Stina Nilsson

Stina Nilsson är en svensk längdskidåkare som föddes 24 juni 1993 och växte upp i Malung i Dalarna.

Sin allra första skidtävling vann hon redan som fyraåring. Därefter rullade segrarna in, med bland annat hela fyra guld från Junior VM, två i sprint och två i stafett. Dessutom har hon vunnit U-23-cupen två gånger och vid OS i Sotji 2014 plockade hon hem en bronsmedalj.

I Falun 2015 tog hon silver på VM-sprinten i klassisk stil, efter Marit Bjørgen som knep guldet. Dessutom tog Stina silver i stafetten tillsammans med Sofia Bleckur, Maria Rydqvist och Charlotte Kalla. Efter dessa bedrifter fick hon smeknamnet "silver-Stina". Den första individuella världscupsegern tog hon hem 13 december 2015 i samband med att hon vann sprinten i Davos.

Under säsongen 2016/2017 landade Stina Nilsson på en imponerande tredjeplats i Tour de Ski, men flera medaler har det blivit sedan dess.

2015 tilldelades hon Sixten Jernbergspriset.

3 dagar sedan 14:30
Premiären i Östersund gav inte Stina Nilsson beskedet hon hoppats. Hennes världscupplats framåt är oviss. Den hänger i en sytråd, säger den 30-åriga skidskytten.
23 Nov, 17:02
Sverige har världens bästa damlag i längdskidor. Men en av de tyngsta titlarna har man inte ens varit nära att vinna. I vinter ska det bli ändring på den saken. På pappret är vi väl nästan åtta damer som kan slåss om den totala världscupen, säger Frida Karlsson.
20 Nov, 14:04
Steget från längd till skidskytte har inte varit lätt för Stina Nilsson. Förra vintern tog hon dessutom ett steg tillbaka i utvecklingen. Jag tror att jag var för belastad in till säsongen, säger hon inför världscuppremiären till helgen.
20 Nov, 12:28
Skidskyttestjärnan Martin Ponsiluoma är uttagen till världscuppremiären i Östersund i veckan efter höftskadan som gjorde att han missade Sverigepremiären i Idre nyligen.
7 Nov, 14:09
Skidskytten Stina Nilsson är en dålig förlorare, sämre än vad hon själv vill erkänna. Det anser i alla fall landslagskompisen Johanna Skottheim.
30 Sep, 08:29
Här är allt du vill veta om Stina Nilsson: Pojkvännen Emil Nykvist, familj, förmögenhet, Instagram och svaret på hur lång Stina Nilsson är.
22 Aug, 05:30
Nya dagsrutiner med ändrade träningstider. Det ska hjälpa Stina Nilsson att ta revansch efter den misslyckade fjolårssäsongen. Jag tror absolut att det kan göra skillnad för mig i vinter, säger hon.
14 Jul, 13:30
Tre Kronor glimrar inte längre. Ishockeylandslaget är långt från glansdagarna – men det får inte Erik Karlsson att sluta drömma. Jag hoppas få chansen att vinna med Tre Kronor, säger Victoriapristagaren.
7 Jun, 06:00
Han är en av världens bästa ishockeyspelare och efter årets makalösa säsong sällar han sig till en unik skara. Årets Victoriapristagare heter Erik Karlsson. Jag är givetvis väldigt stolt, säger han.
4 Maj, 21:20
Skidskytten Stina Nilsson har hittat kärleken. Tillsammans med en viss skidskyttekollega har hon spenderat den senaste tiden på Kreta.
14 Mar, 07:40
JVM-medaljören i skidskytte, Sara Andersson, får göra debut i världscupen när Sverige får en extraplats till finaltävlingarna i Oslo.
9 Mar, 16:46
Trots jetlag och sent besked om att få debutera i världscupen i skidskytte. Ella Halvarsson sköt bäst av alla svenskorna i distansloppet i Östersund.Jag är jättenöjd och stolt, säger hon.
8 Mar, 12:50
Vinterns skidskyttegigant Johannes Thingnes Bø och den svenske VM-guldmedaljören Sebastin Samuelsson har fått kasta in handduken till Östersundspremiären på grund av covid-19. Och ytterligare ett par svenskar har blivit sjuka. Då sprids oro i laget.Jag har umgåtts mycket med Sebbe den senaste veckan, så det är klart att jag är orolig, säger Jesper Nelin.
6 Mar, 06:02
Det har talats om längdsporten som en plats för inbördes beundran med bara ett fåtal länder som bryr sig.Samtidigt som skidskyttemedaljerna spridits brett mellan nationerna.Årets skid-VM markerar ett trendbrott.Det är jätteviktigt att fler nationer gör upp om pallplatserna, säger Katharina Hennig, vars Tyskland var en av sju nationer på pallen i Planica.
3 Mar, 17:10
Det blev fiasko för svenskorna i skidskyttesprinten i Nove Mesto.Elvira Öberg sköt bort sig direkt och slutade på en 63:e plats och missar därmed jaktstarten.Jag får helt enkelt inte till det, säger Öberg i SVT.
2 Mar, 19:22
Elvira Öbergs VM grusades till stora delar av sjukdom.Nu är hon redo att tävla igen – men vet inte riktigt var hon står när skidskyttevärldscupen går in i ett avgörande skede.Jag känner mig ganska osäker på formen, säger hon inför fredagens sprint i Nove Mesto.
1 Mar, 16:58
Vad: Skid-VM, stafett, 4x5 kilometer, damer.
26 Feb, 14:06
Gunde Svan, Sixten Jernberg – och Jonna Sundling.Efter ännu en uppvisning är 28-åringen nu en av svensk längdskidåknings verkligt stora.Och den första kvinnan att ta fyra VM-guld.Det har varit en bergochdalbana fram till där jag är i dag, säger Sundling.
15 Feb, 10:30
Elvira Öbergs VM i Oberhof är ingen rolig historia. Nu missar den svenska skidskyttestjärnan även dagens distanslopp.
7 Feb, 05:46
Sara Hector, Elvira Öberg, Frida Karlsson, Jonna Sundling och Sandra Näslund. Stora svenska medaljhopp i den kommande tidens VM i olika skidsporter.Men var är killarna?Vi är bekymrade, det är väldigt illavarslande, säger SOK:s beteendevetare Olle Anfelt.
1 2 3