsrätt.
16 Maj, 01:54
En man i 25-årsåldern greps under onsdagskvällen i Agnesberg nordost om Göteborg, misstänkt för att ha knivskurit en man i 70-årsåldern.
15 Maj, 14:46
En person har häktats efter tisdagens stora polisinsats i Göteborgsområdet mot den grova organiserade brottsligheten. Flera personer är anhållna.
14 Maj, 12:06
Polisen har genomfört en stor insats mot den organiserade brottsligheten i Göteborgsområdet. Flera personer är misstänkta för brott efter insatsen, där närmare 20 personer hämtades in till förhör. Vapen, narkotika, mobiltelefoner och en stor summa kontanter har tagits i beslag.
10 Maj, 23:02
Sex personer, fem män och en kvinna, har i samband med en husrannsakan gripits misstänkta för grovt narkotikabrott i Malmö.
7 Maj, 02:42
När polisen slog till mot en bil och en bostad utanför Uppsala i oktober förra året hittades sammanlagt 231 kilo sprängmedel. En man och en kvinna i 30-årsåldern åtalades, och nu döms de båda till sju och ett halvt års fängelse för bland annat synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, skriver Upsala Nya Tidning.
1 Maj, 08:30
Valborgsmässoafton blev på sina håll stökig. I Stockholm spårade ett större valborgsfirande med tusentals ungdomar ur.
30 Apr, 05:16
Kriminella tycks ha blivit mer strategiska i sina försök att värva poliskällor, enligt Brå-utredaren Johanna Skinnari. Både kärleksfällor och släktkopplingar används, men även poliser med spelskulder eller narkotikabruk kan utnyttjas.
24 Apr, 06:00
Pandemi, inflation eller gängkrig – inget verkar bita på de historiskt låga gatupriserna på narkotika, enligt en ny rapport. Det visar på svårigheterna med att bekämpa den här marknaden, säger Ulf Guttormsson vid organisationen CAN.
24 Apr, 03:54
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.
23 Apr, 19:36
Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.
23 Apr, 10:04
En medhjälpare till den tyska ytterhögerns toppkandidat i EU-valet har gripits, utpekad som kinesisk spion. En attack på europeisk demokrati, säger Tysklands inrikesminister Nancy Faeser.
23 Apr, 05:42
Jättebeslaget av kokain vid Norvik hamn kan vara ett av de största som har gjorts i Sverige. Trots det har beslaget endast en liten effekt på marknaden, bedömer narkotikapolisen Lennart Karlsson. Tillgången på kokain är oerhört god, säger han.
22 Apr, 12:18
Farhågorna kring stängningen av Pusher Street i Christiania har inte besannats, enligt polisen.
20 Apr, 17:00
Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.
1 2 3 4 ... 47