Oscarsgalan

Oscargalan är den gala som premierar filmer under det gångna året. 1929 hölls den första galan och värd var då Douglas Fairbanks, filmakademins ordförande då. Galan är också den enda som media inte sänt, nästkommande år sändes galan via radio. 


Regissören Ingmar Bergman och skådespelerskan Ingrid Bergman är de två svenskar som har varit mest frekventa när det gäller Oscars-nomineringar, hela 18 stycken tillsammans. Alicia Vikander är den senaste från Sverige som fått en Oscar, 2016. Innan dess var det Ingrid Bergman, 1975. Platsen för galan är Dolby Theatre i Los Angeles. 


Några som har varit värdar för galan de senaste åren är Jimmy Kimmel, Ellen DeGeneres och Chris Rock. 

12 Maj, 09:46
Schweiziska Nemo vann Eurovision Song Contest – i kläder som Malmödesignern Linnea Samia Khalil skapat.
7 Maj, 07:58
På onsdagens Grammisgala kan det bli prisregn för Thomas Stenström. Men det är många som är med och slåss om att bli kvällens stora vinnare.
2 Maj, 13:04
Den franska regeringen tillsätter en särskild kommission som ska utreda sexuellt våld inom film- och tv-världen och andra kultursektorer.
25 Apr, 18:52
Tunisiska "Fyra döttrar" gick miste en Oscar, men regissören Kaouther Ben Hania deppar inte. Min film har gått på biograferna i Tunisien sedan i september. Den är en stor framgång. Och Oscarsnomineringen mottogs med stolthet, säger hon.
6 Apr, 06:02
Flera tunga namn i Hollywood – bland dem Oscarsvinnarna Joaquin Phoenix och Joel Coen – har skrivit under ett öppet brev till stöd för regissören Jonathan Glazer, rapporterar Variety.
24 Mar, 08:12
Kriget i Gaza fortsätter att splittra kultur- och nöjesbranschen. Flera av de regissörer, skådespelare och författare som protesterar mot våldet blir avbokade eller häftigt kritiserade.
21 Mar, 19:00
Den femte filmen i den postapokalyptiska Mad Max-serien, "Furiosa", får – utom tävlan – sin världspremiär på filmfestivalen i Cannes den 15 maj.
19 Mar, 14:46
Den brittiske regissören Jonathan Glazer får hård kritik för sitt tacktal på Oscarsgalan förra helgen.
12 Mar, 03:03
Omkring 19,5 miljoner människor såg Oscarsgalan, enligt siffror från ABC. Det är den högsta siffran på fyra år och en ökning med fyra procent jämfört med 2023.
11 Mar, 07:40
Al Pacino klantade sig, Ryan Gosling höll bejublad allsång i rosa och John Cena nakenchockade – nästan. Här är några minnesvärda ögonblick från Hollywoods mesta och största gala.
11 Mar, 00:40
Oscarsgalan är igång efter ett tufft år för drömfabriken i Hollywood. Det kommer att bli en lång natt efter det som var ett långt år, sade galavärden Jimmy Kimmel i sin öppningsmonolog och syftade på den flera månader långa strejken i Hollywood.
10 Mar, 21:24
Den amerikanske skådespelaren Vanessa Hudgens väntar sitt första barn. Det meddelade 35-åringen, känd från bland annat "High school musical", på röda mattan inför Oscarsgalan, rapporterar Variety.
10 Mar, 19:50
Christopher Nolans "Oppenheimer" väntas dominera nattens Oscarsgala, som börjar tidigare än vanligt – redan vid midnatt svensk tid.
8 Mar, 10:00
Tio kandidater är nominerade till priset för bästa film på Oscarsgalan natten till måndag. Alla har fått svensk premiär – här kan du se Oscarsfavoriterna.
7 Mar, 06:04
Ludwig Göransson kan vinna sin andra guldstatyett för musiken till ”Oppenheimer” när 2024 års upplaga av Oscarsgalan sänds 10 mars. — Jag får nypa mig i armen, det är inte varje gång jag får jobba på ett sånt här projekt, säger han.
5 Mar, 21:54
Natten till måndagen den 11 mars är det dags för Oscarsgalan som även i år leds av pratshowvärden Jimmy Kimmel – och även i år kan galan ses i TV4.
28 Feb, 21:34
Ryan Gosling har dubbla anledningar att vara nervös inför Oscarsgalan. Den amerikanska filmstjärnan är inte bara nominerad till bästa manliga biroll utan ska också uppträda med låten "I'm just Ken" från filmen "Barbie" på galan, meddelar arrangören.
26 Feb, 19:06
Den senaste tidens prisregn över "Oppenheimer" placerar filmen i toppläge inför striden om statyetterna på Oscarsgalan.
24 Feb, 00:18
Justine Triet och filmen "Fritt fall" blev den stora vinnaren vid årets Césargala. Men nästan allt fokus låg på skådespelaren Judith Godrèche och metoo-rörelsen.
18 Feb, 20:00
Ludwig Göransson prisas för sin musik till filmen "Oppenheimer" på den brittiska filmgalan Bafta i London på söndagen. Även svensk-nederländske Hoyte van Hoytema belönas för fotot till samma film.
1 2 3 4 ... 9